Now Reading
Cum să ai mai puține regrete și să trăiești viața din plin.

Cum să ai mai puține regrete și să trăiești viața din plin.

Am o veste bună și una mai puțin bună. Aia mai puțin bună este că regretele fac parte din experiența umană. Ele sunt inevitabile și uneori ne urmăresc toată viața dacă nu facem pace cu ele. Putem învăța să le gestionăm și chiar să le minimizăm. Însă, pentru a avea mai puține regrete, nu este suficient să evităm greșelile. Este necesar să trăim în așa fel încât să nu privim înapoi cu reproșuri și să învățăm să facem pace cu trecutul nostru. Iată câteva strategii care te pot ajuta să ai mai puține regrete și să trăiești o viață mai împlinită.

Acum să vă dau și vestea bună. Am observat că în ceea ce mă privește regrete vin mai mult din zona a ceea ce nu am făcut decât sunt legate de ceea ce am făcut. Și tind să cred că este valabil pentru majoritatea oamenilor. Spre deosebire de ceea ce ai făcut și nu se mai poate schimba, parte din această veste bună este că ceea ce nu ai apucat să faci POATE mai are șanse de îndeplinire. Măcar parțial sau într-o formă aproximativ la fel.

Într-un studiu, cercetătorii au examinat cele mai comune tipuri de regrete ale adulților. Rezultatele au dezvăluit următoarele șase mari regrete (în ordine descrescătoare a frecvenței): educația („Ar fi trebuit să studiez mai mult”), cariera („Ar fi trebuit să devin dentist”), dragostea („Aș fi vrut să mă fi căsătorit cu X în loc de Y”), parentingul („Aș fi vrut să fi petrecut mai mult timp cu copiii”), auto-îmbunătățirea („Ar fi trebuit să încep să fac exerciții fizice mai devreme”) și timpul liber („Aș fi vrut să vizitez țara X când aveam x  ani”). Aceste șase categorii reprezintă 86% din toate regretele menționate.

Cercetările arată constant că avem mai multe regrete legate de lucrurile pe care alegem să nu le facem decât de cele pe care alegem să le facem. Cu alte cuvinte, regretele legate de inacțiune ne bântuie mai mult decât cele legate de acțiune.

Într-un alt studiu, oamenii au fost întrebați ce ar face diferit dacă ar putea trăi din nou viața. Peste jumătate din regrete au fost legate de inacțiune — ar fi trebuit să urmez sau să termin facultatea, ar fi trebuit să urmez o anumită carieră, ar fi trebuit să mă străduiesc mai mult în relațiile sociale sau în căsătorie. În contrast, doar 12% au fost regrete legate de acțiune — nu ar fi trebuit să fumez, nu ar fi trebuit să mă căsătoresc atât de devreme, nu ar fi trebuit să muncesc atât de mult.

Aceste descoperiri explică de ce suntem adesea bântuiți de căile neparcurse — alegerea noastră de a refuza o oportunitate de muncă atractivă dar mai puțin sigură sau de a nu ne exprima interesul romantic față de un prieten din teama de a fi respinși.

Trebuie să recunosc că sunt un om cu puține regrete care să mă bântuie. Sunt lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le fac diferit, mai profund, mai atent. Și totuși mă simt ca parte ”banală” dintr-un eșantion de respondeți ca cei de mai sus. De exemplu, ar fi trebuit să fiu o elevă mai studioasă sau să fiu o mamă mai prezentă în viața copiilor mei. Dar îmi dau seama că uneori faci în anumite momente ale vieții tot ceea ce poți. Și tocmai de aceea este bine să fii blând cu tine – unless you killed somebody on purpose. 

Privind retrospectiv, am însă acum capacitatea de a înțelege unde am greșit, ce putea face diferit sau mai bine spus, ce aș face diferit cu mintea și experiența de acum. Și concluzia este că șansele să faci lucruri sau să nu faci lucrui pe care ulterior să le regreți este să ai o mai bună cunoaștere a propriei persoane. Iar asta vine fie în timp, fie cu introspecție și întrebări adresate sinelui, fie cu decizi luate în liniște, pe calm.

