Now Reading
Ce mâncăm la iarnă? Idei simple de provizii și conserve.

Ce mâncăm la iarnă? Idei simple de provizii și conserve.

Ne vine să credem sau nu, trebuie să ne gândim deja la zilele friguroase de iarnă. Știu că încă e toamnă, că soarele uneori este arzător și că pur și simplu acum nu ne stă gândul la zăpadă și cadourile de Crăciun, asta dacă nu au apărut deja globulețele în supermarketuri. 🙂 Iarna se apropie cu pași repezi și ne gândim deja dacă am pregătit suficiente provizii pentru la iarnă, deci: Ce mâncăm la iarnă? Iată câteva idei simple de provizii și conserve.

Iată cam ce pregătesc româncele noastre harnice pentru iarnă:

Pentru mâncare: suc de roșii, amestec pentru ciorbă, pastă de ardei capia sau de gogoșari, tocană/ghiveci la borcan, vinete coapte la borcan, pastă de corcodușe pentru acrit ciorba etc.

Murături: castraveți, conopidă, pepenași, gogonele, varză murată, gogoșari;

Zacuscă: clasică, cu fasole, cu pește, cu ciuperci;

Compot: de vișine, cireșe, caise, piersici, gutui, struguri;

Gem/dulceață: de vișine, cireșe, afine, prune, caise, piersici, zmeură, căpșuni.

La congelator: fructe de pădure, căpșuni, ardei capia copți, vinete coapte, fasole păstăi, mazăre, dovlecei, amestec pentru ciorbă, ardei gras, verdeață;

Sincer, numai când le-am enumerat am salivat și mi le-am închipuit pe fiecare în parte cum arată și cât de minunate sunt. Știu, lista este mult mai lungă, dar din cauza asta sunteți și voi aici, să mai adăugați cu ce preparați voi și să împărtășim experiențe.

Dacă ești genul de persoană care nu se pricepe să prepare așa ceva și alege variantele din comerț noi nu te arătăm cu degetul. Sunt foarte mulți producători români care merita toată aprecierea. Din ce în ce mai multe afaceri de genul asta au apărut, la o simplă căutare pe google descoperi producători români cu niște super preparate, mega rețete și super implicare. Cam așa suntem noi, românii, facem treabă foarte bună atunci când iubim ceea ce facem.

Dar nu despre aceste afaceri este vorba aici, vă propunem să trecem la treabă împreună și să vă arătăm câteva rețete de conserve pentru iarnă foarte simplu de realizat. Nu vrem să vă stricăm obiceiurile dar unele conserve se realizează atât de simplu că este pur și simplu păcat să nu încercăm să le facem chiar la noi acasă.

Iată deci câteva idei pe care le puteți pune în practică chiar zilele acestea pentru că aceste legume sunt pe tarabe sau în supermarketuri și nu puteți să nu dați cu ochii de ele atunci când mergeți la cumpărături.

Prima propunere este: PASTĂ DE GOGOȘARI

Pentru un gust garantat mai bun și mai colorat la mâncare, adaugă una-două linguri de pastă de gogoșari. Gogoșarii sunt niște legume atât de cărnoase, colorate și bune încât este păcat să nu-i păstram la borcan și pentru timpul rece. Putem adăuga pasta de gogoșari la tocane, ciorbe, fripturi, marinade, sosuri pentru paste sau pentru cartofi prăjiți.

Ai nevoie pentru a prepara de:

  • 1 kg gogoșari
  • 1 linguriță sare

Gogoșarii se spală bine și se curăță de semințe și de nervuri. Se taie în fâșii mai mici. Bucățile de gogoșar se pasează cu ajutorul unui robot de bucătărie sau cu ajutorul mașinii de tocat. Se pun la foc și se amesteca des pentru că nefiind foarte zemoși, compoziția se prinde ușor de fundul vasului. Spre final se adaugă sare.

Compoziția fierbinte se pune în borcane sterilizate și se închid bine capacele. Se întorc invers și se lasă așa până a doua zi când pot fi mutate în cămară, la loc răcoros și întunecat.

Ce zici de niște dulceață de ardei capia? Daa, dulceață! Este fabuloasă și rețeta video o găsești aici.

A doua propunere: COMPOT DE GUTUI

Gutuile sunt atât de aromate! Când mă gândesc la gutui îmi vin în minte versurile poeziei Toamna de Demostene Botez: Și gutui amărui/Cu puf galben/Ca de pui./Și tot felul de legume,
De nu le mai știi pe nume. Din punctul meu de vedere, gutuile nu pot fi folosite în foarte multe preparate, iar compotul mi se pare modalitatea ideală de a le consuma.

Cu nămeți la geam și cu pulovăr gros pe gât îmi voi aduce aminte cu drag de peisajul verde, de soarele blând, de momentul când am cules gutuile, când le-am pregătit. Îmi voi aminti ca erau și putin viermănoase, ăsta este semn bun, nu au fost stropite, adică sunt sănătoase.

