Cum pregătești cea mai bună cafea cu lapte: trucuri și rețete

După cum probabil știți deja, fac parte din clubul iubitorilor de cafea, ba chiar cred că sunt ceva membru onorific, pentru că, la cât de mult îmi place și la câtă cafea beau, chiar cred că am câștigat acest statut. 😀

Am încercat foarte multe sortimente, rețete din toate locurile în care am fost (și încă mai am o mulțime de specialități de încercat), dar cred că preferatele mele rămân cele de bază: cafeaua neagră simplă și cafeaua cu lapte. Dacă în privința primei lucrurile sunt clare, prepararea cafelei cu lapte mi se pare o artă în sine. Un proces care necesită atenție, inspirație și know-how ca să iasă așa cum trebuie.

Pentru mine, cafeaua cu lapte este răsfățul de dupa-amiază sau de început de weekend. Iar de-a lungul timpului, am încercat să trag cu ochiul la munca unor barista profesioniști, ca să pot să-mi fac și eu o cafea delicioasă acasă. Sau un cappuccino, pentru că aceste două ingrediente (cafeaua și laptele) stau la baza acestei specialități.

Astăzi ți-am pregătit și un scurt ghid pentru pregătirea cafelei cu lapte… ca la carte.

#1 Alege tipul de cafea potrivit

Cafeaua și laptele fac casă bună împreună, dar asta doar dacă alegi sortimentele potrivite, cele care se completează și își potențează reciproc profilul aromatic. Nu toate cafelele oferă un rezultat final armonios, atunci când la acestea se adaugă lapte.

Spre exemplu, o rețetă de cafea cu lapte reușită este aceea care are la bază cafea cu note de cereale.

Pentru a veni în ajutorul celor care adoră rețetele de cafea cu lapte, Nespresso a lansat gama permanentă Barista Creations, o serie de 3 sortimente de cafea special concepute pentru rețetele de cafea cu lapte proaspăt (2 sortimente pentru prepararea Cappuccino și 1 sortiment pentru o rețetă Cortado), cu un profil aromatic diferit.

 • BARISTA CREATIONS Chiaro este un mix între boabele de cafea Arabica din Kenya și din Indonezia, care oferă un gust ușor dulceag. Atunci când îi adaugi lapte, își potențează aroma de caramel sau biscuit dulce, fiind alegerea ideală pentru un cappuccino sau o cafea cu lapte pe care să o savurezi alături de un desert;
 • BARISTA CREATIONS Scuro a fost obținut prin prăjirea separată a boabelor de cafea Arabica din Columbia și Etiopia, amestecul lor dând naștere unui sortiment cu o aromă puternică, dar care poate fi echilibrată prin dulceața laptelui;
 • BARISTA CREATIONS Corto, obținut din boabe de cafea Arabica și Robusta din Africa, prăjite foarte bine, este alegerea perfectă pentru un espresso cu gust bogat, intens, amărui, care este pus în valoare de lapte.

Și asta nu este tot. Pentru cei care vor să descopere mai multe secrete din lumea cafelei, Nespresso organizează MasterClasses, o serie de evenimente private, dedicate Membrilor Clubului Nespresso, prin intermediul cărora participanții vor afla, în mod practic, informații despre cafeaua excepțională Nespresso.

Abordarea unică, realizată de Coffee Ambassadorul Nespresso va dezvălui, în funcție de tematica abordată la fiecare eveniment, originile diferitelor tipuri de cafea Nespresso, notele aromatice definitorii, procesele de prăjire și măcinare care stau la baza sortimentelor, multitudinea rețetelor de preparare a cafelei, precum și alte informații practice care conturează specificul fiecărui sortiment.

Membrii actuali sau viitori ai Clubului Nespresso pot afla mai multe informații despre aceste MasterClasses pe site-ul Nespresso.

#2 Diferențe între cappuccino, cafea cu lapte și alte specialități

Sunt multe specialități de cafea cu lapte, toate cu denumiri franțuzești sau italienești (café au lait, caffe latte, cappucino, macchiato), că doar Franța și Italia sunt și țările care chiar excelează la acest capitol.

