Now Reading
De ce să mergi cu familia la Salzburg? Iată 5 motive.

De ce să mergi cu familia la Salzburg? Iată 5 motive.

Am o slăbiciune pentru Austria. Este prima țară pe care am vizitat-o chiar în 1990 și experiența aceea mi-a rămas în suflet. Așa că nu este de mirare că am revenit aici iar și iar. Ce mi-a plăcut dintotdeauna la Austria este cantitatea enormă de verde care te înconjoară la orice pas. Și mai ador mirosul de după ploaie pe care parcă doar aici îl regăsesc ca în copilăria mea. Și curățenia, desigur.

Am pierdut șirul vacanțelor petrecute în Austria, dar ce pot spune cu certitudine este că 80% dintre ele au fost vacanțe de ski. Iarna, pe frig și ninsoare. Așa că era cazul să mai schimbăm rutina… sau cum se zice… să ieșim din zona de confort… 😊

… și am decis să facem o mini-vancață la Salzburg, vara. Te-ai putea întreba, ce să căutăm vara într-un orășel de munte, relativ micuț? Chiar patru zile! Crede-mă, cuvântul ”plictiseală” nu poate fi pus alături de capitala landului Salzburg… poate doar dacă nu iubești natura și nici mișcarea. În acest caz, te poți opri aici cu lectura. Altfel, nici nu îți imaginezi câte posibilități calitative de petrecere a timpului liber îți poate oferi. Și, de fapt, nici nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, pentru că îți voi dovedi cu acest ghid de călătorie.

Așadar, de ce să mergi cu familia la Salzburg? Iată 5 motive.

  1. Natura. Te-aș întreba… cât verde poți suporta? Nu de alta, dar indiferent de direcția în care privești, vei vedea verde în fața ochilor. Pentru că Salzburg este situat pe râul Salzach, la poalele Alpilor, afundat parcă în mijlocul unei păduri. Ceea ce pentru noi a constituit principalul motiv de a petrece câteva zile la aer curat.
  2. Un muzeu în aer liber. Tot centrul Salzburgului este practic un muzeu, așa că nu este de mirare că a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Salzburg este un oraș valoros pentru umanitate. Toate sunt în imediată apropiere una de alta. Noi ne-am cazat la Sheraton Grand Hotel, situat chiar în spatele castelului Mirabell. De aici, totul este accesibil pe jos, la maximum 20 de minute distanță.  
  3. Numeroase activități pentru copii. Salzburg este un oraș extrem de prietenos cu copiii (valabil pentru Austria, în general). Sunt bine primiți oriunde, au la dispoziție peste tot locuri de joacă adaptate vârstei lor (iar în parcul de distracție nici nu am apucat să punem piciorul), le sunt stimulate inteligența și simțurile. Unul dintre locurile cele mai apreciate de copii este Haus der Natur (Casa Naturii), un muzeu amplu în care cunoștințele pe care le pot acumula acoperă o arie extrem de vasta: știință, univers, corpul uman, lumea acvatică, terrarium cu reptile  – ca să menționez doar o mică parte. Dar și în afara muzeului, adolescenții, ca ai mei, au toate motivele să petreacă timp în aer liber… un motiv foarte convingător, rețelele WI-FI sunt disponibile gratuit peste tot!
  4. Gastronomia. Restaurantele au evoluat fantastic în ultimii ani. Chiar și cele tradiționale aduc constant elemente moderne în preparatele lor. Fie că vorbim despre un dressing ușor exotic sau despre ingrediente provenite din ferme proprii, bio, poți să fii sigur că vei avea de unde alege, indiferent de preferințele tale culinare. Recomandarea mea este să nu ratezi o bere tradițională, nefiltrată Stiegl. Cât despre prețuri, ai variante pentru absolut toate buzunarele.
  5. Viața activă. Am senzația că Salzburgul te vrea în formă pentru că, indiferent de activitățile pe care le preferi, n-ai cum să scapi de ceva mișcare. La fiecare colț de stradă există câte un centru de închiriat biciclete. Și, ce chestie, chiar ai pe unde să le folosești (178 km de trasee ciclistice în Salzburg și imediata apropiere aș zice că nu sunt de colo), în siguranță, pentru că șoferii austrieci sunt foarte politicoși și vor acorda tot timpul prioritate bicicliștilor. Poți face plimbări sau alergări lungi pe malul Salzach-ului. Poți alege însă și o plimbare chiar prin pădure, pe un traseu cu priveliște deasupra întregului oraș. Când ajungi la cetate, ce să vezi, ai de urcat, de coborât… adică iarăși te miști. Și la muzeu dacă mergi, tot vei fi într-o mișcare continuă. Casa Naturii (Haus der Natur), despre care spuneam mai sus, este un spațiu expozițional fantastic de antrenant pentru copii și părinți, care se întinde pe 4 etaje, unde ești pus zdravăn la mișcare de numeroasele experimente ”fizice” pe care le poți întreprinde.