Pentru 5 borcane am folosit:

  • 9 gutui
  • două linguri de zahăr/borcan

Spălăm gutuile foarte bine de puful neplăcut. Eu am folosit un burete de sârma care a fost foarte eficient. Le tăiem în bucăți mai mici, după bunul plac. Dacă aveți un cuțit care taie ondulat, îl puteți folosi pentru un design mai frumos al gutuilor, eu din păcate nu mai știu pe unde l-am depozitat.

Pe măsură ce am tăiat gutuile le-am și pus în borcane am și turnat apă deasupra.  Așa nu au timp să oxideze și să capete o culoare mai neplăcută. După cum puteți vedea compotul meu a ieșit foarte limpede iar fructele și-au păstrat perfect culoarea. Am pus gutui cam în trei sferturi din capacitatea borcanului.

Am pus apoi în fiecare borcan 2 linguri cu zahăr și am strâns bine capacele. Dacă vreți să fie compotul foarte dulce mai adaugați o jumătate de lingură de zahăr.

Am pus borcanele într-o oală mai mare și am turnat apă până aproape de capace. Am pus un prosop de bucătărie între borcane pentru a nu se atinge între ele la fiert, așa se reduce riscul de a se sparge. Am fiert compotul aproximativ 10-15 minute apoi am oprit focul. Am pus oala deoparte cu capac până a doua zi, atunci când vor fi mutate în cămară la loc răcoros și întunecat.

 

See Also

A treia propunere este: MIX MURĂTURI

Murături, sună bine, sunt gustoase, minunate, le iubim… dar prefer să cumpăr, sigur se fac greu. Te regăsești în acest text? Și eu până acum ceva timp, dar acum le pun singură. Nu este nici greu, nici complicat și nici nu ia mult timp așa cum s-ar crede. Abia aștept să le încerc, dar trebuie să mai aștept, sunt gata în 2-3 săptămâni. Pentru că fiecare membru al familiei iubește altă legumă murată, am pus un mix murături ca toată lumea să fie mulțumită.

Saramura 

  • 5 l apă
  • 5 linguri cu vârf de sare
  • 5 linguri rase cu zahăr

Murăturile

  • 2 buc conopidă
  • 500 g castraveți
  • 2 buc morcov
  • 2 kg gogonele
  • 1,5 kg pepenași (două bucăți)
  • 1 buc țelina cu frunze
  • 1 buc sfeclă roșie
  • 7 căței usturoi
  • 4 buc mărar uscat
  • 25 g boabe muștar
  • 4 g foi dafin
  • 2 buc hrean

Spălăm toate legumele. Pepenașii de obicei au pământ întărit pe ei și trebuie să-i spălăm cu atenție. Conopida trebuie desfăcută în buchețele mai mici. Eu am găsit pepenași mai mari și a trebuit să-i tai felii, dacă aveți pepenași mici îi puteți pune întregi la murat. Morcovul, rădăcina de țelină, hreanul și sfecla roșie trebuiesc feliate sau tăiate în bucăți mai mici. Dacă sunteți îndemânatice puteți forma diferite forme din legume, flori, frunze sau litere și să faceți adevărate opere de artă din borcanele cu murături.

Punem între timp saramura la fiert. Am folosit 5 litri de apă și am pus 5 linguri mari cu sare și 5 linguri rase cu zahăr (câte o lingură pentru fiecare litru de apă). Lăsăm la fiert aproximativ 2-3 minute iar apoi lăsăm saramura puțin la răcorit. Între timp pregătim și umplem borcanele.

În fiecare borcan am pus frunze proaspete de țelină, mărar uscat, bucățele de hrean, felii de morcov, bucățele de rădăcină de țelină, de sfeclă roșie, 2 căței de usturoi, boabe de muștar (am împărțit plicul la toate borcanele), foi de dafin plus legumele puse aleator: felii de pepenaș, gogonele întregi sau tăiate în jumătate, castraveți și buchețele de conopidă.

Am avut grijă ca fiecare borcan să aibă la final frunze de țelina și mărar uscat. Ornamentele frumoase se așează pe margine astfel încât să se vadă frumos.

Am turnat saramura în borcane și le-am lăsat până s-au răcit. Am strâns apoi bine capacele și le-am pus în cămară la loc întunecat. Vor fi gata în aproximativ 2-3 săptămâni.

Toată esența verii se adună în borcanele pe care le pregătim pentru iarnă. Când va fi frig și afară va fi un peisaj total diferit, atunci când vom desface un borcan ne vom bucura de gust, de calitate, de aromă dar și de amintirile de atunci când le-am pregătit. Din aceste motive, fiecare borcan pregătit cu mâinile tale simți ca nu are preț!

Sperăm cu acest articol să te motivăm, să te inspirăm și să-ți arătăm cât de simplu pot fi de preparat unele conserve/provizii. Deci, tu ce mânci la iarnă? Ai și tu idei simple de provizii și conserve? Te invităm să le lași în comentarii!

Ai terminat de pus murăturile?! Eii, atunci poate ai nevoie de puțină inspirație pentru a viziona un film bun, ce zici? Inspirația o găsești aici.

***

View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top