Now Reading
Bunul simț cel de toate zilele. Sau cum să dovedim educație

Bunul simț cel de toate zilele. Sau cum să dovedim educație

Zilele trecute stăteam de vorbă cu o prietenă când, între noi, și-au făcut apariția două doamne. Fără să îmi adreseze vreun cuvânt s-au avântat pe interlocutoarea mea și n-au mai lăsat-o. Aproape întoarse cu spatele spre mine, și-au continuat discuția ca și când eu nici nu aș fi existat acolo. Mi-am cerut scuze (da, tot eu) și m-am retras. Totuși nu este prima oară când asist la o situație similară.

Eu vă spun, oamenii cu bun simț devin ușor, ușor specii pe cale de dispariție. Pentru că trăim într-o lume în care suntem mult prea absorbiți de noi înșine, în care totul este despre me, me, me, și uităm să acordăm atenție și celor din jurul nostru. Chiar citeam zilele trecute un articol foarte interesant despre lecțiile de empatie predate încă din anul 1993 în școlile din Danemarca. Empatia este cea care generează relații bune între oameni, generează liderii și antreprenorii de care viitorul are nevoie tot mai mult.

De fiecare dată când mă confrunt, în mod direct sau doar ca spectator, cu scene în care lipsa bunului simț își face simțită prezența, cumva tot eu mă simt prost, jenată. Dar mi-am propus să schimb genul meu de reacție și să ripostez. Cu ocazia aceasta, am întrebat pe contul meu de Instagram care sunt acele lucruri lipsite de bun simț care vă enervează cel mai tare la oamenii din jur, acele gesturi sau acțiuni care pur și simplu vă fac să vă faceți bagajele degrabă și să porniți către o insulă pustie, cât mai departe de aceste acte de mitocănie.

Și a ieșit o listă foooarte lungă, ohohoh, dar nu cred că am adunat nici măcar pe jumătate dintre lucrurile care ne calcă pe nervi zi de zi. De la oamenii care te întrerup când vorbești, ba chiar se bagă peste tine și nu te lasă nici măcar să termini fraza, la cei care aruncă pe jos cu gunoaie sau chiștoace (și tot ei se plâng că nu avem „o țară ca afară”), aceste personaje  ar trebui ”sancționate” măcar moral ori de câte ori o comit. 

Prin urmare, astăzi m-am gândit să adun în rândurile de jos o serie de reguli și sfaturi ușor de aplicat, cu un impact semnificativ asupra vieții noastre și mediului în care trăim. Nu, schimbarea nu se va produce peste noapte, nici nu îmi fac iluzii de genul ăsta. Dar dacă pot convinge măcar o singură persoană să procedeze altfel decât o făcea până acum, să înțeleagă mai bine consecințele faptelor sale, atunci scopul acestui articol a fost atins. Și decența, bunul simț, respectul vor începe să câștige mai mult teren într-o lume tot mai haotică.

Nu mă înțelegeți greșit, sunt departe de perfecțiune. Probabil că și eu fac unele nefăcute fără să vreau, din grabă sau neatenție. Dar niciodată intenționat. Și dacă sunt admonestată, îmi cer scuze și nu mai repet. Nu, chiar nu-l înjur pe cel care îmi atrage atenția că am greșit… 🙂 

Bun, să enumerăm. Și nu uita. Lista rămâne deschisă. Pentru că bunul simț nu este niciodată demodat.

Nu întrerupe două persoane care vorbesc

Exact situația despre care povesteam mai sus. Sau dacă tot le întrerupi, lasă-le măcar să își încheie fraza, ideea. Ascultă până la capăt. Și nu întoarce spatele. 

Apoi dacă e musai să spui două vorbe cuiva, să zicem că vrei să-ți iei rămas bun, începe fraza cu ”vă rog să mă scuzați că vă întrerup. Voiam doar să îmi iau rămas bun…”

Nu arunca gunoaiele pe jos

Da, ai crede că în România anului de grație 2019 nu mai e nevoie să spun asta. Că oamenii au priceput că strada nu e coșul lor de gunoi. Chiar și cu toate programele de reciclat și campaniile din zona asta, mulți continuă să arunce chiștoace, ambalaje, sticle de tot felul pe jos.

Ca să nu mai zic de faptul că, de multe ori, mi s-a întâmplat să văd electrocasnice, haine sau vechi piese de mobilier abandonate la câte un colț de stradă. Ei bine, practicile astea ar trebui să dispară. Există scrumiere portabile pentru țigări, există centre de colectare și reciclare pentru cutii de carton sau pentru obiectele mari pe care nu le mai doriți în casă (pentru Bucuresti, vă las AICI și AICI două linkuri utile), există coșuri de gunoi… Și dacă nu găsești o soluție atunci, pe moment, depozitează undeva gunoiul (în buzunar, în geantă, într-o pungă mai mare), până reusești să dai de un loc potrivit în care să-l arunci. Portiera mașinii proprii pote fi dotată cu un săculeț în care să lași cei trebuie să arunci.

