Care sunt cele mai importante surse de colagen
În ultima vreme, termenul de colagen pare că e pe buzele tuturor atunci când vorbim de sănătate și frumusețe. Fie că mergi într-un magazin sau faci shopping online, peste tot vezi creme cu colagen și tot soiul de astfel de produse care pretind că te ajută să arăți bine mult timp de acum înainte, că până și vrăjitoarea din Albă ca Zăpada ar fi invidioasă. Iar asta pe bună dreptate.
Ca să nu rămânem doar în basme, am zis să investighez acest subiect mai bine și să îți vorbesc mai multe despre ce este colagenul, care sunt cele mai importante surse de colagen și care sunt beneficiile sale.
Ce este colagenul
Când vorbim de colagen, vorbim în mod inevitabil și de îmbătrânirea pielii. Colagenul este o proteină care se găsește din belșug în organism și care conferă pielii structură, suplețe și elasticitate. Colagenul din organism este format din aminoacizi precum glicină, prolină, hidroxiprolină și hidroxilizină. Acești aminoacizi ajung în organism prin alimentație, de unde mai apoi sunt transformați în colagen.
Totuși, pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea organismul de a produce colagen scade, în special după vârsta de 30 de ani. De aici și motivul pentru care pielea începe să se subțieze și să apară ridurile. Deși nu putem măsura cu exactitate nivelul de colagen din organism, există indicii care ne spun când începe să scadă. Vorbim de lipsa elasticitatii pielii, riduri și piele ternă.
Cu alte cuvinte, nivelul de colagen începe să scadă odată cu vârsta. Iar dacă luăm în calcul și poluarea, razele UV, o alimentație neechilibrată și alte obiceiuri nesănătoase precum fumatul, scăderea colagenului este accelerată.
Surse de colagen
Din fericire, există soluții care ne pot ajuta să suplimentăm lipsa de colagen, fie că e vorba de o alimentație echilibrată, suplimente pe bază de colagen sau produse de înfrumusețare. Despre toate acestea îți voi vorbi în detaliu mai jos.
Alimente care stimulează colagenul
E deja cunoscut faptul că ceea ce mâncăm influențează în mare măsură sănătatea noastră și modul în care arătăm. Referitor la colagen, există câteva alimente cate pot stimula cu succes producția de colagen și care îmbunătățesc aspectul pielii.
Sunt recomandate alimente bogate în vitamina C, zinc și cupru, pe care le poți lua din citrice, ardei, roșii, broccoli și verdețuri. Mineralele și proteinele se găsesc din plin în carne, fructe oleaginoase, cereale integrale sau fructe de mare.
Vedeta categoriei de alimente necesare pentru producția de colagen este, însă, supa de oase. O poți prepara din oase de pui, vită, porc sau pește și asezona cu tot felul de condimente, după preferințe. Supa de oase este bogată în calciu, magneziu, fosfor, glucozamină, aminoacizi și, bineînțeles, colagen.
Alte alimente care nu ar trebuie să lipsească din alimentația zilnică sunt:
- Carnea de pește
- Crustaceele și peștele (pont util: capul conține cea mai mare cantitate de colagen, așa ca nu ezita să îl folosești într-o ciorbă de pește)
- Albușurile
- Fructele de pădure (zmeură, afine, mure)
- Fructele exotice (guava, mango, kiwi, ananas)
- Usturoiul
- Verdețurile (spanac, varză kale, salată)
- Cerealele integrale
- Citricele (portocale, grapefruit, lămâi)
- Fasolea
- Fructele oleginoase (nuci, caju)
- Roșiile și ardeiul gras
Suplimente cu colagen
Suplimentele pe bază de colagen nu sunt trebuie luate niciodată „după ureche”. Dacă ai o alimentație echilibrată, cel mai probabil nu vei avea nevoie și de astfel de suplimente. Totuși, cele mai multe suplimente vin sub formă de pastile, dar și de pudră hidrolizată, pe care o poți adaugă într-un smoothie, în supe sau sosuri și care se dizolvă ușor.
Un alt supliment pe care nu ar trebui să îl treci cu vederea este spirulina. Spirulina este o algă pe care o găsești sub formă de supliment natural și care conține o cantitate ridicată de fier și cupru. O singură lingură de spirulină conține mai multă glicină și prolină decât un albuș de ou.
Produse cosmetice cu colagen
Fiolele și cremele pentru față cu colagen funcționează precum o barieră care protejează pielea de factorii externi (poluare, ultraviolete) și care împiedică uscarea tenului. Ca să te bucuri de rezultate, creează-ți o rutină zilnică de îngrijire a tenului. Serul sau cremele cu colagen pot fi aplicate dimineața sau seara, masând ușor fața și gâtul până când sunt absorbite complet în piele.
Beneficiile colagenului nu se opresc doar la avantajul de a avea o piele elastică, strălucitoare și fără riduri. Pe lângă faptul că ajută la stoparea semnelor îmbătrânirii pielii, colagenul este benefic și pentru sănătatea articulațiilor, îmbunătățirea metabolismului, reducerea celulitei, dar și pentru a avea unghii și fire de păr puternice.
În concluzie, colagenul este esențial nu doar pentru starea noastră de bine, ci și pentru a avea o piele tânără, fără riduri. Pentru a avea cele mai bune rezultate e important nu doar să consumi alimentele sănătoase, ci și să adopți o rutină corectă de îngrjire a pielii, astfel încât să menții un nivel optim de colagen.
***