Now Reading
Lecturile lunii noiembrie. Top cărți pentru o iarnă cozy acasă sau la o cabană în munți

Lecturile lunii noiembrie. Top cărți pentru o iarnă cozy acasă sau la o cabană în munți

Top cărți pentru o iarnă cozy acasă sau la o cabană în munți. Nu știu cum ești tu, dar mie cel mai mult îmi place să citesc în sezonul rece. Dacă la începutul lunii librăriile online se întrec care mai de care cu diverse discounturi, iar Black Friday este sărbătorit aproape toată luna, eu profit în fiecare an ca să adaug câteva titluri de cărți generoase în bibliotecă. Care sunt acestea?

Iată sugestiile mele pentru lectura lunii noiembrie și un top spumos și frumos de cărți care să-ți țină compania acasă sau la o cabană, undeva la munte, dar nu numai.

1. Să tai în piatră vie, de A. Verghese

Recomand să citești cartea acum, la sfârșit de an. Nu pentru că este o lectură ușoară, ci pentru că este o lectură memorabilă. După umila mea părere, cartea lui Verghese este în top trei cele mai frumoase cărți pe care le-am citit în 2024.

Însă, te avertizez: este o carte grea și sfâșietoare, genul care te urmărește mult timp după ce ai pus-o înapoi pe raft. Cartea ne relevă două suflete, o pereche de gemeni a căror venire pe lume este definită de tragedie. Relația părinților lor este un tabu: tatăl chirurg, mama călugăriță indiană care nu apucă să-și cunoască copiii pentru că moare la naștere, iar trauma nu se termină aici. Băieții se nasc uniți printr-un vas de sânge la nivelul capului, iar intervenția deși cu succes nu-i aduce mai aproape de tatăl lor.  Cei doi copii abandonați de tată în spital cresc alături de colegii celui care i-a lăsat în urmă.

Top cele mai frumoase piețe de Crăciun pe care să le vizitezi în Europa

Dacă în primii ani de viață Shiva și Marion sunt apropiați, viața îi separă, îi provoacă și îi mistuie fără timp de pauză, fără timp de pace, mai ales într-un loc atât de tragic cum este Etiopia anilor 60. Ambii băieți vor alege halatul de medic, dar restul lucrurilor se vor întâmpla atât de diferit, încât sunt momente în timpul lecturii când îl cert cu toată ființa pe scriitor pentru lipsa lui de corectitudine. Serios! Lui Shiva totul i-a fost mai simplu, dar lui Marion totul i-a fost mai greu și deși, cartea se concentrează preponderent pe viața lui, probabil, scriitorul a vrut să arate inegalitatea care are loc în lumea asta mare.

Sunt oamenii care trebuie să muncească pentru ceea ce au și alții care primesc totul mult prea ușor, nu-i așa?

Imagine preluată de pe carturesti.ro

2. Ora albastră de P. Hawkins

Dacă îți plac romanele de mister atunci Ora albastră a lui Hawkins este alegerea potrivită. Mie îmi place foarte mult penița englezoaicei și am citit deja “Fata din tren” (am văzut apoi și filmul cu Emily Blunt în rolul principal) și cartea “În ape adânci”, așa că noua sa carte, apărută anul acesta a trebuit să ajungă pe raftul din biblioteca mea.

Eris este o insulă izolată, cu o singură casă, cu un singur locuitor și inaccesibilă de pe țărmul scoțian pentru 12 ore, zilnic. La un moment dat, insula a fost căminul unei faimoase pictorițe cu un trecut zbuciumat și al cărui bărbat a dispărut subit cu 20 de înainte în urmă.

Trecutul și prezentul se iau de mână, ca în orice carte bună, iar azi Grace este stăpâna acestui loc uitat de lume. Dar ceva se întâmplă, iar Grace are parte de o surpriză de proporții odată ce insula primește un vizitator. Cine este el? Cine este Grace? O carte care merită o serie pe Netflix și pe care sper să o văd pe marele ecran.

Imagine preluată de pe carturesti.ro

3. Nopți în Marrakech de J. Green

Un roman de inițiere sau dacă vrei un bildungsroman care acoperă viața unei tinere fete prea puțin iubită de tată, ignorată de mama vitregă, dintr-un oraș provincial din Marea Britanie. Nimic excepțional până acum? Doar CeCe este întâlnită în mai toate fetele din lume, cele care vor iubire, vor libertate, vor înțelegerea celor din jur.

