Cum sa faci corect sauna uscata (finlandeza). Conduita, ritualuri si beneficii
Iarna ador sa merg la sauna si sa simt aerul fierbinte care ma incalzeste pana in maduva oaselor. Am acest obicei de mai multi ani si, in sezonul rece, obisnuiesc sa intru in sauna uscata o data pe saptamana. Insa expunerea la o temperatura inalta trebuie facuta intr-un mod responsabil. In plus, exista cateva reguli de comportament in sauna, pe care este bine sa le respectam pentru a ii lasa si pe cei de langa noi sa savureze momente de liniste si relaxare. In urma cu ceva timp m-am informat despre tot ce presupune sauna finlandeza si astazi o sa va povestesc ce am aflat si am aplicat, ever since!
In Romania nu exista o traditie in ceea ce inseamna sauna. E firesc, ca doar nu suntem tara nordica. In plus, noi, fiind novici la acest capitol, avem saune separate pentru femei si barbati (in majoritatea tarilor cu traditie, saunele sunt mixte – o chestie imposibil de aplicat insa la noi multa vreme de acum incolo – cred ca nu este necesar sa intru in detalii 🙂 ). Dar chiar daca suntem impartiti pe sexe, in sauna trebuie sa respecti cateva reguli de comportament esentiale.
- Intra in sauna doar daca nu ai consumat alcool, usturoi sau ceapa! Transpiratia emana oricum suficient miros neplacut, nu este necesara o aroma in plus.
- Vestimentatia pentru sauna. Sauna se face in pielea goala! Costumul de baie nu se pune. In vestiar fiecare se dezbraca, se inveleste intr-un prosop si merge, in slapi, catre sauna. Inainte de a intra face un dus. Asa este igienic si respectuos fata de ceilalti. Papucii se lasa la intrare in sauna. In sauna, te asezi doar pe prosop, pielea nu trebuie sa atinga lemnul. Este vorba tot despre igiena. In cazul doamnelor, este de preferat sa renunte la bijuterii si make-up …
- Cum transpiram? Daca sauna este aglomerata, cel mai indicat este sa astepti o runda. Sa te inghesui langa o alta persoana poate fi considerat un gest nepoliticos, deoarece fiecare om are nevoia sa de intimitate. Distanta de un brat ar trebui sa fie suficienta. Gandeste-te tot timpul ca fiecare vrea sa se relaxeze. In plus, asigura-te ca transpiratia se scurge doar pe prosop. Inclusiv talpile trebuie sa fie pe prosop! Daca prosopul este prea mic, mai ia unul!
- In sauna se pastreaza linistea! Conversatia in sauna se poate face doar daca exista un grup restrans, de prieteni, care considera ca este in regula sa fie oarece zgomot. In rest, inca o data este indicat sa nu uiti ca fiecare doreste sa savureze cateva momente de liniste.
- Cum se iese din sauna? Daca ti se face rau, bineinteles ca iesi imediat. Altfel, asteapta pana ce se scurge timpul din clepsidra. Desigur, iesi invelit/a in prosop si incalti slapii.
Pasii care te ajuta sa savurezi pe deplin experienta saunei
Exista cateva reguli de care este indicat sa tii cont inainte, in timpul si dupa ce faci sauna, daca vrei sa te simti cu adevarat bine si sa te bucuri de aceste momente.
Dusul inainte de sauna
Dusul inainte de a intra in sauna este foarte important, atat din motive igienice, cat si pentru a indeparta stratul de grasime de pe piele, care va intarzia transpiratia. Apoi usuca-te bine de tot. Pielea uscata transpira mult mai usor.
Cum transpiri corect
Temperatura intr-o sauna uscata este intre 70 – 100 grade si este suportabila tocmai pentru ca aerul este uscat. Caldura se duce in sus, deci pe treptele superioare va fi mai cald.
- Intinde-te pe spate si, daca este suficient spatiu, plaseaza-ti capul pe inaltator.
- Daca preferi sa faci sauna in sezut, atunci ridica-ti picioarele pe acelasi nivel cu restul corpului. In acest fel vei fi la o temperature egala.
- Daca ti se pare ca este prea cald, atunci ai tot timpul optiunea de a cobori o treapta.
- Ramai in sauna timp de 8 – 15 minute.
- Daca nu te simti bine, nu te forta. Cel mai bine este sa iesi.
