Cum sa… memoram nume? Tehnici de neuitat!
Hai, spune sincer. De cate ori ti s-a intamplat sa faci cunostinta cu o persoana, iar 30 de secunde mai tarziu sa fi uitat cum o cheama? Sau sa te reintalnesti cu cineva, iar dialogul sa curga ceva de genul: “Ce mai faci?” “Stii… ?” “Auzi… ?”, evitand constant sa rostesti numele acelei persoane. Probabil ca cel putin o data, nu? 🙂
Acum, ma gandesc ca nu e (inca) vorba despre Alzheimer atunci cand uitam un nume, ci mai degraba de o hiper-aglomerare din punct de vedere informational. Expertii sunt de parere ca fiecare dintre noi dispune de o memorie perfecta. Depinde insa de noi si de anumite tehnici cat de bine o utilizam … sau nu.
Prin prisma ocupatiei mele, intru zilnic in contact cu foarte multe persoane. La evenimente si intalniri, cunosc zeci de oameni. Si, cu tot regretul, este aproape imposibil sa tin minte atatea chipuri si nume deoarece cantitatea de informatie zilnica pe care o primesc este enorma. Am facut numeroase gafe si, probabil, ca voi continua sa le fac. Dar ma straduiesc constant sa imi imbunatatesc abilitatile de memorare a numelor. Pentru ca, da, exista cateva tehnici care te pot ajuta in aceasta privinta.
Asadar, cum memoram mai usor nume!
Mai intreaba o data!
Daca in jurul tau este zgomot si nu ai inteles bine numele, este evident dificil sa auzi ce se rosteste. Asa ca intreaba inca o data fara sa te sfiesti. Si asculta cu atentie. Deseori ne gandim la altceva.
Nu este o rusine sa intrebi pe cineva cum il/o cheama!!”
In cazul unui nume mai complicat, roaga persoana respectiva sa ti-l spuna pe litere. Cel in cauza s-ar putea sa fie chiar incantat ca ii acorzi interes si ca ii vei pronunta corect numele.
Vizualizeaza!
Alatura in minte numele si persoana cu o imagine. Aceasta ar putea avea legatura cu sunetul sau cu semnificatia numelui. O analogie a numelui cu o situatie, te poate ajuta. In cazul numelor tipic romanesti, de genul Ionescu, Popescu, ma distrez deseori spunand: “Greu de tinut minte, este atat de exotic!”
O alta tehnica utila este aceea de alaturare a numelui noii cunostinte cu imaginea unei persoane care poarta acelasi nume. Asadar daca voi face cunostinta cu Ioana, ma voi gandi ca are acelasi nume ca buna mea prietena.
Foloseste numele!
De cele mai multe ori auzim numele respectiv doar o singura data, asa ca este foarte usor sa-l uitam. O buna tehnica este sa-l pronuntam de mai multe ori in conversatie. Prima data poate fi folosit imediat dupa ce se fac prezentarile: “Imi pare bine de cunostinta, Roxana!”
Apoi poti adresa o intrebare: “Roxana, tu ai copii?/Roxana, cati ani au copiii tai?”
Pe mine ma mai ajuta sa repet numele respectiv de cateva ori in minte.
Daca totusi nu reusesti sa memorezi un nume, atunci poti sa-ti pui tarana in cap, sa iti ceri scuze pentru aiureala, sa zambesti cat poti de frumos si, oricat de penibil ar fi, sa rogi persoana in cauza sa iti mai spuna o data cum se numeste (asta daca nu ai reusit sa afli intre timp de la alte cunostinte comune :). Iar daca tu esti in situatia in care cineva ti-a uitat numele, fii ingaduitor. Fiecaruia ni se poate intampla si, pana la urma, nu e un capat de tara. 🙂