Hai să vedem, rând pe rând, care consider eu că sunt lucrurile la care ar trebui acordată atenție ca să ai mai puține regerete.

  1. Autocunoașterea și autenticitatea

Primul pas pentru a evita regretele este să te cunoști pe tine însuți/însăți și să trăiești conform valorilor și dorințelor tale autentice. Prea adesea, oamenii își formează viața în funcție de așteptările altora, fie că este vorba de familie, prieteni sau societate. Acest lucru poate duce la decizii care nu reflectă adevărata ta natură și, în consecință, la regrete. Da, posibil să fie mai simplu de spus decât de făcut, dar cu ajutorul unor întrebări, poți face lumină în tine.

Întrebări de reflectare – deloc ușoare, dar foarte utile.

  • Ce îmi doresc cu adevărat de la viață?
  • Care sunt valorile mele fundamentale?
  • Trăiesc în conformitate cu aceste valori?
  1. Asumă-ți riscuri calculate și îndrăznește!

Frica de eșec este una dintre principalele cauze ale regretelor. Cum spuneam – mai mult ajungem să regretăm ce NU am făcut decât ce greșeli am făcut. Având acest lucru în minte, vă imaginați cât de multe lucruri ai fi încercat în viață?

Mulți oameni — poate chiar majoritatea — trăiesc viața temându-se să își asume riscuri. De ce? Pentru că asumarea unui risc pare periculoasă.

Asumarea unui risc implică într-adevăr posibilitatea de eșec, dezamăgire și respingere — dar există onoare și valoare în a încerca, indiferent de rezultat.

Nu zic să te arunci în gol fără plasă de siguranță, dar pentru a trăi fără regrete, este esențial să îți asumi riscuri calculate și să ieși din zona de confort. Succesul nu este garantat, dar nici nu vei ști niciodată ce ai fi putut realiza dacă nu ai încerca.

 Care ar fi din punctul meu de vedere pașii de urmat?

  • Evaluarea riscurilor: analizează beneficiile și potențialele consecințe ale fiecărei decizii.
  • Planificarea: pregătește-te cât mai bine posibil pentru a minimiza riscurile.
  • Acțiunea: fii curajoasă și treci la fapte, chiar dacă te temi de necunoscut.
  1. Învață din eșecuri

Doamne, cât de mult se poate învăța din greșeli, eșecuri sau suferință! Sigur, ne este teamă de suferință, nu o vrem. La naiba, cine spune ”vreau să sufăr pentru că știu că voi ieși mai puternică din asta?”. Sigur că nimeni. Eșecurile sunt inevitabile, dar ele nu trebuie să ducă la regrete. În schimb, eu îți recomand să le consideri oportunități de învățare. Reflectă asupra lor, identifică lecțiile pe care le poți învăța și folosește-le pentru a-ți îmbunătăți viitorul.

Am și câțiva pași pentru reflecție pentru tine:

  • Analizează ce a mers prost și de ce.
  • Gândește-te la ce ai fi putut face diferit.
  • Aplică lecțiile învățate în viitoarele tale decizii.
  1. Practicarea recunoștinței

Ador să fiu recunoscătoare. Și chiar sunt, zi de zi, pentru viața pe care o trăiesc cu tot ce înseamnă ea. Recunoștința este o practică puternică pentru reducerea regretelor. Concentrându-te pe ceea ce ai, în loc de ceea ce ai pierdut sau nu ai realizat, poți genera o atitudine pozitivă și mulțumită față de viață.

Cum poți practica recunoștința? Eu cred că este foarte simplu.

Jurnalul de recunoștință: include în rutina de dimineață câteva minute în care să îți notezi trei lucruri pentru care ești recunoscător. Sau poate cinci … de ce nu chiar 10! Sigur ai din plin!

Reflectarea asupra binecuvântărilor: ia-ți timp în fiecare zi să te gândești la lucrurile bune din viața ta. Poți face asta imediat ce ai deschis ochii, înainte de a te da jos din pat. Enumărele-le ca pe o mantră.

