Cum să trăiești (mai) sănătos în 10 pași la îndemâna oricui! Plus 2 mai neplăcuți dar necesari.

Să trăiești sănătos nu este dificil. Este doar o chestiune de alegeri. Ce alegi să pui în coșul de cumpărături. Cât alegi să mănânci. Ce preferi să faci în ora liberă. Ce pui în paharul pe care îl consumi chiar și când ieși la distracție. Pentru că nimic din toate acestea nu le faci cu forța.
Nutriția, mișcarea , conștientizarea și disciplina nu sunt doar CUVINTE, sunt UNELTE pe care le avem la dispoziție ca să ne fie nu bine, ci FOARTE BINE!!! Reprezintă FORȚA care ne ajută să fim mai puternice, mai inteligente, mai încrezătoare și mai sincere cu noi. Să trăiești sănătos este cel mai mare bine pe care ți-l poți face tu ție.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „un stil de viață sănătos este un mod de viață care scade riscul de a te îmbolnăvi grav sau de a muri devreme”. Sănătatea nu înseamnă doar absența bolii. Este, de asemenea, despre bunăstarea fizică, mentală și socială.
Un stil de viață sănătos include:
-
o dietă echilibrată
-
exerciții fizice regulate
-
multă odihnă, în special somn
-
alcoolul trebuie evitat sau consumat cu moderație
-
legături sociale pozitive
Așa că astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, am pentru voi o listă de 10 pași la îndemâna oricui pentru cum să trăiești (mai) sănătos!
- Începeți să faci mișcare în mod regulat
Aș spune că primul pas către un stil de viață sănătos este să faci sport în mod regulat. Pentru că activitatea fizică joacă un rol esențial în sănătatea și bunăstarea ta. Exercițiile fizice stimulează sistemul natural de apărare și reparare al corpului. Oasele, articulațiile și mușchii vor rămâne mai tineri dacă faci mișcare.
Lipsa activității fizice îți va crește riscurile pentru sănătate în multe feluri, cum ar fi: boli coronariene, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, nivel scăzut de energie, corp flasc, supraponderalitate etc.
Cel mai simplu lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta
Din păcate, trăim într-o societate care iubește … statul. Dar eu am observat că atunci când stau nu mă simt bine … Atunci când mă mișc, când construiesc un corp puternic, mă simt fericită, am mintea limpede, vibrez, mă simt vie, energizantă și gata să înfrunt ce-mi scoate viața în cale. Mă simt bine. Mă simt bine să fiu EU!
Candy tai legumele și gătești, când scoți câinele la plimbare, mersul prin mall în căutarea pantofilor ideali, statul în picioare în autobuz în loc de pe scaun – toate aceste acțiuni banale înseamnă să fii activă. Dacă ai de lucru la birou, ridică-te și fă pași de fiecare dată când poți.
Plimbarea, mersul pe bicicletă, mersul la sală și cursurile de fitness online sunt doar câteva opțiuni! Începe încet și ascultă-ți corpul.
Apoi, când vine vorba despre antrenament, acesta are menirea de a întări musculatura și a genera un sistem cardiovascular rezistent. Antrenamentele, fie ele de forță sau cardio sunt eficiente în prevenirea multor boli cronice. Studii recente au arătat că 150 de minute de activitate fizică moderată spre intensă a fost asociată cu scăderea riscului de boli de inimă și deces prematur. Asta înseamnă 30 de minute pe zi care pot fi împărțite chiar în secvențe de câte 10 minute. La modul acesta chiar cred că oricine găsește câte 10 minute pe zi!
Știu că viețile ocupate și lipsa de motivație îți stau în cale uneori, dar dacă vrei cu adevărat o viață plină de energie și mai lungă, trebuie să faci mișcare. Acesta este primul și probabil unul dintre cele mai importante sfaturi pentru un stil de viață sănătos. Tine cont de asta indiferent de vârsta pe care o ai acum!
2. Fii atentă la ceea ce mănânci
Nu trebuie să urmezi un plan de dietă, trebuie doar să fii atentă la ceea ce ALEGI să mănânci. Există pași simpli pe care îi poți face pentru a mânca mai bine, cum ar fi înlocuirea orezului alb și a zahărului, cu cele brune, paste obișnuite și pâine cu cele integrale.
De asemenea, poți opta pentru sucuri proaspete și limitezi frecvența băuturilor zaharoase. Nu adaugi ulei când gătești legume: fierbi, gătești la abur sau grătar alimente în loc să le prăjești.
Acestea sunt doar sfaturi simple de sănătate pentru toți cei interesați de o dietă sănătoasă.