Le-am încercat pe toate, așa că o să le iau la rând pe cele mai populare, ca să vedem clar diferențele între ele:

 • Cafeaua cu lapte clasică (așa zisa café au lait, mai pretențios spus) este cea pe care o faci la cafetieră, la presa franceză, la ibric și în care pui un strop de lapte (după gust, eu pun cam 100-150 de mililitri de lapte la o cană de cafea) sau un strat de spumă de lapte deasupra ceștii.
 • Caffe latte, care nu trebuie confundat cu specialitatea de mai sus, cafeaua cu lapte simplă, se obține dintr-un espresso (o băutură foarte concentrată făcută din cafea măcinată trecută prin presiune la apă fierbinte într-un espressor) și lapte cald sau rece. Un latte echilibrat e format dintr-un shot de espresso și două de lapte, însă dozele diferă în funcție de preferințele fiecăruia (dacă vreau o cafea mai tare, care să-mi dea energie, reduc cantitatea de lapte).
 • Cappuccino este cel mai simplu de preparat și asta pentru că proporțiile sunt ușor de calculat: jumătate cantitate de espresso și jumătate cantitate de lapte. Amesteci cele două ingrediente, până când obții un amestec ciocolatiu, iar la final adaugi spumă de lapte deasupra.
 • Macchiato simplu e cel mai apropiat de espresso și asta pentru că are la bază un espresso deasupra căruia se pune puțină spumă de lapte.
 • Cortado este o altă specialitate de cafea cu lapte, o alternativă la cappuccino în Spania și Portugalia, doar că în acest caz raportul dintre lapte și cafea este jumătate-jumătate. Se pune mai întâi espresso-ul într-o ceașcă, iar apoi se toarnă și laptele fierbinte, astfel încât să se “taie” stratul de cafea.

În plus, pentru că spuma de lapte e un ingredient esențial al rețetelor de cafea cu lapte, care oferă o consistență cremoasă și un gust delicios, am învățat câte ceva din tehnica realizării ei. Bine, nici nu e complicat dacă ai un espressor bun (trebuie doar să pui laptele în recipientul lui și să lași duza de abur să-și facă treaba până se spumează bine lichidul). 🙂

#3 Cum alegi laptele pentru cafea

Indiferent că vrei să îl adaugi ca atare în cafea, să-l fierbi înainte sau să-l folosești la formarea spumei, laptele are particularități diferite în funcție de textura sa:

 • laptele degresat, de exemplu, are o cantitate redusă de grăsime și este mai dulce decât alte tipuri de lapte. Când este supus acțiunii aburului, laptele degresat formează o spumă densă, fiind alegerea excelentă pentru cappuccino și latte-uri.
 • Laptele semi-degresat are o cantitate mai mare de grăsime și, implicit, un gust mai bogat. Este cel care asigură echilibrul între aroma și textura cafelei.
 • Laptele integral are cel mai mare conținut de grăsimi, fiind cel care dă cafelei acea consistență bogată și cremoasă, foarte aromată.

Rețete de cafea Nespresso Barista Creations

Și dacă Nespresso a lansat această gamă permanentă de sortimente speciale pentru iubitorii de cafea cu lapte, am zis să vă împărtășesc câteva dintre rețetele pe care deja le-am încercat:

Cappuccino cu Barista Creations Scuro

See Also

Amestecă 25 de mililitri de cafea Scuro (adică mai puțin de jumătate de ceașcă de espresso) cu 60 de mililitri de spumă de lapte și vei obține un cappucino delicios!

Cortado cu Barista Creations Corto

Amestecă o ceașcă de espresso (aproximativ 40 de mililitri de cafea Corto) cu 20-30 de mililitri de lapte fierbinte, iar la final toarnă deasupra 2 lingurițe de spumă de lapte, pentru o textură cremoasă.

Latte Macchiato cu Barista Creations Chiaro

Pentru că este un sortiment de cafea cu gust dulce, Chiaro este excelent pentru un Latte Macchiato format din 25 de mililitri de espresso cu 60 de mililitri de lapte si 2-3 lingurițe de spumă de lapte. Se pune în pahar mai întâi laptele fiert, apoi spuma lui și, la final, se toarnă încetișor espresso-ul, care ajunge să formeze stratul de mijloc al cafelei. Se ornează deasupra cu încă puțină spumă de lapte (sau chiar și frișcă).

Și pentru că știu sigur că pot învăța mai multe despre prepararea cafelei, aștept cu nerăbdare aceste MasterClasses organizate de Nespresso. Dacă vrei să iei parte la ele, rămâi conesctat cu Nespresso prin intermediul site-ului și a paginii de Facebook.

Personal, nu mă las până nu descopăr secretele tuturor specialităților mele preferate pe bază de cafea… cu sau fără lapte!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top