Cand simti ca poti muta muntii din loc, nu uita sa fii in siguranta
Traim si facem istorie. Vedem ceea ce se petrece in toata lumea. Oamenii de pretutindeni isi cer drepturile prin demonstratie, nu mai sunt dispusi sa fie doar masa de pus la munca si de produs bani pentru altii. Vor ca vocile lor, necesitatile lor, vietile lor sa fie puse de conducatori pe primul plan. Pana la urma, acesta este motivul pentru care unii ajung in niste posturi. Dar se pare ca singurul mod in care ne mai putem face auziti si vazuti este sa iesim in strada… cat mai multi si cat mai vocali. Dar, daca si tu alegi sa demonstrezi, trebuie sa o faci cu cap si in siguranta.
Protestul este un drept constitutional. Si este bine sa nu uiti ca il ai (este valabil si in cazul dreptului la vot).
Cea mai puternica arma impotriva nedreptatii este vocea ta! Foloseste-o!
Cand ies in strada alaturi de masele de oameni care gandesc si simt la fel ca mine, trebuie sa recunosc ca ma cuprinde o stare fantastica de euforie. Simt ca as putea muta muntii din loc. Si tocmai acest feeling este cel care te poate starni.
Cred cu tarie ca un protesc pasnic este tot timpul mai eficient. Asa ca iata cateva reguli de care sa tinem cu totii cont pentru a fi in siguranta:
- Pregateste-te! O demonstratie de succes trebuie sa ramana in memoria colectiva. Iar asta se intampla atunci cand actiunile intreprinse sunt pasnice, colorate si bine planificate. Da frau liber imaginatiei si creeaza pancarde cu mesaje puternice.
- Imbraca-te adecvat! Mai ales la temperaturi negative este greu sa rezisti mai multe ore intr-un loc. Eu am iesit aseara in strada si nu am fost atat de bine echipata pe cat ar fi trebuit. Caciula, manusi, doua straturi de pantaloni, sosete groase si o jacheta serioasa, cu gluga, sunt obligatorii.
- Evita grupurile care incita! In grupurile cu multi oameni se “infiltreaza” tot timpul si cei care au alte scopuri. Daca se ajunge in situatii aprinse, ramai calm si departeaza-te cat mai repede. Politia si jandarmii sunt cei care trebuie sa restabileasca linistea, acesta este scopul lor: sa sparga incaierarile si sa mentina ordinea.
- Fii vigilent! Daca remarci un grup suspect, daca auzi ceva ce crezi ca trebuie luat in serios, sesizeaza politia. Si departeaza-te!
- Nu te lasa provocat! La demonstratii apar inevitabil “elementele care dezorganizeaza”. Adica aceia care vor sa straneasca conflicte. Nu uita care este scopul tau la acea demonstratie. Asa ca mai bine retrage-te tu si asigura-te ca esti in siguranta.
- Da de stire si altora! Scopul unui protest este sa adune cat mai multa lume. Da de veste si cunoscutilor tai ca esti acolo. Internetul si canalele de socializare sunt utilizate de toata lumea. Puterea exemplului nu trebuie neglijata. Chiar si un singur om care se va alatura in plus, datorita tie, este un castig.
Din tot ceea ce am mai citit, cam acestea ar fi cele cateva reguli foarte simple de care trebuie cu totii sa tinem cont daca vrem sa obtinem rezultatele dorite.
Trebuie sa intelegem ca puterea noastra comuna este si arma noastra cea mai puternica. Si este mai mare decat a lor… pentru ca suntem multi!
***