Cum il ajuti pe cel mic sa se recupereze dupa raceala
Stim cu totii ca e schimbarea vremii vine la pachet cu o epidemie de gripa si raceala atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor. Scenariul este, bineinteles, unul clasic: X vine la scoala, ia raceala de la Y, apoi virusul se imparte in mod egal in toata clasa, in toata scoala, ca doar e cu generozitate. 🙂 Doar bietii parinti stiu cat au de tras apoi (eu am doi baieti, la scoli diferite, asa ca “distractia” la noi a fost mereu in portie dubla si… diversificata). Pe de o parte, e perioada de boala propriu-zisa, pe de alta parte, e perioada de convalescenta, in care trebuie sa ii ajutam sa se refaca si sa facem tot posibilul sa prevenim o revenire a racelii.
De-a lungul timpului, am vazut care sunt trucurile care functioneaza in perioada de convalescenta a copiilor, asa ca am alcatuit un plan de “atac” care arata cam asa:
- Ai grija ca cel mic sa se odihneasca. Sa doarma cat mai bine. O sa se simta destul de slabit, lipsit de chef si energie, ceea ce e normal, asa ca nu te speria. Este normal sa doarma chiar mai mult decat de obicei, pentru ca a avut nopti in care febra si nasul infundat i-au cam tulburat somnul.
- Nu uita de hidratare. In timpul racelii, organismul sau este tot mai deshidratat si din acest motiv trebuie sa ii dai lichide. Pe langa apa, merg foarte bine ceaiul de tei, care il scapa de febra si il ajuta sa doarma mai bine, actionand ca un sedativ usor, ceaiul de cimbru, care este eficient in eliberarea cailor respiratorii, si ceaiul de patlagina, eficient in lupta contra tusei.
- Ai grija la alimentatie. Organismul sau este slabit destul de tare si trebuie sa se refaca, iar pentru ca acest lucru sa se intample rapid si sigur, are nevoie de sustinere. Ofera-i multe legume si fructe, pentru ca aportul de vitamine si minerale il va ajuta. Vitamina C este necesara, asta stim cu totii, dar nu trebuie sa neglijezi nici vitamina D, care intareste organismul. Pentru vitamina C, citricele, merele si verdeturile sunt ideale, iar pentru vitamina D, alege lactate, cateva tipuri de peste (printe care tonul si somonul) si nucile.
- Sustine alimentatia cu suplimente nutritive. Asigurarea unei cantitati optime de nutrienti este foarte importanta in perioada convalescentei, asa ca poti plusa cu un complex de vitamine si minerale! Mie imi place Wellkid de la Vitabiotics, deoarece sunt niste tablete masticabile, usor de consumat, care contin vitaminele A, D, B6, B12, C, E, dar si fier, zinc, cupru. O tableta pe zi este suficienta pentru a proteja si intari imunitatea copilului. Dar exista si varianta lichida pentru copilasii care nu vor tablete.
- Fa-i o baie calda cu sare grunjoasa. E un remediu anti-raceala care functioneaza tot timpul, pentru ca, dupa cum spuneau bunicile noastre, sarea scoate raceala din corp. Plus ca e si extrem de relaxanta.
- Apeleaza la inhalatiile cu eucalipt. Despre proprietatile minune ale eucaliptului s-a tot vorbit si adevarul este ca isi face treaba de fiecare data. Avand proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, acesta este numai bun atunci cand cel mic se recupereaza dupa raceala, deoarece amelioreaza tusea, infectiile si durerile de gat sau alte afectiuni ale sinusurilor. Toarna cateva picaturi de ulei de eucalipt intr-un bol cu apa fierbinte si ai grija ca cel mic sa inhaleze aburul care se ridica deasupra timp de cateva minute. Efect garantat!
- Daca ai posibilitatea, tine-l acasa pana se recupereaza complet. E foarte usor ca boala sa recidiveze daca ajunge iar in mijlocul unei colectivitati de… raciti. In perioada de convalescenta, organismul e inca slabit, asa ca ar fi bine să fie protejat cat mai bine.
Voi la ce alte trucuri recurgeti pentru copiii vostri?
Daca iti plac articolele mele, atunci te invit sa te abonezi la NEWSLETTER (mai jos pe pagina). Vei primi notificari cu noutatile care iti pot imbunatati calitatea vietii!