Cărți frumoase pe care trebuie sa le citești în 2021
Cărțile sunt cei mai loiali prieteni, iar cea mai mare fericire a mea este să trăiesc mii de vieți imaginate în pagini de romane. Nu sunt cea mai devotată cititoare din lume, dar recunosc că am o sensibilitate aparte pentru romanele polițiste, fantasy, o ador pe Jane Austen și am o mare aplecare pentru cărțile de psihologie.
În rândurile următoare, am făcut o listă de zece cărți frumoase pe care le-am citit sau le citesc în prezent și pe care le recomand cu mare drag tuturor. Lista bucură pe toată lumea, așa că dacă iubești beletristica cu siguranță vei găsi ceva care să-ți placă, iar dacă te pasionează online-ul și cum mintea umană îi face față, vei descoperi o carte interesantă în topul actual.
1. Inteligența erotică de Esther Perel
Esther Perel, terapeut de meserie a câștigat simpatia cititorilor români prin cartea sa „Inteligența erotică”, bestseller în 2020. Perel este de părere că oamenilor le e teama de intimitate, iar sexualitatea în cuplu rămâne un tabu, chiar dacă trăim într-o societate modernă și îndrăzneață. Frica ar trebui schimbată în curiozitate, și cum oamenii în general caută la o relație sentimentul de apartenență, de familiaritate, reciprocitate sau confort, uită un aspect important al vieții de cuplu: intimitatea și/ sau relația sexuală. De aceea, Perel oferă sfaturi și sugestii din exemple clare cu care s-a confruntat la cabinet și care pot ajuta cuplurile să-și gestioneze mai bine relația, indiferent de vârstă, de vechimea relației sau de numărul de copii.
Te îndrum să citești și cartea „Regândirea infidelității” și să urmărești Ted Talk-urile la care aceasta a fost invitată.
2. Splendida cetate a celor o mie de sori, de Khaled Hosseini
Singura carte care m-a răvășit total în 2020 este aceasta. M-a trecut prin toate stările: bucurie (scurtă), speranță, duioșie, răzbunare, ură, resemnare, revoltă (foarte multă). Hosseini este un scriitor admirabil, are un condei magic, iar descrierile sale sunt de o frumusețe aparte, dureros de încântătoare le-aș numi eu. Poveștile lui sunt chinuitoare, provenind din realitatea dură a Afganistanului din ultimii treizeci de ani (ocupația sovietică, jihadul, războiul civil și teroarea talibană).
Cartea a fost tradusă în peste 35 de limbi și a ocupat primul loc în lista prestigiosului The New York Times Book Review. În roman vei descoperi povestea a două femei, destinele lor fiind marcate de un singur numitor comun: suferința. Povestea lui Mariam și a Lailei se vrea ecranizată, de aceea Columbia Pictures a cumpărat drepturile de autor în 2009, iar premiera piesei de teatru cu aromă persană a avut loc deja în 2017 la San Francisco.
3. Omul de castane de Soren Sveistrup
Pe omul de castane „l-am cunoscut” înainte de Crăciun, iar momentan citesc cartea care nu este deloc subțirică. În schimb, lectura e foarte antrenantă, iar dacă nu te poți sătura efectiv de thrillere și romane polițiste la fel ca mine, îți propun să faci cunoștință și tu cu figurinele de castane ale lui Soren Sveistrup. Nu, nu-mi doresc vreodată să am de-a face cu un criminal în serie sau un psihopat, cu toate că mințile lor mă fascinează și reprezintă o adevărată comoară pentru profileri și psihterapeuți (să nu mă înțelegi greșit). Autorii nordici știu să scrie thrillere, iar din punctul meu de vedere sunt cei mai buni. Dacă se face un film după această carte sunt prima la cinema (asta dacă nu rămânem pentru eternitate în pandemie).
Danezul Sveistrup și-a făcut un debut fulminant cu romanul său și pentru prima dată de când citesc romane polițiste efectiv nu îmi dau seama care ar putea să fie criminalul. De cele mai multe ori dibuiesc și mi se confirmă la final personajul negativ, dar nu și în cazul acesta. De altfel, nu este deloc ușor să menții suspansul viu, să construiești planuri gândite atent care să se intersecteze perfect atunci când vrei, atunci când consideri că ai atins climaxul-ul narativ. Îmi place foarte mult cartea și cu siguranță voi consuma de acum înainte multe cărți de autori danezi sau suedezi pentru că sunt un adevărat deliciu pentru un cititor de cursă lungă.
4. Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson
Știi ce apreciez la Manson? Că nu este cinic și nu încearcă să îmi vândă povești cu „feți-logofeți” și „cenușărese” de tot felul și nici nu îmi spune că TREBUIE să fiu tot timpul fericită.
