Now Reading
Scrisoare către un viitor blogger

Scrisoare către un viitor blogger

În contextul zilelor pandemice tot mai multă lume lucrează de acasă iar asta ne oferă câteodată ceva timp în plus, sau dacă nu ne oferă timp în plus avem totuși avantajul că suntem în confortul locuinței unde mai putem face și altceva. Ai multe de spus, ești un lider de opinie, lumea te vrea în general în jurul ei pentru că ai sfaturi minunate și ești un model bun? Sau poate din contră, ești introvertit/ă și cel mai bine te simți singur/ă dar ai idei geniale pe care vrei să le împărtășești cu restul lumii? Atunci dacă nu ai deja, este cazul să îți faci un blog! Ne bucurăm să scriem această ”scrisoare” către un viitor blogger.

Ai o pasiune, cum ar fi gătitul, fotografia, călătoriile, animalele, psihologia, style, beauty, viața de familie, ești proaspăt mămică și ai atât de multe de povestit sau pur și simplu îți place să te exprimi înscris, atunci este cazul să te exprimi public să audă toată lumea ce ai de spus. Te poți exprima foarte bine în Social media, sunt atâtea canale de socializare, dar dacă vrei să scrii mai mult, să ai o arhivă organizată și o căsuță pe care să ți-o creezi după cum simți și cum ți se potrivește atunci creează-ți un blog.

Cele mai multe bloguri sunt create gratuit în WordPress. Wikipedia spune WordPress că: WordPress este o platformă de tip sursă deschisă pentru publicarea blogurilor. Avantajele majore prezentate de WordPress sunt simplitatea și numeroasele plugin-uri create de către comunitate care pot modifica funcționalitatea WordPress-ului transformându-l în aproape orice tip de site web. De asemenea interfața poate fi schimbată foarte ușor cu ajutorul multitudinii de teme gratuite sau premium cu doar un clic.”

Îți poți crea blogul foarte ușor, nu trebuie neapărat să te pricepi foarte bine. Intri pe site și urmezi pașii solicitați. Blogul ți-l vrei crea rapid și va avea o formă de genul: numeleales.wordpress.com. În plus, există și aplicația de mobil și dacă ai ceva de modificat, completat o poți face oricând de oriunde.

Foarte important este numele blogului care trebuie să te reprezinte cât mai bine. Nu te grăbi să alegi numele, întreabă-ți prietenii dacă nu ești foarte sigur, sigur te pot inspira. Uneori apropiaţii noștri ne văd mai bine dinafară şi ne pot ajuta mai mult decât putem să credem. Fii creativ, joacă-te cu cuvintele, cu imaginația, ieși din tipare dacă poți, dar în acelaşi timp fii TU.

Odată creat blogul unele lucruri sunt firești, logice aș putea spune, dar sunt și lucruri mai complexe. Nu te speria, orice vrei să faci pe blog găsești răspunsuri tot pe internet. Sunt nenumărate explicații video pe youtube, sau scrise, pe web. Alege-ți tema, modul cum va arăta blogul. Ai multe variante fără bani și arată foarte bine. Cu timpul, dacă realizezi că nu ai făcut o alegere bună, evident că poți face schimbări.

Dacă vrei ca blogul tău să aibă o formă românescă transformă-l în numeleales.ro, adică cu .ro. În acest caz va trebui să apelezi la firme de webhosting care se ocupă cu așa ceva și să achiți un abonament anual. Sumele nu sunt mari, pornesc pe undeva de la 20 eur/an. Cel mai probabil nu vei alege cel mai ieftin pachet pentru că vei vrea mai mult de la blogul tău. În acest caz vei pierde traficul de pe blogul anterior, va fi un fel de restart ca să zic așa.