Totuși protagonista noastră este specială. Ea pleacă în căutarea tuturor lucrurilor și sentimentelor care îi lipsesc în casa părintească și ajunge într-o Londra dezinhibată, în mijlocul revoluției culturale și ideologice de la începutul secolului 20. La un moment dat, CeCe primește o invitație imposibil de refuzat: călătoria într-o țară exotică, în Marrakech, în compania unor oameni influenți care îi vor schimba definitiv percepția despre lume și mai ales, despre cine este ea în această mare lume.  

Imagine preluată de pe carturesti.ro

4. Povestea ta a început demult de M. Wolynn

Sunt la început de drum cu această carte, și deși nu am citit decât câteva pagini din ea trebuie să o includ în lista de lecturi pentru luna noiembrie. Cred eu, trebuie inclusă în lista de lecturi pentru o viață de om trăită cu mai puțină vinovăție, rușine sau durere. Relațiile dintre oameni sunt complicate, iar cele de neam, uneori sunt absolut zguduitoare.

Vrem nu vrem, traumele moștenite pe cale transgenerațională sunt o realitate de netăgăduit care copleșesc și distrug, iar cartea de față explică de ce trecutul străbunilor se repetă copleșitor dacă greșelile nu sunt învățate la momentul oportun. Dacă ai auzit de Constelații Familiale atunci cartea aceasta îți poate răspunde la unele nelămuriri și poate te va îndrepta spre o astfel de terapie interesantă.

Imagine preluată de pe carturesti.ro

5. Maree neagră de P.Gregory

Dacă îți plac romanele fantasy de istorie atunci numele lui Philippa Gregory nu-ți este străin. Eu îi ador scriitura, de aceea am citit saga Celor două roze cuprinsă în cele 10 cărți ale autoarei britanice. În cartea de față, Mareea neagră, James speră să-și revadă dragostea pierdută acum 20 de ani. Speră ca fiul pe care l-a abandonat să vrea să să-i vorbească, speră să-i explice de ce a plecat, speră la un final fericit.

See Also

Romanul este plasat în Londra anilor 1600, o perioadă plină de nesiguranță, războaie și sânge, unde femeile erau uitate, izolate, neiubite și neapreciate. O perioadă în care femeile luptau pentru putere cu mâinile legate la spate, la fel ca ielele ascunse de ochii lumii, dar magice, frumoase și misterioase. Cartea te va duce în Veneția barocă, în Londra tulburătoare și îți va arăta o altă față a istoriei prin ochii unor personaje fabuloas creionate de Philippa Gregory. 

Imagine preluată de pe libris.ro

6. Cinci tipuri de persoane care îți pot distruge viața de B. Eddy

Narcisiștii, personalitățile borderline, paranoide, histrionice sau antisocialii schimbă viața celor din jur. Nu într-un mod pozitiv și din păcate, sunt mai aproape de noi decât am vrea. Vecina de la etajul 1 vede numai comploturi în jurul său? Prietena îți solicită constant atenția, dar când ai nevoie de ajutorul ei este de negăsit? Tatăl tău te-a terorizat pe tine și pe mamă ani la rând, iar când credeai că se schimbă totul devenea mai crunt, mai greu de dus?

Vestea bună este că nu ești tu de vină pentru toate astea, vestea proastă este că dacă nu înveți să-i descoperi (la timp) o să ai de suferit. Ceea ce este și mai trist în toată astea este că părinții, surorile și cei înrudiți cu noi pot să fie niște narcisiști ascunși, pe care evident, îi vom descoperi mai târziu, după multă terapie și durere.

Cartea este scrisă de un psihoterapeut american recunoscut care a pus bazele teoriei personalităților înalt conflictuale și poate fi un îndreptar eficient în identificarea acestora și oferă soluții pentru a sta departe de otrava lor.

Imagine preluată de pe carturesti.ro

Tu ce cărți citești luna aceasta? Lasă-le în comentarii ca să le cunoască toată lumea și să facem un nou top cărți.

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top