Din contră, bloggerul acesta celebru, mai ales în Statele Unite vorbește într-un mod deschis, deloc protocolar, pe alocuri amuzant că este OK să nu fi mereu zen, mereu pozitivă și cu zâmbetul larg. Mai pe scurt: când viața ne dă lămâi nu trebuie să facem limonadă, ci putem să luăm lecția ca atare și să învățăm din experiența „acră‟ pe care ne-a lăsat-o gustul lămâilor.
5. The Cyber Effect: Psihologia comportamentului uman în mediul online de Mary Aiken
Dr. Mary Aikon este cea mai importantă personalitate în domeniul cyber psihologiei la ora actuală. Ca psiholog criminalist lucrează alături de Europol în soluționarea diverselor cazuri cu care agenția se confruntă și a condus numeroase seminarii de cercetare și instruire pentru FBI, Interpol sau Casa Albă. Ba mai mult, cercetările ei au inspirat serialul de televiziune CSI: Cyber. Cartea de față am citit-o pe nerăsuflate și o recomand cu căldură viitorilor părinți sau celor care au copilași deja. Generațiile de azi sunt complet diferite de noi, astfel că modul în care aceștia relaționează este diferit. Vad peste tot părinți care le dau celor mici tableta sau telefonul doar pentru a scăpa de ei și pentru a avea momente de respiro.
Sunt mulți părinți care își lasă copiii prea mult în fața televizorului fără să-și dea seama cât de nociv este acest comportament pe termen lung. Suficiente studii au arătat că device-urile și lumea artificială creată de acestea, fac mai mult rău decât bine, mai ales minții în formare ale copiilor. Cartea este amplă și în general, tratează subiectul adicției de social media/ internet cu care mulți adulți se confruntă.
Îți las aici un scurt citat din carte: „Cel mai bun mod de a ajuta copilul este să învețe, să vorbească sau să dezvolte orice altă abilitate cognitivă este prin interacțiunea directă cu o altă ființă umană(…) S-a dovedit că bebelușii care s-au uitat mai mult de două ore pe zi la DVD-uri au avut rezultate mai rele la evaluarea limbajului decât cea a copiilor care nu s-au uitat.‟
6. Cartea celor cinci cercuri de Miyamoto Musashi
„Nu fi invidios pe ceilalți. Nu te mâhni pentru despărțiri. Nu te înconjura cu lucruri de preț, căci nu îți sunt de niciun folos. Nu te înfricoșa de moarte”. Acestea sunt unele dintre învățăturile unui mare filosof japonez care a scris cartea în 1645, la doar câteva săptămâni înainte de moartea sa. Este o carte despre strategie de luptă și război al armelor, dar mai mult decât atât, cartea vorbește, într-un fel profund, dar explicat militar despre războiul minții. Musashi era de părere că omul trebuie să-și perfecționeze voința și să capete înțelepciune deplină.
Dacă ai citit cartea „Arta războiului” de Sun Tzu care tratează psihologia războiului și cea care a influențat totodată gândirea militară occidentală, cu siguranță te vei bucura de această lectură scurtă, dar plină de învățăminte.
7. Seria Cele șapte surori de Lucinda Riley
Lucinda Riley este o scriitoare pe care am descoperit-o anul trecut când am citit „Trandafirul nopții” și „Secretul Orhideei”, două romane extrem de delicate și pline de suspans pe care le-am citit de la această scriitoarea irlandeză. Mie îmi place foarte mult cum scrie și nu o să mă las până nu termin toate cele șase volume din seria Cele șapte surori. Primele cinci volume s-au vândut ca pâinea caldă, ocupând locul 1 în topurile din Europa.
Iată ordinea cărților dacă te bate gândul să faci cunoștință cu lumea surorilor D’Apliese:
- Povestea Maiei
- Sora furtună – Povestea lui Ally
- Sora umbră – Povestea lui Star
- The Pearl Sister
- The moon Sister
- The Sun Sister
Ultimele trei volume încă nu au fost traduse în limba română, dar nu îmi pierd speranța că în 2021 le vom putea citi și pe acestea. Nu o să regreți întâlnirea cu fetele lui Pa Salt, ale căror destine misterioase se vor ecranizate inclusiv la Hollywood.
8. Soția plantatorului de ceai de Dinah Jefferies
Romanul a fost publicat în 2015 și s-a aflat pe lista celor mai bine vândute cărți în Sunday Times timp de 16 săptămâni. Este o carte de o frumusețe aparte, modul în care scriitoarea descrie acțiunea, modul în care leagă personajele și conturează poveștile este de-a dreptul excepțională. Efectiv nu am putut să o las din mâini, iar în trei zile era gata deja, ca mai apoi să mă întreb ce să fac cu viața mea. Este o lectură după care am avut nevoie de pauză, atât de mult m-a impresionat. Cartea are gust de ceai, miroase a cacao, a sare de mare, a regrete, a dragoste… Ți-am stârnit interesul?