Odată creat blogul poți începe să scrii. Dacă ai nevoie de fotografii ajutătoare poți găsi gratuit pe site-uri cum sunt: pixabay, unsplash sau multe altele. Este foarte important ca de fiecare dacă când folosești o fotografie care nu este realizată de tine să menționezi sursa. Poți realiza desigur propriile fotografii care să-ți însoțească textul așa textul publicat de tine va fi mai viu, mai actual, mai personal. Nu ai nevoie neapărat de un aparat foto performant, poți face poze cu telefonul și le poți edita în stilul tău. O fotografie reală valorează infinit mai mult decât una de pe net folosită de alte câteva mii de persoane.

Dacă nu te pricepi la grafică să-ți faci un logo și nici nu ai prieteni care să te ajute, evident, poți apela la servicii contra cost sau îți poți crea singur ceva basic. Sunt site-uri care te pot ajuta gratuit, trebuie să cauți pe google logo maker, sau free logo și vei avea variante de unde să alegi. Este foarte important aspectul blogului și tratează-l corespunzător.

Pentru editare gratuită foto și video pe telefon recomand aceste aplicații: Snapseed, PicsArt, LINE Camera, Adobe Photoshop Express, Lightroom. Pentru editare gratuită video recomand: Quik și InShot. Toate sunt foarte simplu de folosit. Unele sunt foarte creative și poți edita minunat fotografiile.

Trebuie să ai grijă cum scrii! Este extrem de important! Modul cum scrii te reprezintă, lumea te citește din primele rânduri. Ideal ar fi să scrii cu diacritice, cât mai ordonat. Blogul este ca o carte a ta cu multe capitole, recitește textul de mai multe ori înainte să-l publici. Nu uita de regulile importante în scris: după punct folosim mereu literă mare, după semnele de punctuație se pune space, când pui citate să fie între ghilimele. Pe parcursul unui articol este frumos și recomandat să folosim citatele fie cu diacritice, fie să le punem italice, nu combinate. Grijă mare la virgule, nici prea multe dar nici prea puține.

Dacă scrii mai bine fără diacritice le poți adăuga la final, trebuie doar să copiezi textul, să-l pui pe acest site de exemplu, adaugi diacriticile, le verifici și apoi muți textul înapoi pe blog.

Folosește propoziții cât mai simple pentru că au cel mai mare impact, ele îți mențin publicul atent la acțiune, dar te și ajută să construiești o desfășurare clară a evenimentelor. Încearcă să nu scrii articole foarte lungi (peste 1.500-2.000 de cuvinte), e posibil să nu aibă lumea timp și răbdare să citească tot ce ai de zis. De asemenea, este important ca undeva în pagină, cât mai la vedere să ai un loc unde vizitatorii se pot abona la blogul tău (găsești acest lucru în meniul blogului). Aceștia vor primi mail de fiecare dată când vei publica ceva nou. Dacă oamenii te plac, vor să citească și alte publicații ale tale.

Ok, am scris articolul, e wow, acum cine mi-l citește? Deja treaba devine mai complicată! Poți copia linkul articolului și-l poți distribui pe canalele tale sociale, așa lumea știe că ai scris ceva nou. De asemenea, poți invita grupul de cititori fideli să se aboneze la blogul tău, astfel vor primi un mail de înștiințare de fiecare dată când vei publica ceva nou. Cu timpul, dacă vei scrie constant, frumos, gramatical și chiar ai ceva interesant de spus, lumea se va aduna în jurul tău. E posibil să dureze ceva timp dar nu te descuraja. Exprimă-ți gândurile în continuare chiar dacă nu ești înconjurat de prea mulți spectatori.

Blogul poate avea mai multe domenii de interes, poate vrei să postezi și rețete pentru bebeluși de exemplu dar și experiențele voastre din călătorii, sau vrei să recomanzi cărți bune de parenting. Atunci când scrii articolul bifează categoria (și subcategoria) din blog unde se încadrează, nu este foarte complicat.

