Cele mai frecvente probleme în viața intimă și posibile soluții.
Ai probleme în viața intimă? Cu siguranță nu ești singura sau singurul. Multe cupluri se confruntă cu diverse dificultăți în dormitor – iar unele dintre ele ar putea fi exact cele pe care le vei regăsi în acest articol. Le-am identificat în cadrul evenimentului de anul trecut dedicat sănătății sexuale, unde am ascultat cu urechea bine ciulită toate poveștile, de la cele dramatice până la cele… ușor comice. Dar stai liniștit(ă), pentru că am și câteva soluții care s-ar putea să te inspire!
Anul trecut am organizat un eveniment grozav dedicat sănătății sexuale, care a stârnit un interes uriaș în comunitatea mea. (să mai facem? :)) Evident, mi-am dat seama că multă lume se confruntă cu dificultăți în acest aspect al vieții, atât de natural și totuși uneori atât de sensibil. Până la urmă, hai să fim sinceri: tuturor ne place să facem sex! Cum se spune, ”Money and sex make the world go round!”. Sexul este o sursă de plăcere (sau ar trebui să fie) și aduce beneficii psihice, fizice și emoționale. O viață sexuală echilibrată înseamnă, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, o strălucire care vine din interior. Înseamnă un echilibru hormonal de care avem cu toții nevoie. Și, să fim clar înțeleși, este ABSOLUT NORMAL să se întâmple! Iar cel mai frumos este atunci când se întâmplă în cuplu, cu partenerul sau partenera ta, și devine o adevărată plăcere sau măcar o sursă de satisfacție.
Îmbunătățește intimitatea în relație. 3 activități senzoriale de duminică pentru cuplu.
Totuși, statisticile (atât acelea oficiale cât și cele personale făcute printre cunoștințe și auzite) arată că situația nu este deloc una roz. Viața intimă este tot mai săracă, săraca …
Așa că astăzi aș vrea să punctez cele mai frecvente probleme de intimitate în cuplu. Parte din ele au fost menționate și de dr. Ioan Haneș, la evenimentul din vara trecută. În plus, am căutat să identific și soluții cu care să vin în întâmpinarea celor care ar avea nevoie de ele. Așadar, hai să vedem …
1. Rutina a devenit … monotonă?
Începi să te simți ca și cum ai trăi într-un remake constant al aceleiași scene? Te trezești că știi fiecare mișcare pe de rost? Așa ca în filmul ”Ziua cârtiței”… Ei bine, monotonia în viața intimă este una dintre cele mai frecvente probleme ale cuplurilor. Și e normal – după o vreme, chiar și ciocolata își pierde farmecul dacă mănânci aceeași tabletă zi de zi! Acea senzație de la începutul a relației, acea ”luna de miere” se pare că dispare după aproximativ un an. Scânteia se cam stinge. Dar ceea ce trebuie să știi este că siruația este absolut firească.
Soluție: În loc să schimbi ciocolata, schimbă modul în care o savurezi! Experimentează noi locuri, jocuri sau chiar arome – și nu, nu mă refer doar la cele culinare. Comunicarea este cheia – povestiți despre fanteziile voastre, ce vă inspiră și ce vă face să vă simțiți apropiați. Aduceți puțină joacă în relație. Poate faceți o listă cu ce vrea fiecare pe care apoi o dați partenerului și notați în dreptul fiecărei dorințe ”da”, ”nu”, ”poate”.
2. Libidou în scădere, iar tu simți că nu mai sunteți “pe aceeași lungime de undă”?
Libidoul – acest mister al naturii umane. Uneori, este ca o furtună tropicală: vine brusc și intens. Alteori, e o briză timidă de primăvară care abia dacă adie. Nu e neobișnuit ca partenerii să aibă un drive diferit, mai ales în perioadele de stres, schimbări hormonale sau evenimente de viață.
Soluție: În loc să dai vina pe hormonii tăi sau ai partenerului, încearcă să găsești un punct comun. Asta poate însemna să vorbiți deschis despre nevoile și dorințele voastre, să găsiți modalități de a vă conecta în alte forme de intimitate, cum ar fi masajele, petrecerea timpului împreună într-un mod relaxat, fără presiune. Sau poate chiar să aduceți un pic de magie cu ajutorul unor trucuri simple: muzica potrivită, lumânări parfumate sau o ieșire spontană care să creeze contextul perfect. Un pahar de vin bun roșu poate fi un moment în care să porniți o discuție, vă relaxați și … poate reapare cheful. Și nu uitați vorba aia Vinul roșu este bun pentru femei, mai ales când îl beau bărbații!”
3. Probleme de performanță? “Mai mult stres decât sex”, să fie asta deviza ta?
Fie că vorbim despre o finalizare prea rapidă sau despre probleme erectile, nu te îngrijora, se întâmplă mai des decât îți imaginezi. De fapt, stresul poate fi cel mai mare inamic al unei vieți intime satisfăcătoare. Poate e vorba de așteptări prea mari, oboseală sau pur și simplu de faptul că mintea ta este blocată în zona “de făcut”. De asemenea, se pare că masturbarea din tinerețe a învățat corpul cum să termine repede. Iar unii bărbați au zona genitală supra senzitivă.
Soluție: Încercați să transformați stresul în… preludiu! Da, ai citit bine. Începeți cu o discuție amuzantă sau un joc, apoi petreceți câteva minute făcând ceva ce vă place amândurora (un masaj, de exemplu). Nu vă concentrați pe “finalitate,” ci pe fiecare moment în parte. Învățați să râdeți de voi înșivă și să nu luați lucrurile prea în serios – până la urmă, sunteți împreună pentru că vă place să fiți împreună, nu pentru că trebuie să bifați o listă! Apoi, când bărbatul simte că ar pute fi aproape de ejaculare, ar putea să se retragă pentru câteva scurte momente și apoi să reluați activitatea.