Cum îți poți da seama dacă ai o dietă sănătoasă? Dacă mâncarea ta are o varietate de culori, ești pe drumul cel bun. Mănâncă hrană locală, sezonieră și preparată simplu. Mâncarea noastră zilnică trebuie să ne hrănească, să ne ofere nutrienții de care corpurile noastre au nevoie. Nu trebuie să fie o etalare a talentelor în bucătărie. Mâncarea gustoasă și sănătoasă este simplu de preparat.
Aceasta este cina mea obișnuită: o bucată de carne, câteva legume și salată. Am redus carbohidrații seara de peste doi ani. Dar din când în când, mănânc pizza sau paste și un pahar de vin 😉
3. Bea multe lichide
Procentul mediu de apă într-un corp uman adult este de 60%. Inutil să spun, cât de importantă este apa pentru buna funcționare a organismului nostru. Apa are multiple scopuri, inclusiv transportul nutrienților și oxigenului către celule, metabolizarea proteinelor și carbohidraților, reglarea temperaturii corpului etc.
Cantitatea de apă pe care ar trebui să o consumi zilnic depinde de mulți factori, cum ar fi starea de sănătate, nivelul de activitate și locul în care locuiești. Unii experți în sănătate spun că ar trebui să bei 2L pe zi, în timp ce alții spun că 3L. Aportul de lichide este adecvat atunci când urina este incoloră sau galben deschis.
Pentru a te menține hidratată, recomandarea mea este să cumperi o sticlă de apă reutilizabilă sau una cu filtru și să o lași pe birou. Dacă ai probleme în a-ți aminti să bei apă, poți seta o alarmă pe telefon.
4. Redu consumul de alcool
De când am redus considerabil chiar și acel consum rezonabil de diverse băuturi alcoolice, simt că am mintea mai limpede. Serios!!! Consumul de alcool poate fi o activitate socială plăcută pentru mulți oameni. Cui nu-i place să bea un pahar de vin cu prietenii sau o bere rece pe plajă? Se spune că acele cantități mici de alcool pot reduce riscul de boli de inimă. Dar, în funcție de cantitatea și de de cât de des bei, poate deveni o mare problemă nu numai pentru tine și sănătatea ta, ci și pentru familia ta.
Consumul excesiv de alcool poate duce la dezvoltarea bolilor cronice, poate crește riscul de accidente etc.
Patru pași pentru a reduce consumul de alcool sunt:
- Ține alcoolul în afara casei
- Cumpără pahare mici de vin
- Ia un pahar de jumătate de litru când bei bere sau cidru
- Cunoaște-ți limita și respect-o
5. Nu fuma!
Cred că acest punct este cel mai sensibil pentru mine. Habar n-am de ce, dar efectiv detest fumatul. În special pe cel de țigări electronice. Sorry … NOT!! În plus, nu cred că trebuie s-o mai zic dar fumatul și stilul de viață sănătos nu se potrivesc deloc. De ce? Pentru că fumatul este cel mai mare risc pentru sănătatea ta. Ești expusă riscului de probleme respiratorii, boli coronariene și cancer și, dacă fumezi acasă, copiii tăi vor avea mai multe infecții respiratorii, de urechi, nas și gât decât copiii ai căror părinți nu fumează.
Dacă nu fumezi, nici măcar nu începe, pentru că este foarte greu să te oprești.
6. Odihnește-te suficient
Somnul este cheia pentru sănătate și bunăstare. În timp ce dormim, corpul nostru se reface după zi, regenerează celulele, reface energia și eliberează proteine și hormoni precum cortizolul, melatonina, DHEA și GH (hormonul de creștere).
Câte ore de somn ar trebui să avem zilnic? Depinde de grupa ta de vârstă, starea generală de sănătate, activitățile zilnice și tiparele de somn. Ghidurile National Sleep Foundation recomandă între 7 – 9 ore de somn pe noapte pentru adulți.
Recunosc că eu mă culc destul de târziu (chiar și la 02:00 și mă trezesc la 8:30 – 09:30. Dar am în plan să fac ceva în sensul acesta … măcar la miezul nopții să fiu în pat și nu la computer.
7. Meditează
Știu că acesta este unul dintre acele sfaturi pentru un stil de viață sănătos care nu îți atrage pe mulți oameni. Fie pentru că au încercat-o fără succes, fie pentru că cred că meditația nu este pentru ei. Fie pentru că prea s-a vorbit despre ceva ce vine dintr-o cultură îndepărtată de a noastră și pare că nu ni se potrivește. Ei bine, avem ca alternativă … rugăciunea. Pe aceasta ai încercat-o?
Revenind la meditație, îmbunătățește concentrarea, procesarea informațiilor și luarea deciziilor. Crește conștientizarea de sine, acceptarea de sine și fericirea, reduce stresul și anxietatea, aduce beneficii sănătății cardiovasculare și imunitare și te face mai puternic împotriva durerii.
