Condilografia, metoda digitalizata de diagnosticare stomatologica
In functie de starea de sanatate a dintilor se pot trage concluzii despre predispozitia la anumite afectiuni. Tocmai de aceea, ingrijirea lor constanta si vizitele la medicul stomatolog sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirii. Astfel, abordarea medicala integrata, prin tratamente interdisciplinare si metode digitalizate, are posibilitatea de a identifica cu precizie eventualele probleme.
Spuneti dupa mine: CON-DI-LO-GRA-FI-E! Condilografia este o tehnica de mare precizie care a ajuns recent si in Romania. Cu ajutorul ei se pot diagnostica si se poate stabili un plan de tratament personalizat pentru afectiunile cranio-mandibulare. L-am rugat pe dr. Andi Dragus sa imi dea mai multe detalii.
- Ce inseamna terapie interdisciplinara in sfera stomatologica?
Clinica mea, SDA Medical, propune o abordare medicala integrata, prin tratamente interdisciplinare si metode digitalizate de planificare a tratamentului. Cand spun abordare interdisciplinara ma refer la realizarea unui plan de tratament in urma unei diagnosticari exacte a ATM (articulatia temporo-mandibulara). Acest proces presupune implicarea mai multor colegi cu specializari diferite, pentru a ajunge la un diagnostic corect si complet. Metoda de lucru am preluat-o din Viena si sunt foarte fericit ca am reusit sa o implementez si la noi. A fost nevoie de 4 ani de studiu in profunzime pe domenii conexe cum ar fi: ortopedie, ORL, ortodontie, tehnica dentara, medicina traditionala, posturologie pentru a avea toate datele implicatiilor si a anticipa toate implicatiile conexe ale afectiunilor stomatologice. Oricum, de la caz la caz simptomatologia poate fi foarte diferita, astfel incat fiecare tratament este unic.
- Nu este cumva firesc ca orice tratament stomatologic sa fie personalizat? Pana la urma suntem diferiti…
Bineinteles ca este firesc, dar viata ne demonstreaza in fiecare zi ca firescul rar se intampla, iar drumul de la teorie la practica este foarte indepartat.
Ca medic stomatolog am vazut foarte multe cazuri grave generate de faptul ca nu s-a intervenit in timp util pentru o problema mica ce s-a agravat in timp. Prin lipsa unuia sau a mai multor dinti, pozitia craniului se modifica si implicit pozitia coloanei vertebrale, determinand in cele din urma schimbarea intregii posturi. Un vechi proverb chinezesc spune: “cu dintii ne sapam groapa” si tot asiaticii au o harta energetica in care fiecare dinte este asociat unui anumit organ. Sunt multe alte lucruri pe care mi-as dori sa le punctez…
Consider ca toate informatiile pe care le-am aflat de-a lungul timpului trebuie date mai departe generatiei mai tinere, motiv pentru care in ultimii 16 ani m-am preocupat de organizarea mai multor seminarii si cursuri de formare profesionala in tara si strainatate pentru colegii de breasla, pe diverse teme. Am sustinut de la seminarii de aplicare a principiilor de design si stratificare (teoria culorii, teoria luminii) in stomatologie, pana la cursuri axate pe tehnici de diagnosticare cranio-mandibulara, implantologie si protetica dentara.
Intorcandu-ma un pic la tratamentul stomatologic personalizat, vreau sa adaug ca succesul acestuia consta intr-o diagnosticare corecta. Clinica SDA Medical ofera pacientilor servicii de diagnosticare de mare precizie si propune tratamente personalizate in acord cu tendintele de digitalizare din domeniu, axate pe integrarea esteticii in functionalitate.
- Care sunt afectiunile cranio-mandibulare?
Dintre afectiunile cranio-mandibulare amintesc de articulatiile cu discul articular dislocat si de articulatiile artrozice. Tulburarea la nivelul articulatiilor cu discul articular dislocat se poate manifesta sub forma unei inflamatii acute sau cronice a articulatiei temporo-mandibulare care conecteaza mandibula de craniu. Deoarece boala transcende granitele dintre stomatologie si neurologie, aceasta este succeptibila la multe conditii care afecteaza alte articulatii incluzand anchiloza, artrita, trauma, dislocarile si neoplasia. Artroza reuneste mai multe suferinte ale articulatiilor avand ca trasatura comuna distrugerea cartilajului articular, urmat apoi de modificari ale tuturor structurilor din componenta articulatiei. Este o afectiune reumatica cronica, cu evolutie inceata, dar progresiva. Aceasta se manifesta odata cu inaintarea in varsta si este des intalnita la sportivi.
- Cum isi da seama cineva ca are o problema cranio-mandibulara?
Pacientii cu probleme la nivelul sistemului cranio-mandibular prezinta urmatoarele simptome: acuza durere la nivelul ATM (articulatia temporo-mandibulara), mai exact in zona urechii, a cefei si gatului, la deschiderea larga a gurii sau chiar in timpul masticatiei.
De asememenea, pacientii pot acuza dureri de cap frecvente sau migrene, iar la nivelul urechii interne aud anumite zgomote. Nu este exclusa posibilitatea de a se simti limitati cand incearca sa deschida gura, iar in cazurilor foarte grave, pot avea chiar articulatia temporo-mandibulara blocata.
- Cum se face diagnosticarea acestui tip de probleme?
Diagnosticarea ATM se face cu condilograful electronic – dispozitiv medical vital pentru o diagnosticare precisa. Condilograful inregistreaza micronic toate miscarile de dinamica ale mandibulei – rotatia si translatia – permitand setarea obiectivelor tratamentului, in acord cu abordarea holistica, interdisciplinara pe care o promoveaza clinica.
- Care este solutia/tratamentul? Cat dureaza pana la rezolvarea problemei? rezultatul este definitiv sau trebuie facuta mentenanta?
Durata tratamentului este de 6-8 luni si presupune repozitionarea mandibulara. In urma condilografiei medicul are toate informatiile de la nivelul celor doua articulatii craniene. Repozitionarea mandibulei se poate realiza fie prin mutarea dintilor naturali cu ajutorul aparatelor ortodontice, fie prin realizarea unor lucrari protetice indirecte sau directe. In cele mai multe cazuri, rezultatul este definitiv, dar exista si cazuri in care trebuie urmarit pacientul pentru o perioada de cateva luni de la repozitionarea mandibulei in noua pozitie terapeutica pentru a ne asigura ca lucrarea si-a atins obiectivul si organismul s-a adaptat la noua pozitionare mandibulara.
- Tratamentul este dureros?
Tratamentul este minim invaziv si nedureros.