Now Reading
Cum ne gestionăm venitul în mod eficient?

Cum ne gestionăm venitul în mod eficient?

Cu toții am stat, la un moment dat, mai prost la capitolul finanțe și am fost nevoiți să strângem cureaua. E ceva normal, până la urmă, și nu trebuie privit ca un capăt de țară. Iar dacă aplici câteva soluții eficiente, problema se va simplifica mai repede decât îți imaginezi. Și cu mai puține frustrări.

De ce vă spun asta? Recent, am fost cu Marc și Eric la un workshop, iar lor li s-a cerut să își gestioneze venitul lunar. Pentru mine a fost super interesant să îi văd puși într-o astfel de situație. Marc era cosmetician (ceea ce l-a cam enervat) și avea un salariu modest (asta a fost déjà prea mult pentru el … 🙂 ), așa că trebuia să își gospodărească banii foarte bine pentru a se descurca. Eric, pe de altă parte, era specialist IT, cu un salariu generos (să-l fi văzut cât de tare se umfla în pene). A zis că își ia numai haine de firmă și mănâncă zilnic la restaurant de ei. 😀

M-am gândit eu că glumea, dar am zis să mă asigur apoi și am încercat să îi și explicăm eu și specialiștii asociației Junior Achivement că este foarte important să îți faci socotelile cum trebuie și să nu rămâi descoperit. Ceea ce am văzut că l-a pus un pic pe gânduri. Așa că am tras împreună câteva concluzii importante privind gestionarea venitului.

  1. În primul rând, dacă nu dispui de un venit foarte mare, ai nevoie de o listă de priorități

Altfel spus, fă-ți în fiecare lună o listă scrisă a cheltuielilor. Facturi, bineînțeles, mâncare și cumpărături pentru casă și alte lucruri ce nu suportă amânare. Organizează-le în funcție de importanța lor și alocă un buget pentru fiecare categorie, astfel încât să acoperi urgențele. Nu vrei să te trezești apoi cu restanțe și datorii, să fii prins într-un astfel de cerc vicios.

  1. Fă o analiză a cheltuielilor zilnice.

Pentru a-ți gestiona cât mai bine banii, trebuie să îi monitorizezi și să vezi pe ce îi dai, pentru că, de multe ori, s-ar putea să ai surpriza de a da o sumă însemnată pe tot felul de prostioare. Ține-ți măcar o lună un jurnal al cheltuielilor și trage apoi câteva concluzii: sunt lucruri de care te poți lipsi pentru a preveni risipa banilor?

  1. După ce ai acoperit urgențele, vezi în ce ai nevoie mai mare să investești!

Să zicem (ha!) că ești la zi cu facturile, abonamentele și lucrurile necesare zilnic și tot mai ai ceva bani rămași. Ce faci? Pe ce îi cheltuiești? (se poate pe pantofi? J Glumeeesc!!) Stabilește care sunt următoarele lucruri, experiențe sau activități în care vrei să investești. Poate ai nevoie de o haină nouă, sau poate că vrei să îți iei o mașină: important este să vezi care sunt acele mici plăceri care merită banii tăi. Și da, sunt mici plăceri, dar ar trebui să iei în calcul și impactul lor asupra vieții sale.

  1. Dacă apare ispita cumpărăturilor, pune-ți o întrebare cheie!

Iar aceasta este: pot trăi fără acest obiect? Pot trăi fără să dau banii pe așa ceva? Dacă răspunsul său este afirmativ înseamnă că nu ai o nevoie vitală de lucrul respectiv și poți amâna achiziționarea lui până te repui pe picioare din punct de vedere financiar.

  1. Cum te poți dezvolta financiar?

Să zicem că ai tăiat cheltuielile inutile, că ai ajuns și la niște concluzii eficiente în urma analizei jurnalului economic de care vorbeam mai sus și că ești pe drumul cel bun. Chiar dacă te descurci bine o perioadă, important e ca acest trai la limita subzistenței să nu îți dea bătăi de cap pentru mult timp. Simți că e cazul să îți rotunjești venitul? Vezi ce poți face în acest sens. Un job nou, o cerere de mărire de salariu sau noi colaborări pot fi o bună cale de a ieși din impasul financiar.

Cam acestea sunt, în linii mari, cele mai bune trucuri pentru cei care au nevoie să își gestioneze resursele. Participând la acest eveniment organizat de MetLife, Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume, și văzând atitudinea băieților vizavi de bani, mi-am dat seama, încă o dată, cât de important e să investim în copiii noștri, să le explicăm lucrurile pe înțelesul lor și să îi pregătim pentru viața de adult, când DA, vor avea nevoie să fie independenți financiar.

Iar vara aceasta chiar plănuiesc să îi învăț și mai bine să economisească, să își câștige banii de buzunar rezolvând mici task-uri, deoarece mi se pare esențial să înțeleagă valoarea banului, importanța unui buget și păstrarea economiilor pentru lucrurile pe care chiar și le doresc.

See Also

Și dacă stau bine să mă gândesc, cred că multe ”trucuri” financiare noi voi învăța și eu alături de ei. Știm prea bine că am crescut și am învățat într-un sistem care, din păcate, nu a inclus educația financiară în elementele esențiale ale programei școlare. Dar, iată, vremurile se schimbă. Și dacă în urmă cu câțiva ani când ai fi pomenit de ”educație financiară”, ai fi pierdut orice interes din partea interlocutorului, acum lucrurile stau diferit. Oamenii au trăit vremuri tulburi din punct de vedere financiar, au învățat din greșeli și acum sunt dornici să transmită informația către generațiile următoare pentru ca acestea să nu le mai repete. Și este admirabil că apar companii mari dornice să se implice și să investească într-un astfel de demers educațional. Așa că din partea mea, a big round of applause to… MetLife! 🙂

Așa că dacă sunteți și voi interesați de această zonă de educație financiară a copiilor, aflați că Metropolitan Life împreună cu asociația Junior Achievement susțin educația financiară a copiilor de la vârste cât mai fragede, prin programul Life Changer (Schimbăm Vieți), prin care le oferă micuților acces la un ABC financiar pe înțelesul lor, menit să îi ajute în dezvoltarea lor, ca viitori adulți. Eu zic că le va prinde bine să testeze puțin apele vieții de adult, le va fi mai ușor să înțeleagă de ce au responsabilități și de ce e recomandat să acționeze într-un anumit mod. Și, cel mai probabil, vor aprecia mai mult că încă sunt copii… și încă nu trebuie să-și facă prea multe griji!

***

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top