Dacă vrei să te apuci de meditație, sfatul meu este să descarci o aplicație precum Calm sau Chopra Center și vei găsi acolo meditații ghidate pentru începători.
8. Găsește echilibru muncă – familie
Știu că aici este un punct foarte sensibil pentru mulți dintre noi. Ajungem să ne confundăm cu munca noastră. Eu însămi mă fac responsabilă de acest lucru. Trebuie să mărturisesc că mă lupt cu asta. Problema pentru mine este că de multe ori nu simt că muncesc. Așa că, continui și mai departe… ochii îmi devin roșii, spatele și încheietura mâinii încep să mă doară și apoi mă opresc. Dar am încercat să nu lucrez atât de mult…
Dacă lucrezi în mod constant, este posibil să nu îi poți oferi soțului, copiilor sau prietenilor timpul de care au nevoie. Dezechilibrul dintre viața profesională și viața privată poate duce la epuizare, oboseală și stres și, în consecință, crește riscul apariției diferitelor pericole pentru sănătate.
Dar există câțiva pași pe care îi poți face pentru a echilibra viața profesională și cea de familie, cum ar fi stabilirea orelor de lucru și respectarea lor, nu răspunzi la e-mailurile de la serviciu atunci când nu ești la serviciu, îți faci timp pentru o vacanță sau o evadare de weekend.
9. Socializează cu familia și prietenii
După cum a afirmat Ann Pierce, „Depunând un efort pentru a socializa cu prietenii și familia, nu numai că te poate face mai fericit, ci are și multe beneficii pentru sănătate. Mintea și corpul răspund bine la interacțiunile sociale pozitive, în timp ce izolarea poate aduce complicații de anvergură. Să te distrezi cu ceilalți este ca un medicament cu toate efectele secundare pozitive!”
Știu că dacă locuiești într-un oraș mare și/sau ai un program de lucru încărcat, poate fi greu să te întâlnești cu familia și prietenii. Dar este un aspect important al vieții noastre și ar trebui să fie prioritizat.
Ieșiți la cină sau pentru a vedea o piesă, dacă aveți ocazia, și vizionați împreună emisiuni TV, seriale și filme. Totul vă poate face plăcere și vă poate face să vă simțiți mult mai bine.
10. Fă mai mult din ceea ce îți place
Cât de plictisitoare poate fi o viață în care lucrăm, mergem acasă și facem comisioane? Să-ți faci timp pentru ceva ce îți place – în afară de muncă – este crucial pentru fericirea și bunăstarea noastră. A face ceva care îți place în afara muncii poate fi benefic pentru sănătatea ta mintală, fie că este să te uiți la televizor, să citești o carte, să scrii, să faci lucrări de caritate, să pictezi, să gătești, să cânți la un instrument etc.
La urma urmei, a avea un stil de viață sănătos înseamnă și să faci lucruri care te fac fericită și să te simți bine.
Îmi place să călătoresc, să încerc noi aventuri și să învăț lucruri noi. Tu ce mai faci de plăcere?
11. Fii la curent cu analizele de sănătate
Analizele sunt importante pentru a detecta orice probleme de sănătate din timp, atunci când sunt mai ușor de tratat. Controalele și controalele regulate te pot ajuta să fii la curent cu eventualele boli sau boli care și-ar putea face apariția.
Ascultă-ți corpul deoarece prevenția este secretul către o viață sănătoasă.
Programează vizite regulate cu medic și fă examinările recomandate pentru grupa ta de vârstă. Acestea includ teste pentru nivelul de colesterol, tensiune arterială, diabet, examenele ginecologice și vizita la stomatolog.
12. Solicită ajutor medical atunci când este necesar
Este ușor să ignori semnele de durere sau boală și să treci prin disconfort, dar aceasta nu este cea mai bună abordare pentru sănătatea ta. Ignorarea simptomelor ar putea abate atenția de la un indiciu al unei afecțiuni mai grave, așa că este important să ceri sfatul medicului dacă nu te simți bine.
Nu aștepta până când o problemă devine prea serioasă pentru a fi rezolvată; preia controlul asupra sănătății tale mergând la un medic de îndată ce observi semne sau simptome neobișnuite.
Aceștia sunt pe scurt cei 12 pași pe care să-i urmezi ca să trăiești sănătos. Știu, nu este nimic din ceea ce nu ai mai auzit. Acești pași, efectuați cu consecvență, aduc rezultate incontestabile și reprezintă însă cheia către o viață bună! Și sperăm lungă (că de asta se ocupă doar Dumnezeu care știe exact cât avem). 🙂 Să fiți sănătoși!
***