Doar nu mai arunca pe jos!

Nu te băga peste oameni la coadă

Da, cu toții ne grăbim să ajungem undeva și cu toții detestăm să stăm la coadă. Dar, din păcate însă, România rămâne țara în care se stă la coadă destul de mult. Nici mie nu îmi place să stau la coadă când merg la ANAF sau prin alte locuri în care trebuie să aștept o eternitate, dar o fac. Nu mă bag în fața nimănui, pentru că e o adevărată nesimțire să te crezi mai presus decât alții care își așteaptă frumos rândul. Nici măcar nu e o dovadă de șmecherie sau cine știe ce grozăvie. E pur și simplu nesimțire și, mai devreme sau mai târziu, vei fi sancționat pentru ea.

Nu îți bate joc de regulile din trafic

Regulile din trafic nu s-au inventat de drag, ci pentru a-i ține în siguranță pe șoferi, pasageri și pietoni.

Și în acest caz toată lumea se grăbește, dar asta nu e o scuză pentru a trece pe roșu, a-i șicana pe alții în trafic sau pentru a bloca circulația. Asta ca să nu mai vorbesc de faptul că poți pune în primejdie viețile oamenilor, oricât de bun ai crede tu că ești la volan. Și nu, claxonul folosit cu disperare, cu alt scop în afară de cel de a-i avertiza pe alții de un eventual obstacol sau pericol, NU ESTE e o soluție. Ba chiar e o formă de agresare foarte urâtă a celorlalți participanți la trafic.

Însă tot la acest capitol simt nevoia să amintesc că statul la semafor cu telefonul în mână îi ține și pe alții în loc. Nu te mai plânge că ești claxonat ca să pleci de pe loc. Fii atent la cei ai de făcut ca șofer. Cu toții vrem să trăim, nu vrem să prindem același semafor de 10 ori și nici să nu putem trece de intersecție pentru că tu ai vrut musai să-ți lipești botul de fundul celui din fața ta.

Nu țipa și nu înjura

Sunt momente și situații în care chiar simți că te lasă toată răbdarea. Mi s-a întâmplat și mie de nenumărate ori și știu că nu e deloc plăcut. Dar nu e o idee bună să te apuci să țipi și să te apuci să înjuri oamenii. Astfel de manifestări clar nu îți rezolvă problema. Gândește-te la acest lucru data viitoare când furia tinde să pună stăpânire pe tine: obiectivul tău principal e să-ți rezolvi o problema. Iar asta se poate întâmpla doar dacă îți păstrezi cumpătul și discuți politicos cu cei care te pot ajuta.

Strânge după cățelul tău

Mă enervează teribil faptul că, în continuare, pe trotuarele Bucureștiului tronează… rahatul de cățel. În care cu siguranță a călcat toată lumea cel puțin o dată. Și nu e deloc plăcut! Soluția e foarte simplă: ori de câte ori ieși cu patrupedul la plimbare, ia cu tine și acele punguțe speciale pentru a aduna după el. Le arunci apoi în orice tomberon sau coș de gunoi și gata, problema e rezolvată.

Nu le invada spațiul personal oamenilor

Mă enervează teribil când mă trezesc cu oameni care-mi suflă în ceafă la coadă la supermarket sau chiar la bancomat, când mulți par să uite de acea distanță de siguranță. Știu că în plină aglomerație, cum ar fi orele de vârf de la metrou, e destul de greu să nu invadezi spațiul personal al celuilalt. Dar o regulă de bun simț spune că, atunci când vorbești cu cineva, este important să-i respecți spațiul privat. Există chiar și o teorie creată de un antropolog american pe nume Edward T. Hall care spune că există patru distanțe ce trebuie respectate:

  • Distanța intimă (la 1-46 cm distanță de corpul tău) – o zonă în care au acces familia și prietenii foarte apropiați;
  • Distanța personală (la 46-122 cm distanță de corpul tău) – o zonă în care au acces colegii, prietenii, persoanele cu care porți un dialog;
  • Distanța socială (la o distanță de 1,2-3,7 m distanță de corpul tău) – o zonă utilizată pentru interacțiunile sociale cu diferiți cunoscuți sau necunoscuți;
  • Distanța publică (peste 3,7 m distanță de corpul tău) – o zonă folosită pentru public speaking și comunicarea cu masele.

