Cu copiii … activitati de weekend necostisitoare (partea I)
Ce facem la sfarsit de saptamana? Sa mergem la piscina, la cinematograf sau la un loc de distractie – acestea sunt idei excelente, super indragite de copii si la indemana. Dar este destul de dificil sa faci asa ceva weekend de weekend pentru ca genereaza costuri destul de mari. Tocmai de aceea m-am gandit sa fac o lista cu idei pentru activitati de weekend necostisitoare.
Ni se intampla deseori sa ne gandim ce sa mai facem cu baietii in weekend. Sa le faca placere, sa ne faca placere si, pe cat posibil, sa nu insemne de fiecare data sume mari de bani cheltuiti in doar 2 ore. Nu-i asa ca si voi aveti problema asta? Indiferent de varsta copilului exista insa o sumedenie de activitati de weekend necostisitoare care pot genera momente de multa distractie. Trebuie doar un pic de imaginatie si de evadare din zona de confort. Evident lista mea poate fi completata si de voi. Chiar m-as bucura! 🙂
Activitati low-budget cu copiii mici
- O plimbare prin padure – padurea este un spatiu absolut minunat care nu genereaza nici un fel de costuri. Este foarte simplu sa te plimbi, sa intri pe poteci si sa faci un scurt picnic, asezat pe o buturuga. Poti cauta cu copilul mici “comori” precum conuri de brad sau pietre “frumoase”. Puteti asculta sunetul padurii si va puteti imagina povesti. Un mare plus este timpul petrecut in natura, in aer liber, departe de poluare. Vara asta noi am fost in padurea Comana, in care ne-am “pierdut” timp de vreo 5 ore!
- Irezistibila apa – apa este o atractie fantastica pentru copiii de absolut orice varsta. Daca nu aveti in apropiere un lac, un rau sau un parau, atunci chiar si o fantana sau o cismea pot fi variante multumitoare. Nimic nu-l va distra mai mult decat sa sara si sa stropeasca dupa pofta inimii. Aceasta este varianta pentru vara, desigur!
- Tot apa, dar toamna – echipati-va cu pelerine, cizme de cauciuc si umbrela si iesiti in ploaie. Va garantez o explozie de fericire si buna dispozitie. Este ca si cand ar face ceva interzis. Si nu-ti face griji – copilul nu se va imbolnavi! Un dus cald imediat ce intra in casa il va proteja. In plus, imunitatea lui va creste cand nu-l supraprotejezi.
- Sport pe pajiste – tuturor copiilor le place miscarea. Introducerea in activitatile sportive poate incepe foarte devreme. Orice activitate cu mingea este binevenita. Dar si alergarea, pe un traseu cu ocolire de obstacole realizate din pietre sau cu sarituri peste mici damburi. Toate acestea vor reprezenta provocari care trebuie premiate la sfarsit.
- Picnic – inca ne mai amintim cu mare placere de un picnic pe care l-am facut acum cativa ani, la umbra copacilor dintr-un parc bucurestean. Am pregatit sandwich-uri, placinta cu branza dulce, limonada si fructe. Am luam cu noi pahare de plastic (sunt usoare si nu se sparg. Le-am evitat pe cele de unica folosinta pentru a fi prietenosi cu mediul) si o patura mare si frumos colorata, pe care am petrecut cateva ore delicioase. Un picnic este ca o mica petrecere in aer liber, pe care chiar copiii o vor planifica cu multa placere.
- Priveste orasul de la inaltime – fiecare oras are cu siguranta cladiri inalte, pe care le poti vizita. Turnuri de apa, cladiri de birouri sau blocuri inalte – important este sa nu uiti binoclul!
- Cu mijlocul de transport in comun – copiii mei au fost fascinati de tot ce misca pe strazi: tramvai, metrou, autobuz, troileibuz. Si si-au dorit sa calatoreasca cu ele. Asa ca au avut parte exact de ceea ce au vrut! Au fost pe rand cu fiecare din ele, insotiti de noi sau de bunici. Din cand in cand, puteti cobora la cate o statie pentru a descoperi colturi necunoscute ale orasului.
Activitati de weekend cu scolarii
- Construieste un adapost in natura – la finalul anului scolar trecut, am fost parinte insotitor la una din iesirile in natura ale lui Eric. Scopul era de a construi un adapost in natura, doar din crengi si frunze. O astfel de activitate, in patru oameni, poate dura chiar si 3 ore. Cauta pe youtube tutoriale despre cum se face asa ceva, doteaza-te cu manusi de unica folosinta si haine care se pot strica si iesiti in padure. Veti avea materie prima din belsug, pe care nu va fi nevoie decat sa o culegeti de pe jos.
- La librarie – cateva ore bune, intr-o zi ploioasa de toamna, pot fi petrecute intr-una din librariile noi. Exista canapele pe care te poti aseza cu copilul si puteti rasfoi carti, albume sau puteti asculta muzica. Este o modalitate excelenta de a introduce copilul in fascinanta lume a cartilor!
- La piata – atunci cand ai in plan sa faci piata, nu ezita si ia-ti copilul sau copiii cu tine. Astfel isi pot alege fructele si legumele pe care isi doresc sa le manance, dar vor vedea si ce insamna sa faci cumparaturi. In functie de varsta copilului, poate duce chiar si o punga nu foarte grea.
Lista cu alte activitati de weekend necostisitoare continua martea viitoare. Asa ca nu o ratati … 🙂
Uite ca aflat un subiect foarte interesant redactat intr-un mod dificil de gasit in internetul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!
Va multumesc pentru cuvinte! Ma bucura sa aflu ca am adus informatii interesante, practice si dintr-o alta perspectiva! 🙂