Now Reading
Cum să fii un om de bun simț. 18 reguli sociale nescrise dar esențiale.

Cum să fii un om de bun simț. 18 reguli sociale nescrise dar esențiale.

Ce înseamnă să ai bun simț în societate? Ei bine, dincolo de eticheta scrisă și un set de moduri de comportament pe care le-am învățat în cei 7 ani de acasă (sau ar fi trebuit să le învățăm), există un set de reguli sociale nescrise care joacă un rol esențial în modul în care interacționăm unii cu alții. Ele nu sunt afișate pe panouri luminoase și nici nu vin sub forma unor mesaje pop-up enervante, dar absența lor poate transforma chiar și cea mai prietenoasă petrecere într-un adevărat haos. Ele nu sunt scrie într-o carte, ci sunt niște momente pe care trebuie să le simți. 

Așadar, bine ați venit în minunata lume a bunului simț! 🙂 Nu vă faceți griji, nu e nevoie de un doctorat în etichetă pentru a naviga cu succes prin aceste ape tulburi. De fapt, majoritatea regulilor de bun simț sunt atât de simple și intuitive încât nici nu ar trebui să existe scăpări. Și dacă nu ați avut niciodată ocazia să dați peste acea persoană care crede că „spațiul personal” este doar o teorie, sau care consideră că să vorbească cu gura plină este un semn de putere, atunci… povestește-ne și nouă din ce colț de paradis provii!

În acest articol, mi-am propus să adun câteva dintre aceste reguli sociale nescrise, dar esențiale, care fac diferența dintre un om de bun simț și unul care se chinuie să își găsească invitații pentru a doua petrecere. Sunt situații de care eu însămi m-am lovit deseori în viața mea socială – care ce-i drept, predispune la o varietate de momente. Eu cred că ne vom amuza împreună pe seama gafelor comune și vom învăța cum să fim acea persoană pe care toți o apreciază în societate. Pentru că o lume mai bună începe cu fiecare dintre noi!

Dar să clarificăm un pic ce înseamnă să ai ”bun simț”? 

A avea bun simț înseamnă să demonstrezi prin comportament și atitudine un respect profund pentru ceilalți și pentru normele sociale, chiar dacă acestea nu sunt scrise în vreun cod oficial. Iată câteva aspecte esențiale care definesc bunul simț:

Respectul pentru ceilalți. Aceasta include politețea, ascultarea activă, recunoașterea și aprecierea perspectivei și sentimentelor celorlalți. De exemplu, așteptându-ți rândul, oferind locul unei persoane în vârstă sau ținând ușa deschisă pentru cineva.

Empatie. Capacitatea de a înțelege și de a simți ceea ce simt ceilalți. Empatia te ajută să reacționezi cu compasiune și să acționezi într-un mod care să nu rănească pe nimeni.

Empatia în societatea actuală. Este individualismul o trăsătură predominantă a generației Z?

Manierele. Folosirea expresiilor de bază precum “te rog”, “mulțumesc” și “scuze” este esențială. De asemenea, să nu întrerupi pe cineva când vorbește și să nu folosești un limbaj nepotrivit în contexte formale.

Considerația pentru spațiul personal. A recunoaște și a respecta limitele fizice și emoționale ale celorlalți este crucial. Aceasta include menținerea unei distanțe corespunzătoare în conversații și evitarea intruziunilor nepoliticoase.

Onestitatea și integritatea. A spune adevărul și a fi de încredere sunt semne clare ale unui om cu bun simț. Încrederea se construiește și se menține prin comportament corect și transparent.

Autocontrolul. Capacitatea de a-ți controla impulsurile, de a te comporta adecvat în diverse situații și de a-ți gestiona emoțiile este un semn de maturitate și de bun simț.

Conștientizarea socială. Să fii atent la contextul social și cultural, să înțelegi ce este adecvat și să te adaptezi în consecință. De exemplu, să te îmbraci adecvat pentru diferite ocazii și să te abții de la comentarii nepoliticoase.

Acum că am lăsat aici aceste aspecte firești aș spune, cred că fiecare dintre noi, cei care citim/scriem 🙂 acest articol ne simțit cu musca pe căciulă pentru măcar un moment în care ne-a lipsit bunul simț (ca să nu zic că am fost nesimțiți). Uneori din greșeală, alteori cu bună seamă. Ideea este că în esență, bunul simț este despre a trăi cu o atenție constantă la impactul pe care comportamentul tău îl are asupra celor din jur, acționând într-un mod care să promoveze armonia și respectul reciproc.

Dar să revenim la tema acestui articol care presupune să aruncăm o privire asupra câtorva reguli sociale nescrise pentru că trăim într-o lume în continuă mișcare și noi trebuie să ținem pasul cu ea dacă vrem să fim ”old but not obsolete” cum ar Schwarzenegger în Terminator 3.