See Also

Exprimarea recunoștinței: spune-le oamenilor din viața ta cât de mult îi apreciezi. Nu o face într-un mod teatral ” vai, X, sunt foarte recunoscătoare că te am în viață!” Așa poate suna fals mai ales dacă este și pe un ton ușor pițigăiat. 🙂 În schimb, poți afirma calm și cald că apreciezi efortul/implicarea persoanei respective în ceva ce ai avut nevoie. Sau că te bucuri sincer că este prietena ta.

  1. Cultivă relațiile pozitive

Relațiile interpersonale sunt o sursă majoră de satisfacție sau, în lipsa lor, de regrete. Investește timp și energie în relațiile tale, fie că sunt de prietenie, de familie sau romantice. Comunicarea deschisă, respectul reciproc și empatia sunt cheile unor relații sănătoase și durabile.

Desigur, există anumite gestui sau un anume comportament care pot contribui semnificativ la construirea unor relații sănătoase. De exemplu:

  • Ascultă activ: știi, uneori, ești un bun conversaționalist dacă taci și asculți. Fii prezent și acordă atenție nevoilor și sentimentelor celorlalți. În mod SINCER!
  • Fii vulnerabil: la rândul tău, împărtășește-ți sentimentele și gândurile. Nu oricând, oricui. Ci DOAR acelora care te fac să te simți în siguranță.
  • Rezolvarea conflictelor: în orice relație apar conflicte. Caută să abordezi conflictele cu calm și dorința de a găsi soluții.
  1. Trăiește în prezent

Regretele sunt adesea legate de trecut. Pentru a le evita, concentrează-te pe momentul prezent. Celebrul și deja clișeisticul dar utilul mindfulness, sau conștientizarea momentului prezent, te ajută să trăiești fiecare clipă la intensitate maximă și să îți reduci anxietatea legată de trecut sau viitor. Asta înseamnă că încerci să acorzi atenția ta totală lucrurilor pe care le faci ACUM, oamenilor cu care stai de vorbă ACUM, mâncării pe care o mănânci ACUM, textului pe care chiar ACUM îl citești. Are sens?

Meditația, respirația conștientă și observarea activităților zilnice pot fi de mare ajutor în ancorarea în prezent.

  1. Stabilirea și urmărirea obiectivelor

Stabilirea unor obiective clare și realiste te poate ajuta să îți direcționezi energia și resursele către ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Aceste obiective trebuie să fie aliniate cu valorile tale și să fie realizabile într-un anumit interval de timp. Ce legătură au obiectivele cu lipsa regretelor? Păi atunci când îți setezi un obiectiv, presupune că este ceva ce ai analizat și ai decis că este important pentru tine. Apoi acționezi în consecință, cu prezență și stare de conștiință. Iar atunci când ai această atitutdine, șansele să ai regeret sunt mai mici pentru că alegerile tale au fost luate și făcute dintr-o stare de asumare.

Acestea sunt cele 7 direcții de avut în vedere dacă vrei să ai mai puține regerete și să te bucuri mai mult de viață.

Regretele pot fi reduse semnificativ printr-o combinație de autocunoaștere, asumarea riscurilor, învățarea din eșecuri, practicarea recunoștinței, cultivarea relațiilor pozitive, trăirea în prezent și stabilirea unor obiective clare. Aceste strategii te pot ajuta să trăiești o viață mai împlinită și să privești înapoi fără să te întrebi „ce-ar fi fost dacă?”. Trăiește cu autenticitate, curaj și recunoștință, iar regretele vor deveni doar o mică parte din povestea ta de viață.

Nu ”risca” ca peste douăzeci de ani să ai regrete față de lucrurile pe care nu le-ai făcut. Așa că vânt în pânze și explorează. Visează. Descoperă!

Iar dacă ai regerete, încearcă să faci pace cu ele. Este posibil ca viața să îți dea ceva foarte bun la schimb!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top