Cele mai bune cărți de citit în avion

Nu e activitate care să facă timpul petrecut în avion să treacă mai repede decât cititul. Sigur, în cazul zborurilor lungi, merg bine și filmele, și somnul. Dar pentru cele care durează două ore, mai mult sau mai puțin, am întotdeauna o carte sau două în geantă. Criteriile în funcție de care aleg acele cărți de citit în avion sunt simple: să nu aibă multe pagini (pentru că vreau să le termin până aterizez) și să aibă o poveste care să curgă lin – deci fără tratate de economie și alte cărți abstracte când sunt în avion. 😀
Iar volumele de mai jos și-au făcut treaba până acum, deci ți le recomand și ție dacă pornești la drum în perioada următoare.
Tetralogia napolitană (Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă şi cei ce rămân, Povestea fetiței pierdute), de Elena Ferrante
Puține povești te captivează așa cum o fac cele ale Elenei Ferrante, probabil cea mai cunoscută scriitoare din Italia în momentul de față. Partea amuzantă este că, deși toată lumea îi știe cărțile, nimeni nu a aflat cine este Elena Ferrante de fapt, și asta pentru că autoarea prefer să își păstreze ascunsă identitatea. Tetralogia napolitană este o serie de patru cărți despre două prietene din Napoli, Elena și Lila, pe care Ferrante le urmărește din copilărie și până la maturitate. Mai mult decât atât, cărțile sunt un tablou al societății în care trăiesc cele două prietene și surprind modul în care evoluează orașul și cultura de acolo odată cu Elena și Lila.

O săptămână în aeroport, de Alain de Botton
Pentru cei care petrec mult timp în zbor și prin aeroporturi, cartea lui Alain de Botton cuprinde observații foarte interesante. În 2009, acestuia i s-a permis accesul în aeroportul Heathrow din Londra, care e unul dintre cele mai mari din lume, a stat de vorbă cu angajați și călători și a adunat toate poveștile și toate emoțiile în această carte.

Mica Enciclopedie Lykke, de Melk Wiking
Bănuiesc că știi deja că nordicii, în special danezii și suedezii, sunt incluși adesea în topurile celor mai fericiți oameni de pe planetă. Dar știai că ei iau treaba asta cu fericirea atât de în serios încât, în Copenhaga, există chiar și un Institut de Cercetare a Fericirii? Melk Wiking, directorul acestui institut, a scris o carte despre hygge, filosofia daneză pentru o viață liniștită și fericită, și a adunat toate trucurile în Enciclopedia Lykke. O citești repede și aduni o mulțime de informații interesante din ea.

Oamenii fericiți citesc și beau cafea și Viața e ușoară, nu-ți face griji, de Agnès Martin-Lugand
Cele două volume spun povestea lui Diane, o femeie a cărei viață este schimbată radical de o tragedie în urma căreia își pierde familia. Lipsită de speranță și depresivă, ea hotărăște să plece din Paris și să se stabilească într-un loc uitat de lume din Irlanda. În al doilea roman (Viața e ușoară, nu-ți face griji), Diane revine la Paris, unde își redeschide cafeneaua și are parte de un nou început neașteptat.

În pielea goală, Eu o să vorbește drăguț cândva și Să explorăm diabetul cu bufnițe, de David Sedaris
Dacă ai chef de niște povești care să te facă să râzi copios, îți recomand cărțile lui David Sedaris. Sunt istorii din viața lui, prezentate cu mult umor și mult sarcasm, lecții de viață (unele deloc ușoare) și întâmplări cu care sigur vei rezona și tu.

Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash
***