Now Reading
Despre patriotism și ce îi doresc eu României

Despre patriotism și ce îi doresc eu României

La mulți ani, România!

Făceam anul trecut pre vremea asta un live, pe pagina mea personală de Facebook, în care am vorbit despre ce îi doresc eu României și ce cred că ascunde cuvântul patriotism. M-am gândit ca anul ăsta să fac un follow-up al acelui monolog/dialog și să-l pun, mai concis, în scris.

Așa că iată ce îi doresc eu în continuare României și în anul de grație 2017:

  1. Să se trezească odată din reveria în care stă de prea mult timp.
  2. Să renunțe la proverbul “capul plecat de sabie nu-i tăiat – o formă de lașitate, de acceptare a sorții, de supunere… de ce? Resemnarea pare să fie un cuvânt prea des utilizat sau o atitudine pe care observ că mulți și-au însușit-o. Credeți că dacă va resemnați se va întâmplă ceva? Politica struțului, de a-și bagă capul în nisip, nu dă rezultate. Pe bune! Ingnorând o problema nu înseamnă că ea va trece de la sine. Aș spune chiar că se adâncește. Și, oricât de grea și neplăcută este, să știți că tot timpul există solutii.
  3. Îi doresc să fie mai curajoasă. Doua fete foarte deștepte mi-au spus că, atunci când îmi este teamă să fac ceva, fix acel lucru să-l fac! Creierul ne spune tot timpul să ne conservăm, să nu ieșim din sfera de siguranță, de confort, adică să stăm la caldurică unde ne e mai bine… cel puțin în aparență. Normal, cu toții vrem confort. Dar știi ceva? Când stai la caldurică și te mulțumești cu acel locșor confortabil, nici nu vei face mai mult în viață (desigur, dacă vrei mai mult). Și atunci aș zice că acea vorba pur românească, crestino-daco-românească desigur, să fie înlocuită de vorba “cine nu riscă, nu câștigă”. Bineînțeles că atunci când încerci să fii mai vocal, mai vizibil, să lupți pentru ceva, riști să derajezi… dar NU UITA… că sigur, sigur nu ești singurul care e dispus să zică ceva și atunci ai șansă să le dai și altora din curajul tău… și brusc să nu mai fii singur.
  4. Să își ceară dreptul la #educație, #sănătate, #justiție în favoarea cetățenilor. Este inadmisibil să tăcem și să ne facem că avem sănătate, că avem educație, că avem justiție. NU, NU AVEM!!! Avem niște iluzii că aceste instituții ar există și că ar fi gândite pentru a ne fi de folos… cel puțin nu nouă. Dar oare e normal? Cine le susține financiar până la urmă?
  5. Vin și va mai urez ceva: va urez ca atunci când se va fi din nou cazul să votați!! Să nu vă faceți alt program… să lăsați un pic propriile griji și probleme, propria comoditate sau plăcere și să vă mobilizați la vot! Ca să nu mai repetăm a o mia oară aceleași greșeli de a crede că nu depinde de noi… ba depinde FIX de noi.

 

Spuneam pe Facebook că patriotismul nu se dovedește prin poze bine puse în scenă și nici prin statusuri în care sunt utilizate cuvinte alese cu talent, care merg la sufletul celor care poate nu au fost la fel de iscusiți în mânuirea cuvintelor, dar care și-ar fi dorit să fie.

Patriotismul este să refuzați să mai cumpărați fructe și legume gen salată adusă din Mexic. Faceți un efort și mergeți la piata.

Patriotismul înseamnă că, atunci când vedeți că vă sunt încălcate niște drepturi absolut firești, să ieșiți în stradă.

Patriotismul este să vă învățați copiii istorie și să le arătați ce greșeli din trecut nu trebuie să se mai repete.  

Patriotismul este despre un popor care trebuie să fie alcătuit din oameni care, atunci când se întâlnesc în străinătate, să aibă capacitatea de a se salută măcar (nu cum se întâmplă de cele mai multe ori, ne facem că nu auzim, ne ferim să vorbim românește unii lângă altii).

Patriotism înseamnă să te gândești și la cei de lângă ține, nu doar la propriile interese și să fii mai tolerant.

See Also

Și ar mai fi de adăugat… o poți face chiar tu. Ce crezi că înseamnă patriotism?

***

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top