Bun, acum că ți-am dat motivele pentru care ar trebui să ajungi la Salzburg, hai să îți spun și cum ne-am planifcat noi cele 4 zile minunate petrecute aici.

Ziua 1

Am zburat dis-de-dimineață, la ora 08:00, cu Austrian Airlines, București-Viena-Salzburg. La 13:30 am ajuns la hotel, iar la 14:30 am luat-o din loc prin grădinile de mirabele ale castelului Mirabell și ne-am îndreptat către terasa Steinbräu. Ne-am continuat periplul prin Centrul Vechi, care arată absolut genial (Instagramabil din toate punctele de vedere), pe strada Getreidegasse, care este tot timpul animată, plină de magazine, cafenele, restaurante, e o forfotă minunată acolo, dar și prin cartierul Kaiviertel, unul dintre cele mai vechi cartiere ale orașului.

Pe Getreidegasse îți recomand să te oprești la Biergarten Sternbräu pentru o bere bună și rece, numai bună să te energizeze pentru continuarea aventurii. Pentru că nu am avut o zi întreaga la dispoziție dar și pentru că a plouat discret, am ratat spre seară plimbarea cu barca, Panorama Speedboat, pe râul Salzach. În schimb am încheiat prima zi în Salzburg cu o cină la Imlauer Skybar, la scurtă distanță de hotel, ca să nu ne obosim prea mult din start.

Ziua 2

În a doua zi la Salzburg am pornit de dimineață, imediat după micul dejun. Prima oprire a fost la Haus der Natur, un muzeu al naturii și al tehnicii, de care băieții au fost meeegaaa încântați, iar apoi am urcat cu instalația pe cablu Mönchsbergaufzug pentru a bifa câteva poze cu priveliștea de sus a orașului.

Din aproape în aproape ne-a prins prânzul și am mers să mâncăm la M32, în clădirea Muzeului Modernismului. Ce voiam eu să îți mai zic (și îți zic acum până nu uit) este că există un Salzburg Card, disponibil în varianta de 24, 48 sau 72 de ore, care îți oferă intrare la majoritatea atracțiilor din oraș. Muzee, fortărețe, biserici, palate… noi l-am avut și ne-a prins tare bine, pentru că chiar l-am folosit practic peste tot. Tarifele pentru Salzburg Card încep de la 25 de euro pe zi. Detalii poți găsi aici.

După masa de prânz am mers și cu funicularul Festungsbahn, cea mai veche instalație pe cablu a Austriei, construită în 1892, și am vizitat Fortăreața Hohensalzburg, care deși e veche de sute de ani (datează din secolul al XI-lea), e extrem de bine conservată. E un complex imens, așa că ia-ți câteva ore pentru a o vizita.

Seara ne-am întors să mâncăm la restaurantul Sternbräu, care ne convinsese deja din ziua anterioară.