9. Oscar și tanti Roz, de Eric Emmanuel Schmitt
„Viața e ca un dar buclucas. La început ai tendința să-l supraestimezi crezând că viața pe care ai primit-o este veșnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi, găsind că este o porcărie, scurtă de nu înțelegi nimic din ea și pe care uneori ți-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârșit pricepi că nu-i vorba de niciun dar, ci de un simplu împrumut. Pe care trebuie să-l încerci să-l meriți.‟
Te avertizez că am plâns pe tot parcursul lecturii. Schmitt este unul dintre scriitorii mei preferați care mă face mereu „să sufăr”, îmi pune inima la încercare și mă obligă de cele mai multe ori să reflectez asupra vieții. Oscar și tanti Roz este povestea unui băiețel în stadiu terminal de leucemie și a asistentei lui, femeia care are grijă de el în spital. Oscar știe că va muri deși, are numai 10 ani de aceea, la sugestia lui tanti Roz îi scrie lui Dumnezeu scrisori în care îi vorbește despre gândurile sale, dorințele și visurile lui. Cartea a fost ecranizată în 2009 și deși nu am văzut filmul, am în plan să o fac.
Atunci când ceva te supără în viața și ți-e sufletul amărât, citește această mică povestioară ca să nu te mai plângi, să nu mai găsești scuze și să te bucuri că ești sănătoasă și nu se întrevăd nori negrii pe cerul tău. Nu am apucat să văd piesa de teatru cu același nume jucată de Oana Pellea și Marius Manole, dar tare aștept momentul când se vor redeschide sălile de teatru pentru a mă bucura de spectacol.
10. Materii întunecate de Philip Pullman
Dacă îți plac cărțile fantasy te îndrum să citești seria scrisă de englezul Pullman. Am văzut filmul „Busola de aur” când eram în facultate și tare mult mi-a plăcut. Iar acum sunt la sezonul doi din serialul „Materiile Întunecate” de pe HBO. Mi-a plăcut atât de mult povestea, acțiunea, jocul actorilor încât mi-am comandat cele trei volume care construiesc povestea micuței Lyra Belacqua.
De obicei prefer să citesc cartea, abia apoi să văd filmul și cum în majoritatea cazurilor ecranizarea m-a dezamăgit nu pot să zic că am avut mari așteptări. Credeți-mă, cărțile sunt la fel de bune ca serialul, iar dacă nu l-ați văzut încă, dați fuguța pe net și comandați-vă cărțile pentru o experiență totală și corectă a poveștii. Dar serios, cum ar fi ca sufletul nostru să ia forma unui animal, să-l vedem, să-l atingem și să vorbim cu el?
Voi ce cărți ați citit în ultima vreme sau ce povești cu tâlc ați pus pe To Read List anul acesta? Lăsați-ne în comentarii ca toată lumea să le vadă și să se inspire.
Foro: Andrei Zafiu
***
Tot de Khaled Hosseini- Si muntii au ecou; Parinoush Saniee -tatăl celuilalt copil( superba)
Cea de-a patra carte din seria Cele sapte surori, de Lucinda Riley este deja tradusa in lb romana si este excelenta! Ca si pe celelalte, nu o poti lasa din mana pana nu o termini! Sper sa iti placa. Selectia de carti este interesanta si sper sa le parcurg pe toate anul acesta!
Bună ziua,
Aţi citit romanul Ondinele? Am auzit că este fenomenal, eu, ca agent de turism, sunt fascinat de vasele de croazieră.
O româncă a scris o carte despre experienţa dumneaei pe vasele de croazieră. Se pare că la numai şase săptămâni de la apariţie are mare succes. De altfel, este subiect nou la nivel global. Romanul, pe care se pare că nu-l poţi lăsa din mână, a apărut la Editura Coresi şi momentan se vinde online prin librăria Coresi. Se poate comanda aici: https://www.librariacoresi.ro/shop/product/978-606-996-586-3-ondinele-roman-volumul-i-1705 Eu aştept cartea tocmai în Norvegia, toţi prietenii mei au lăudat-o.
Imi face deosebita bucurie (desi cartea este mai degraba dramatica) sa recomand ” TOATA LUMINA PE CARE NU O PUTEM VEDEA” de Anthony Doerr.
Recent am citit de acelasi autor si “Despre Grace”.