Pleacă la timp.

Ajungi într-o vizită și la un moment dat gazda spune ”ce târziu este, mâine am o zi lungă, plină și grea!” sau ceva în acest sens, atunci acesta este CLAR semnalul că este momentul să te retragi. Personal mai formulez și direct ”Doamne, ce somn m-a luat. Am depășit ora de culcare!” dar culmea este că nu toată lumea pricepe … și, la modul cel mai serios, nu am mințit când am spun așa ceva.

Nu insista dacă cineva nu vrea să bea alcool.

Cunosc oameni apropiați care nu consumă alcool. Fie din motive că le face rău, îi doare stomacul, iau medicație sau au o anumită sensibilitate (da, există alergie și intoleranță la alcool) sau pentru că pur și simplu nu le place – și asta este o chestiune de gust! Ei bine, și mai văd deseori insistențe ”cum să nu bei măcar un păhărel?” care pun presiune și generează o situație penibilă în care omul trebuie să explice cauza pentru care nu dorește să bea alcool. Fiecare este liber și trebuie să aibă lejeritatea de a face cum simte. Este una dintre acele reguli sociale nescrise de generație nouă deoarece tot mai multe lume are diverse sensibilități alimentare peste care recomandarea mea este să nu te bagi.

Nu sta în ușă. 

Gen te întâlnești cu cineva și vă găsiți de vorbă fin în intrare sau într-un loc de trecere. Vei bloca fluxul oamenilor, îi vei încurca. Este nepoliticos. Trebuie tot timpul să lași loc celorlalți.

Nu suna pe cineva în mod continuu de mai multe ori.

Decât dacă este o problemă cu adevărat urgentă și, dacă nu răspunde, așteaptă până când întoarce apelul. S-ar putea ca persoana respectivă să doarmă, să fie bolnavă, ocupată sau să aibă ceva important de făcut. Sau să aibă o zi foarte grea. Sau să nu aibă o stare bună. Eventual lasă un mesaj cu cine ești (dacă există posibilitatea să nu aibă numărul tău de telefon) și, pe scurt, motivul apelului cu rugămintea de a fi sunată înapoi.

Nu comanda ce e mai scump.

Printre acele reguli sociale nescrise dar atât de importante, pentru că poate strica o relație, se numără și aceasta. Când cineva vă oferă prânzul sau cina, nu cumpăra cel mai scump fel de mâncare din meniu. Unless, se sugerează acel ceva de cealaltă persoană ca fiind ceva special, de neratat și își ia la fel. De asemenea, plătești tu data viitoare.

Nu face planuri cu cineva în fața altcuiva pe care nu intenționezi să inviți.

Este o chestiune atât de urâtă! Și crudă. Mai ales dacă există o relație apropiată între acei oameni. Personal, am asistat de multe ori la astfel de situații și recunosc că nu m-am simțit deloc bine. Există tot timpul soluții: un mesaj, un apel telefonic …

See Also

Nu te lua de cum râde cineva.

Există oameni cu un râs strident, ciudat sau pur și simplu atât de neobișnuit încât îți vine să spui ceva, să îl remarci. Nu face asta! Îi vei crea acelui om un complex care nu este necesar. Oamenii rând când se simt bine. Și foarte bine să facă asta în continuare așa cum le iese.

Respectă mediu în care te afli.

Du tava cu resturi la gunoi după ce ai mânca la auto servire/mall. Adună caca cățeilor. De ce ar trebui cineva să calce în așa ceva din greșeală? Aruncă-ți gunoiul.

Nu te băga în față la coadă. 

Timpul este prețios pentru toată lumea. Dacă există o coadă, respectă locul unde aceasta se termină. Nu-ți bate joc de cei care au așteptat cu la fel de multă neplăcere. DAcă te grăbești (există situații pe care oricine le poate înțelege), cere voie!

Nu te așeza pe un loc dacă este marcat cu ceva ca fiind deja ocupat.

Este o situație pe care eu am pățit-o recent și mi s-a părut de enorm de mult prost gust. Nu mi s-a părut, de fapt. Chiar este. Dacă cineva a sosit mai devreme și a marcat locul, nu trebuie să rămână lipit de acel loc. Se mai ridică omul, mai merge la o baie, să ia ceva, să vorbească cu cineva etc.

Mulțumește când cineva îți ține ușa de la intrare.

Cat de des văd bărbați care fac acest gest splendid iar femeile îl tratează cu indiferență sau chiar cu superioritate, aruncând nasul în sus. Apoi ne mai mirăm că bărbații nu mai sunt gentlemani… spune mulțumesc. Posibil să și zâmbești! Face bine.

Acum, acestea sunt acele reguli sociale nescrise de care m-am lovit eu și care mi-au venit în minte. Dar cu siguranță mai există de adăugat. Mă ajutați? 🙂

***

Foto: Mugur Cristescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top