- Cumpara-ti uleiuri volatile naturale de brad, lavanda, musetel, portocala etc. si pune cateva picaturi in galeata de lemn pe care o vei gasi in orice sauna uscata. Apa aromata o vei turna cu lingura, peste pietrele vulcanice incinse. Astfel vei incalzi atmosfera in sauna, crescand umiditatea si atfel vei transpira mai mult. Iar uleiurile esentiale vor avea efectul terapeutic pe care ti-l doresti.
STIAI CA… intr-o sauna mare, acest moment al umidificarii saunei si al plimbarii aerului cald cu ajutorul unui prosop este o practica obisnuita in strainatate si reprezinta o experienta sociala, in care maestrul saunei este aplaudat la final?
Racirea dupa sauna
Sentimentul maxim de relaxare, vitalitate si well-being il vei avea abia cand te-ai racorit dupa ce ai iesit din sauna. Dar stii cum sa procedezi?
- In cazul ideal, imediat dupa sauna iesi la aer rece si curat.
- Nu sta pe loc, ci pune-ti muschii in miscare.
- Daca ai la indemana zapada, atunci poti calca descult/a pe ea. Iti poti freca picioarele, bratele si fata cu zapada. Senzatia este ge-ni-a-la!!!
- Daca nu ai zapada, atunci raceste-ti corpul cu apa rece, misca jetul de apa tot timpul catre inima. Incepi cu picioarele, urcand usor pana la bazin. Apoi iti racesti bratele pana la umeri.
Atentie: Ai grija sa te racesti suficient. Transpiratia ulterioara te poate raci in celalalt sens! 🙂
Si inca ceva deosebit de important as zice: dupa sauna incearca sa nu fumezi timp de vreo 30 de minute. Acum vreo 2 saptamani am asistat la o scena cel putin hilara: dupa o sauna cu aroma de musetel si lavanda, cativa tineri au iesit repede la aer si primul lucru si-au aprins tigara! M-a bufnit rasul, evident…
Inainte de a face sauna este bine sa bei multa apa. Evita alcoolul (am mai spus asta) si cafeaua. Dupa sauna te poti rasfata cu un ceai de plante medicinale.
Sauna pentru sanatate si contraindicatiile ei
Cine merge o singura data pe saptamana la sauna, poate face trei runde de transpiratie. La doua saune saptamanale, doua runde ar trebui sa fie suficiente. Dar cel mai important este sa tii cont de cum te simti si de starea ta de sanatate.
STIAI CA … in Finlanda, ‘vasta’ sau ‘vihta’ (denumirea depinde de regiune) este o legatura de Frunze proaspete de mesteacan cu care te “biciuiesti” usor? Suna ciudat dar este fantastic pentru piele, care devine foarte fina.
Se stie ca sauna contribuie la intarirea sistemului imunitar, ca previne racelile, detoxifica organismul, imbunatateste functiile respiratorii, imbunatateste calitatea pielii si relaxeaza fizic si psihic.
Dar, pentru ca temperatura foarte ridicata creste ritmul inimii, dilata arterele, scade tensiunea, deschide capilarele din zonele inchise, vascularizand tesuturile organismului si face ca organismul tau sa reactioneze ca atunci cand ai face exercitii cardio, este esential sa iti cunosti sanatatea si sa stii care sunt contraindicatiile.
- boli de inima
- cancer
- boli transmisibile
- femei insarcinate
Sauna se face dupa sport, pentru a relaxa organismul. Practicata in exces, ea poate usca pielea si parul. O solutie pentru a menaja parul este sa-l infasori in prealabil intr-un prosop. Dupa sauna si dus, este binevenit un scrub, iar apoi folosirea unei creme hidratante.
Sper sa va fie de folos! 🙂
Foto: Pixabay
1.sunt multe saune mixte in romania Floreasca,therme samd
2.povestea cu uleiurile volatile Nu toata lumea e obligata sa le miroase…apropo de lectii de conduita de la experti…
Imi place precizarea “fara alcool”….pai..daca intrebi orice finlandez iti va spune ca sauna e si-mai-si daca savurezi o bere rece intre timp! Cat despre chestia cu dezbracatul..da ..asa e in Finlanda…dar nu cred ca m-as duce asa la o sauna in Romania :))
🙂
Dacă spui că e normal să fie sauna mixtă, ti se pare ok sa stea si femeile si bărbații la un loc complet dezbracati? Nudism adică.
da. exact asta spun.