Nu vorbi în timp ce ești la film/teatru/operă

Îmi strică tot feng-shui-ul oamenii care stau pe telefon, cu lumina fix în ochii mei, sau vorbesc și chicotesc în timpul unui film sau spectacol. Le atrag de câte ori am ocazia atenția, pentru că mă perturbă până în punctul în care nu mă mai pot concentra la ceea ce se întâmplă pe scenă sau pe marele ecran. De asemenea, dă-ți naibii telefonul pe silențios! Chiar e așa de greu?

Nu uita să saluți

Un alt gest politicos, făcut de tot mai puțini oameni, este să saluți atunci când intri într-o cameră/sală/spațiu cu una sau mai multe persoane. Pe lângă faptul că este o manifestare a respectului față de oameni, este și un prim pas pentru viitoarele interacțiuni cu ei.

Nu uita să spui „te rog” și „mulțumesc”

Sunt prea mulți oameni care au senzația că li se cuvine totul și, cumva, se așteaptă să primească absolut orice își doresc pe-o tavă. Oameni care nu mai știu ce înseamnă recunoștința. Nu e în regulă. Eu cred și acum cu tărie în puterea acestor cuvinte: „te rog” și „mulțumesc”. În efectul lor asupra relațiilor interpersonale. În puterea recunoștinței. În amabilitate și respect față de cei din jur.

See Also
femeia la 40 de ani

Nu vorbi la telefon când alții au nevoie de liniște

La birou, la bibliotecă, în ședințe, în sala de cinema… sunt nenumărate situații în care vorbitul la birou este neadecvat. Nu spune nimeni să nu vorbești, desigur, însă politicos este să te ridici și să vorbești de pe hol sau de-afară, astfel încât să nu-i deranjezi pe cei din jur.

Fii atent când cineva vorbește cu tine

Nu sta cu ochii în telefon și nu te uita pe pereți când cineva discută cu tine. E nepoliticos ca cineva să-ți vorbească și tu să nu acorzi atenție lucrurilor pe care ți le spune. Nici ție nu ți-ar plăcea să fii ignorat astfel! Recunosc, ăsta este un obicei prost pe care ocazional îl mai am și eu… dar mă tratez. 🙂

Cedează-ți locul din autobuz/metrou/tramvai

Femeile însărcinate, bătrânii, persoanele invalide sau cele care au un copil mic în brațe au nevoie mai multă de acel loc, așa că este frumos să le oferi locul tău într-un mijloc de transport aglomerat.

Nu voi uita niciodată cum în sala de așteptări a spitalului în care am născut, mare parte din locuri erau ocupate de… masculi burtoși. Probabil empatizau cu soțiile. Unul s-a și supărat când al meu soț l-a rugat să se ridice ca să mă așez eu. Noroc că am un soț cu o privire destul de ”convingătoarea” când este necesar. 🙂

Acoperă-ți nasul și gura când strănuți sau tușești

Nimeni nu își dorește ca microbii și germenii altora să ajungă pe el, așa că o astfel de măsură este esențială atunci când te afli de față cu alte persoane și strănuți sau tușești. Da, poate că nu vei împiedică în totalitate răspândirea virușilor, dar este o măsură de siguranță în plus și o dovadă de bun simț.

Nu vorbi cu gură deschisă

Sunt o mulțime de reguli ce ar trebui respectate atunci când ești la masă: închide gura când mesteci mâncarea, evită să vorbești cu gura plină și nu îți pune coatele pe masă!

Și un mic bonus la final care sigur îți va plăcea:

Lista bunului simț este deschisă, pentru că, bineînțeles, mai sunt o mulțime de adăugat. Tu ce ai mai trece aici?

Foto: outnow.ch

View Comments (4)
  • Este de bun simț sa nu îți exprimi în public opinii personale care vizează desconsiderarea altor persoane. Cred ca e un sport național sa tot dai din gura despre ceea ce ne place și displace, scopul final fiind, simt eu, sa ne conturam un profil favorabil fata de oameni care ne cunosc mai puțin. A ști când sa taci, când sa asculți, și când sa te oprești din a vorbi despre propria persoana fără sa spui de fapt nimic însemnat este o dovada de bună educație. Dar, unde nu este, nu poți sa o ceri, nu? Suntem experți în a ne da cu părerea până și legat de domenii de activitate despre care nu știm mai mult decât un articol citit la toaleta pe Facebook: nutriție, chirurgie plastica, educație, psihologie, MODA (nope, dacă te uiți în fiecare zi la Balenciaga pe Instagram nu înseamnă că ai stil), și tot asa. Din păcate, lumea lui Caragiale plina de parveniți needucați este tot aici – da’ nu mai e niciunul răsărit îndeajuns sa o parodieze asa de frumos. Astfel încât, e de plans. Cheers everyone

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top