Ziua 3

În a treia zi am zis că e cazul să facem și mai multă mișcare și mi-am scos soțul la o sesiune de jogging în Mirabell Garten, ca să păstrăm buna tradiție a alergărilor noastre din fiecare călătorie. I-am luat apoi și pe băieți, am închiriat biciclete de la Avelo în Mozartplatz, am dat o tură prin centrul vechi, în jurul Palatului Leopoldskron și am pornit spre un loc despre care auzisem de mai multă vreme, dar pe care încă nu apucasem să îl văd în excursiile de până acum la Salzburg (din motive obiective este de preferat să fie vizitat când este cald afară).

Palatul Hellbrunn, un palat ridicat de arhiepiscopul Markus Sittkus, care a visat să creeze un loc unic, cum nu mai există nicăieri în altă parte. Domeniul Hellbrunn este uriaș, verde (normal) și foarte îngrijit dar punctul culminant al unei vizite la Hellbrunn sunt celebrele ”trick fountains”. Un tur printre construcțiile simpatic gândite acum 400 de ani pentru a distra musafirii sunt garanția unor momente pline râsete și voie bună. Bine, o să îți spun de acum că este indicat să ții aparatura ne-rezistentă la apă oarecum în siguranță…

See Also

În plus, aici este singurul teatru în miniatură activat prin forța apei. Așa că merită din plin să dai o fugă până aici dacă ajungi în Salzburg.

Seara am mâncat la un restaurant cu tradiție, Zum Eulenspiegel, la care am prins ultima zi din sezonul sparanghelului. M-am bucurat de o supă de sparanghel, de un șnițel vienez și de celebrul desert de la care nu mă pot abție, Kaiserschmarrn.

Ziua 4

Nici în ultima zi nu prea ne-am menajat și, după ce am luat micul dejun, am dat o fugă la Casa lui Mozart, pentru că știm cu toții că Salzburg este orașul în care s-a născut legendarul muzician. Am parcurs-o destul de repede, am luat și câteva suveniruri dulci (Mozartkugeln … 🙂 ciocolată cu marțipan) de acolo și ne-am grăbit înapoi la hotel, pentru a face check-out-ul. Am plecat apoi spre Hangar7, muzeul futurist al aeronavelor, care este pur și simplu wow, wow din toate punctele de vedere.

Sunt atât de multe avioane și aeronave acolo, o selecție din mai mulți ani, cu povești, cu istorie. Daaar highlight-ul locului este colecția de aeronave a echipei Flying Bulls, așa că imaginează-ți cât de greu mi-a fost să îi mai scot pe băieți de acolo. Am reușit, după câteva ore, evident, nu de alta, dar trebuia să mai ajungem și la aeroport. Vorba aia, aveam un avion de prins spre București. 😀

Ce pot concluziona despre Salzburg, în afara faptului că este verde, plăcut și prietenos cu familiile, este că organizarea se află la ea acasă. Și nu vorbim de una apăsătoare, enervantă. Din contră, aș zice chiar că totul decurge super relaxat. Dar oamenii fac turism la cel mai înalt nivel. Broșuri, indicatoare, meniuri, etc toate sunt accesibile în mai multe limbi străine. În plus, așa cum spuneam, Cardul Salzburg îți oferă acces la toate facilitățile de tipul muzee și transport. Alt aspect important de menționat este că Salzburg fiind orașul natal al lui Mozart, muzica lui este prezentă peste tot: concerte în aer liber, în muzee, la locuri de joacă. Și doar știm că există studii care demonstrează că muzica clasică, în special cea a lui Mozart, stimulează inteligența. Deci, da, am venit de la Salzburg mai oxigenați, într-o bună formă fizică și mai deștepți! Încearcă și tu ca să te convingi.

Informații suplimenatre despre Salzburg poți găsi AICI.

***

 

 

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top