Cum sa gestionezi 5 situatii neplacute in social media

Desi incerc sa petrec foarte mult timp in offline, cred ca si Facebook-ul, Instagram-ul si alte retele sociale au un rol important in vietile noastre si chiar au devenit, cumva, indispensabile. De exemplu, Facebook-ul a devenit pentru mine una dintre principalele surse de informare. Nici nu imi amintesc cand am aflat ultima data o stire de la TV inainte sa o aflu de pe net. Am acolo toate paginile de care sunt interesata si multa informatie care imi trebuie. Ca sa nu mai vorbesc de faptul că pot tine legătura cu prietenii mei, chiar si cu cei de la departare si ca pot pastra un fel de „jurnal” al intamplarilor din viata mea de zi cu zi – si aici ma refer la postari, fotografii, evenimente la care am dat attending si tot asa.
E ca un fel de platforma de evidenta foarte utila, dar pe care, uneori, gasesc si lucruri care nu imi plac. Asa ca incerc sa gasesc cele mai bune solutii pentru a gestiona situatiile deranjante, cum ar fi…
- Newsfeed-ul plin de scandaluri si dezbateri politice (sau de alta natura) extrem de aprinse, completate de multe ori si de fotografii destul de enervante. Din fericire insa, bunul Mark s-a gandit la toate si ne-a oferit optiunea de a da Hide post la tot ce ne deranjeaza. In plus, daca te-ai implicat intr-o conversatie la o postare, dar nu vrei sa iti mai apara notificarile celorlalti (daca e si un subiect… „fierbinte”, vor curge notificarile de genul X a comentat la…), solutia este aceeasi: click pe sageata din partea dreapta a postarii si Turn off notifications for this post. Si cea mai tare parte, daca ai prieteni virtuali ceva mai zelosi prin lista, care posteaza fix 10 chestii pe ora, Unfollow e cea mai buna idee! Nu ii stergi de tot, dar scapi de postarile si cugetarile lor enervante, ei nu vad ca i-ai trecut la Unfollow – it’s a win-win!
- Ai gasit o scuza si ai spus ca nu poti ajunge la un eveniment, o trecere sau aniversare a unui prieten, dar apoi apari taguit intr-o fotografie sau check-in de la o alta intalnire. Ah… da! Iti mai amintesti viata inainte de taguri? Era mult mai simpla, puteai scapa imediat cu o mica… omisiune. Acum… clar… nu mai ai ce face! Iar minciuna are picioare scurte. Din acest motiv, cred ca e important sa avem cu totii activata optiunea de Review tags people add to your own postst before the tags appear on Facebook (o gasesti la Settings – Timeline and Tagging). Just in case! Iar daca se intampla sa o „comiti” pana iti activezi optiunea, cere-ti scuze sincer fata de persoana care te-a invitat la evenimentul respectiv si incearca sa depasesti rapid momentul jenant. Din punctul meu de vedere cel mai frumos este sa spui adevarul. O persoana rationala nu se va supara mai mult de zece minute pe asa ceva.
- Nu mai suporti sa vezi 100 de poze cu mancarea sau peisajele din vacanta celor din lista ta pentru ca 1) tu incerci sa ai o alimentatie echilibrata, fara excese care iti fac cu ochiul la tot pasul, si 2) inca nu ai avut timp sa iti iei o vacanta si iti petreci vremea la birou, ceea ce poate fi deprimant (desigur poti opta tot timpul pentru varianta ceva mai pozitiva “sa-mi clatesc ochii“). Stiu ca primul tau instict e sa lasi „dragonul” din tine sa iasa la iveala si sa te iei de prietenul tau de pe Facebook, dar incearca sa te relaxezi si sa apelezi temporar la optiunea Unfollow, despre care vorbeam mai devreme. Si, oricum, stii si tu ca nimeni nu are o viata perfecta asa cum pare pe Facebook (ma includ si pe mine in acest adevar).
- Descoperi un album de la o reuniune sau eveniment la care a participat toata lumea… mai putin tu. In primul rand, nu te panica. Nu inseamna ca nu te-au chemat intentionat sau ca au ceva cu tine (de multe ori scenariile sunt doar in mintea noastra… sau nu 🙂 ). Poate a fost ceva de ultim moment sau poate ca efectiv nu au realizat ca au uitat de tine. Incearca sa fii cool, da-le chair si cateva like-uri, iar cu prima ocazie intreab-o in treacat pe gazda evenimentului/reuniunii care a fost treaba. Strecoara si un „Foarte interesant, mi-ar fi placut sa fiu acolo. Tine-ma la curent cu noutatile!” si data viitoare ar trebui sa se rezolve. Sigur, recomandarea nu se aplica daca e vorba de prietenii tai (sau poate nu sunt chiar atat de prieteni?), cu ei cred ca poti avea o discutie ceva mai… directa.
- Ai scris o postare aparent inofensiva sau ai pus un link, insa mesajul pe care ai vrut sa il transmiti s-a inteles complet gresit. Inevitabil, vei starni un val de reactii. Sa stergi postarea in cauza nu mi se pare o solutie (I never do that!!). Pana la urma, este o opinie pe care o ai sau pe care o impartasesti, iar social media chiar la asta se rezuma: la schimbul de opinii. Daca simti insa ca mesajul tau a fost perceput in mod eronat, incearca sa oferi explicatii suplimentare, sa aduci argumente pertinete, exemple concrete care sa iti sustina punctul de vedere. Diferente de intelegere apar mai tot timpul, important este sa le tratezi civilizat, onest, deschis. Cred ca aceasta e cea mai buna abordare.
Si acum e randul vostru: care e cel mai enervant obicei din social media din punctul vostru de vedere?
Foto: Pixabay