Now Reading
Cum îți cureți hainele din mătase acasă?

Cum îți cureți hainele din mătase acasă?

matase

În mătase mă simt tare bine. Mai ales vara când te mângșie atât de păcut pe piele. Așa că în dulapul meu sunt o groază de topuri,cămăși și rochii simple din mătase pe care le iubesc și pe care vreau să le port cât mai mult. Iar asta presupune o îngrijire corectă. Oamenii cred adesea că materialele delicate, cum sunt mătasea și cașmirul, trebuie să fie trimise la curățătorie, pentru că altfel se vor strica. Dar adevărul este că, dacă ai grijă și ții cont de câteva trucuri, le poți spăla și acasă. Care sunt acestea? Ți-am pregătit mai jos un ghid care sper să îți fie de folos.

Întotdeauna testează înainte o porțiune mică de material.

Din păcate, mătasea se decolorează ușor. Tocmai de aceea, este important să testezi cât de repede se ia culoarea de pe piesa de îmbrăcăminte pe care vrei să o speli. Alege o porțiune care nu e la vedere (o cusătură de pe dos) și tapoteaz-o cu o cărpă umedă. Dacă se întinde imediat culoarea, ia haina și du-o la curățătorie. Culorile foarte aprinse și nuanțele închise ar trebui lăsate pe mâinile profesioniștilor, pentru că ei au resursele (aparate și detergenți) de a le păstra nuanța inițială timp îndelungat.

Alege un detergent delicat.

Mătasea are la bază o structură de proteină, este o fibră naturală cu o textură asemănătoare cu cea a părului. Nu degeaba există acea expresie de păr mătăsos. Altfel spus, evită să „traumatizezi” mătasea cu produse ce au chimicale puternice în compoziție. Folosește, în primul rând, un detergent lichid și, pe cât posibil, unul ecologic, special gândit pentru mătase și alte materiale delicate.

Detergent lichid pentru lana si matase, Sonett, 1 l, bio

Încearcă să speli manual lucrurile din mătase.

Folosește mănuși – mătasea necesită îngrijire delicată. Da, poți băga hainele la mașina de spălat, pentru că acum au mai toate programe speciale pentru silk. Dar cea mai bună și sigură variantă e cea a spălatului manual. Umple chiuveta cu apă rece (ca să se păstreze culoarea), adaugă detergent, umezește bine de tot materialul, ca să pătrundă detergentul în el, și lasă-l să acționeze câteva minute. Murdăria iese ușor din apă, așa că procesul nu va dura mult.

Cea mai bună metodă de a usca mătasea.

Nu stoarce niciodată lucrurile din mătase și nu le arunca în uscător. E un material dificil, de care trebuie să ai mare grijă, așa că cea mai bună metodă e să așezi piesa de îmbrăcăminte proaspăt spălată pe un prosop alb din bumbac și să absorbi cu el excesul de apă. Apoi, întinde cămașa (sau orice altă piesă) pe un umeraș căptușit și las-o să se usuce: într-o oră sau două va fi gata.

Pont: nu usca hainele din mătase la soare – se vor decolora mai ușor.

Cum scoți petele?

În cazul mătăsii, nu e suficient să cureți doar zona în care a apărut pata, trebuie să speli tot materialul. Soluția cea mai la îndemână și cea mai blândă e să amesteci puțină apă călduță cu două, trei lingurițe de oțet. E remediul perfect pentru petele de deodorant sau de transpirație. Folosește un burete moale pentru a îndepărta pata, dar nu uita că secretul este delicatețea: nu agresa materialul pentru că fibrele s-ar putea deteriora.

See Also

Cum scapi de cute?

Partea bună este că, de regulă, dacă este uscată corect, mătasea se aranjează ea singură și nu formează multe încrețituri. Asta, desigur, dacă e uscată pe umeraș, în forma corectă. Dacă totuși are un aspect șifonat, ar fi de preferat să folosești un steamer decât un fier de călcat tradițional. Aburii sunt mai blânzi cu materialul, dar ai grijă să nu setezi o temperatură foarte mare.

Cum și unde păstrezi lucrurile din mătase?

Pe umeraș este cel mai bine, dar alege tot unul căptușit, ca să nu pice cu ușurință materialul de pe el. Dacă le depozitezi pe o perioadă mai lungă de timp nu uita că moliile adoră fibrele naturale, cum sunt mătasea și lâna, așa că asigură-te că hainele sunt bine curățate înainte și în interior și că păstrezi în interior un săculeț de plante aromatice (rozmarin, mentă, cimbru, sunt o grămadă de opțiuni) pentru ca mirosul lor să îndepărteze moliile.

Săculeț parfumat antimolii – LAVENDER TRUE

***

View Comments (2)
  • Am avea nevoie de un articol asemanator si pentru piesele de piele intoarsa. In Brasov nu am unde sa imi duc la curatat geaca de piele intoarsa fara sa risc sa fie decolorata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top