See Also

Pentru o exprimare cât mai extinsă ai nevoie de conturi pe cât mai multe rețele sociale. Facebook și Instagram sau chiar LinkedIn îți pot fi de mare ajutor. Dacă ai deja conturi trece-le pe business să poți vedea și statisticile, sau crează altele conturi noi cu numele blogului. Ele te pot ajuta să vezi cum evoluezi, ce anume se citește cel mai bine. De asemenea, Google Analytics, te poate ajuta pentru e vedea cele mai complete statistici ale blogului tău. Acest serviciu oferit gratuit de Google urmărește și raportează traficul site-ului web. De aici poți ști câte persoane sunt acum pe blogul tău, cum au ajuns pe blog, cât au stat și multe altele. Aici ai statistici complete și sunt foarte utile, acest serviciu îți oferă foarte multe răspunsuri la întrebări pe care cu siguranță încă nu ți le-ai pus.

Foarte utile sunt și grupurile de pe facebook. Înscrie-te în grupuri care ți se potrivesc și care sunt pe domeniul tău de interes. Fă-ți o listă cu aceste grupuri unde ai aderat, citește-le regulamentul să vezi dacă te lasă să postezi linkuri și în ce condiții. Scrie în dreptul fiecărui grup numărul de membrii și ceva specific. În unele grupuri nu poți posta de exemplu mai mult de 2 ori/săptămână, sau nu ai voie să pui link de pe youtube sau nu ai voie sa pui mai mult de 3 fotografii. Cele mai multe grupuri sunt anti-reclame. Fiecare grup este diferit și trebuie să te adaptezi cerințelor. Adminii sunt în general foarte vigilenți și te elimină din grup imediat ce dai greș. Distribuie linkul articolului în grupurile unde poți, scrie un text atrăgător care să însoțească linkul. Cu cât mai multe grupuri, cu atât ai mai multă vizibilitate, evident. Această operațiune ia ceva timp dar de multe ori oferă și cele mai multe reacții pentru că ajungi exact la grupul tău țintă.

Nu ai succes încă de la început? Nu te descuraja. Dacă îți place ceea ce faci și te ajută personal, nu te opri. Nu ține cont de vorbele rele, de comentariile ironice, nu poți să le știi pe toate de la început. Chiar și eu am vrut să sparg laptopul de câteva ori când mi-am făcut blogul. 🙂 Și încă mai vreau câteodată. Știu, nu suntem toți IT-iști și nu este atât de ușor să ai un blog. Toți marii bloggeri au avut cu siguranță experiențe asemănătoare la început. Și să nu crezi că nu mai este loc pentru tine într-un ocean plin cu bloggeri pentru că te înșeli.

Dacă crezi că ești bun/bună la scris texte comerciale, te poți înscrie cu blogul tău în competiții și poți câștiga premii în bani sau diverse alte beneficii. Îți pot recomanda să te înscrii pe Blogalinitiative și pe Super-blog. Nu e chiar rău să câștigi niște bani cu un articol care nu îți ia foarte mult timp să-l scrii. În plus, cu cât te implici în cât mai multe competiții atragi mai mulți ochi asupra ta și a blogului tău. Având toți aceeași temă de scris, te poți compara cu ceilalți bloggeri, te evaluezi singur și vezi cam unde te poziționezi. Este un mod excelent de a evolua.

În tot ceea ce scrii nu uita că trebuie să fii original, nu încerca să copiezi pe nimeni, dă-ți frâu liber imaginației, pune pe blog gândurile tale, exprima-te așa cum simți. Fă ce vrei la tine acasă, aici sunt doar regulile tale, reguli pe care le poți rescrie sau încălca dacă vrei. Fii diferit, fii oaia neagră, dar cu stil!

Știm că acest subiect este foarte complex, greu de cuprins într-un singur articol, iată aici alt articol de parcurs. Ai nevoie și de alte sfaturi sincere în acest demers? Spune-ne ce ai vrea să mai știi într-un comentariu la articol și îți răspundem cu mare drag. Cu bine! 

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top