De asemenea, există anumite sprayuri care amorțesc un pic zona. Doar că o fac și mai puțin sensibilă la plăcere.
4. Tehnologia a devenit un al treilea partener?
Ah, acel moment romantic în care unul dintre voi încearcă să inițieze ceva, iar celălalt este prea ocupat să răspundă la e-mailuri sau să dea scroll pe Instagram. Sună cunoscut? Asta pentru că tehnologia a devenit un obstacol real în viața intimă a multor cupluri.
Soluție: Stabiliți o “zonă fără tehnologie” în dormitor. Puneți telefoanele deoparte și transformați dormitorul într-un loc sacru doar pentru voi doi. Începeți cu pași mici – o seară pe săptămână fără ecrane, apoi vedeți cum vă simțiți. Cine știe, poate redescoperiți magia de a fi unul cu celălalt… fără Wi-Fi!
5. Nu reușești să ajungi la orgasm.
Probabil că aceasta este cea mai des auzită problemă a femeii. Și asta din cauză că sexul dor cu penetrare nu este suficient. Necesară este aproape de fiecare dată stimularea clitoridiană. Studiile arată că mai mult de 50% dintre femei au această situație, iar alte studii indică faptul că 70% dintre femei nu au deloc orgasm în timpul actului sexual.
Soluție: Stimularea clitoridiană trebuie să devină parte din joc și din viața intimă a unui cuplu. Cum? Oral, manual sau cu ajutoare. 🙂 Există o grămadă de jucării sexuale de care vă puteți ajuta. Și, bărbați fiți fără griă, o astfel de jucărie nu este competiție. 🙂
6. Doar unul singur are inițiativa.
Dacă doar tu ceri tot timpul să aveți o viață intimă, chestia asta îți va da senzația de nesiguranță, de nedorită, de parcă dacă tu nu inițiezi, nici nu se va întâmpla vreodată ceva. Această dinamică este foarte comună. Și deși este cumva firesc ca într-o interacțiune intimă să fie unul vânător și un vânatul, rolurile trebuie să se mai și schimbe uneori.
Soluția: Primul pas este comunicarea. Ai putea să îți întrebi partenerul de ce nu inițiază, dacă nu simte nevoia, dacă există vreo problemă. Dacă, din contră, tu ești persoana care nu inițiază niciodată, fă un pic de introspecție și întreabă-te ce te blochează. Încearcă să fii sincer/ă pentru că altfel nu se rezolvă nimic.
7. Inițierea este foarte stângace.
Da, uneori și aceasta este o problemă pe care am auzit-o deseori. ”Nu-mi place modul în care mă abordează!„ Atunci când nu există nici un fel de preludiu, un pic de flirt, un pic de stimulare mentală care să genereze dorința, niciun fel de strategie erotică, atunci nici nu se poate genera acea energie care să deschidă poatrta către plăcere.
Soluție: da, voi fi plictisitoare dar aia e … comunicarea. Întreabă-ți partenera/partenerul ce o/îl stârnește.Întreabă cum îi place să fie abordarea. Ar folosi complimente sau câteva remarci ”obraznice”? O atingere delicată pe spate sau un sărut pe gât? Poate unele persoane preferă ceva mai energetic. Preferințele sunt atât de diferite, dar este esențial să îți cunoști partenerul și să ții cont de ceea ce are nevoie. De asemenea, o inițiere poate începe chiar din timpul zilei, prin conversațiile la telefon sau mesaje care să transmită intențiile. Avem uneori nevoie de timp ca să ne gândim la ce va urma, ca să ne facem niște scenarii și aslfel să se genereze așteptarea aia faină.
7. Lipsa comunicării – “Crezi că ai spus, dar oare s-a auzit?”
Și probabil cea mai mare problemă care duce la majjoritatea problemelor enunțate mai sus … lipsa comunicării. Comunicarea este esențială în orice relație, dar în viața intimă poate fi de-a dreptul decisivă. Când eviți să vorbești despre ce te deranjează sau ce îți place, nu faci decât să construiești un zid invizibil între voi. Din păcate, conversația despre sex este una tabu în multe cupluri. Există chiar o preconcepție care nu știu de unde pornește că dacă vorbești despre viața intimă îi răpești din mister. Ei bine, nimic mai greșit. Comunicarea sănătoasă și deschisă este MAGICĂ!!!!
Soluție: Învață să vorbești despre lucrurile importante fără să transformi totul într-o dramă. Abordați subiectele sensibile cu empatie, umor și răbdare. Câteodată, o glumă bine plasată poate relaxa atmosfera și poate deschide calea către o discuție sinceră și deschisă. Și, cel mai important, ascultați! Nu e vorba doar de a vorbi, ci și de a auzi ceea ce spune celălalt. Și dacă chiar nu știi cum să vorbești cu iubitul tău/iubita ta despre viața voastră sexuală, atunci uitați-vă împreună la Sex and the City. 🙂 Practic nu ai cum să nu ajungi la acest subiect privind serialul.
În final, vreau să îți reamintesc că problemele în viața intimă sunt normale și face parte din evoluția oricărui cuplu. Așa că, în loc să te panichezi, vezi-le ca pe o oportunitate de a aduce ceva nou în relație. Un strop de curaj, un pic de comunicare și un pic de umor sunt ingredientele perfecte pentru o viață intimă împlinită. Și, mai presus de toate, nu uita: e vorba de voi doi, împreună, navigând prin această aventură numită… iubire!
***