Now Reading
De ce să nu te (mai) plângi de viața ta. Lasă văicărelile și fă-ți viața plăcută.

De ce să nu te (mai) plângi de viața ta. Lasă văicărelile și fă-ți viața plăcută.

Niciodată nu mi-a plăcut să mă plâng de viața mea sau să-mi plâng de milă. Așa cum nici nu-mi prea îți place să aud văicăreli de la diverși oameni. Nu mă refer la o atitudine lipsită empatie față de oamenii care în mod real trăiesc niște suferințe, ci la oamenii aceia care toooot timpul se plâng de una, de alta … sigur știi tiparul la care mă refer. Plânsul, gemetele și văicărelile – toate ne sunt atât de familiare! Fie că e vorba de cafeaua care nu are gustul perfect sau de faptul că vecinul și-a pornit bormașina la 8 dimineața (din nou), cu toții ne găsim uneori în postura de „plângăcioși”.

Însă, ce-ar fi dacă ți-aș spune că a te plânge nu e doar o risipă de energie, ci și un obicei care îți afectează mintea, viața și relațiile?

„Mă plâng, deci exist”: O capcană a creierului

Te-ai întrebat vreodată de ce pare atât de natural să te plângi? Ei bine, creierul tău adoră tiparele! De fiecare dată când te plângi, creierul creează o mică autostradă neuronală – un fel de shortcut către starea de frustrare. Pe termen lung, plânsul devine ca un sport extrem, doar că singurul lucru care se antrenează este … nefericirea ta.

În mod ironic, văicăreala repetată duce la eliberarea de cortizol, hormonul stresului. Deci, în loc să-ți „descarci nervii”, nu faci altceva decât să îți reîncarci rezervorul de stres. Oare nu-i mai bine să lași acea cafea slabă să fie doar … o cafea și să-ți vezi de zi?

Situații frecvente în care să nu te (mai) plâng și de ce să le eviți

Să facem o listă amuzantă cu cele mai comune motive pentru care oamenii se plâng:

„Traficul e infernal!” – Da, e nasol să stai blocat în trafic. Și pe mine mă enervează groaznic!! De altfel, am și făcut un story recent pe acest subiect. Însă nu ca am făcut-o ca să mă plâng, ci cu scopul de a mai fi o voce care ridică această problemă reală a orașului nostru.

Dar cum mașinile zburătoare sau teleportarea nu au fost încă inventată, din păcate, noi cei fără girofar și desigur, pentru care timpul nu valorează la fel de mult ca pentru conducătorii noștri ”competenți” și ”harnici”, putem doar să ne încolonăm și să așteptăm să treacă timpul. Dar ce-ar fi să folosești timpul într-un mod care să îți aducă ceva valoros. Cu siguranță te numeri ca și mine printre acei oameni care muncesc mult și lectura, deși pe lista dorințelor, nu este tot timpul ceva ce ne iese. Așa că îți recomand să îți faci o listă de cărți în format audio pe care îți doreai de mult să le citești sau să identifici un subiect despre care vrei să înveți și să îți faci o listă cu podcast-uri care să te ajute în demersul tău, care te inspiră sau să-ți pui la punct ideile pentru ziua de muncă? Traficul nu dispare dacă îl critici, dar tu poți dispărea în lumea unei noi teme interesante, îți poți lărgi orizonturile și cultura generală.

„Șeful meu e imposibil!” – Fiecare birou are câte un șef „special”. În loc să repeți povestea la toți colegii de birou și să creezi o atmosferă și mai tensionată, ce-ar fi să îți pui întrebarea: „Ce pot face eu pentru a schimba situația?”. Uneori, soluția nu este în exterior, ci în atitudinea noastră.

„Nu am timp de nimic!” –  Dacă te-ai plâns de lipsa timpului cât ai scrollat pe social media, s-ar putea să fi găsit problema. 🙂  Aruncă o privire pe telefonul tău la ultimele trei aplicații deschise și la ultimele trei taburi din google și ai să vezi că posibil să nu fie din zona de evoluție personală.

Din această categorie de plângeri frecvente fac parte și cele legate de cât de scump este totul, căutarea constantă a unui nod în papură în orice situație, a te plâmnge de vreme, a te plânge de partener … ce ai mai adăuga în această listă?

Impactul plânsului asupra vieții tale

Plânsul constant este ca și cum ai purta o pereche de ochelari roz… invers. În loc să vezi viața printr-o perspectivă pozitivă, te programezi să vezi doar negativul. Creierul tău se adaptează și începe să filtreze totul prin prisma nemulțumirilor. În consecință, începi să crezi că viața chiar „îți poartă pică”, când, de fapt, tu ești cel care poartă un dialog interior toxic.

Pe termen lung, asta poate afecta performanța la job, relațiile personale și chiar sănătatea fizică. Studiile arată că persoanele care se plâng frecvent au un risc mai mare de boli cardiovasculare și depresie. Se pare că nu doar șeful tău „imposibil” îți face viața grea, ci și propriile tale cuvinte.

See Also

Cum îți afectează veșnicele văicăreli relațiile cu cei din jur

Știi acel prieten care, de fiecare dată când îl suni, începe conversația cu „nu o să-ți vină să crezi ce mi s-a întâmplat azi…”? După un timp, ai cam tendința să-l suni mai rar. De ce? Pentru că plânsul constant e molipsitor. Oamenii din jurul tău nu vor să fie captivi într-un flux continuu de negativitate.

Mai mult, să te plângi mereu poate submina respectul și încrederea celor din jur. Dacă te plângi de lucruri mici, oamenii s-ar putea întreba cum vei reacționa în fața provocărilor mari.

Ce să faci în loc să te plângi

Nu e totul pierdut! Dacă ești un plângăcios „reformat” sau ești pe cale să devii unul, iată câteva soluții amuzante și practice:

  • Adoptă „Văicăreala de 5 minute” – Dacă chiar simți că explodezi, limitează-ți timpul de plângere la 5 minute. Apoi, concentrează-te pe soluții sau pe aspectele pozitive ale situației.
  • Jurnalul de recunoștință – Începe-ți ziua cu 3 lucruri pentru care ești recunoscător. Este o tehnică care îți resetează mintea și îți amintește că, indiferent de cât de greu pare totul, există mereu ceva bun în viața ta.
  • Fă haz de necaz – O glumă bună te poate scoate din cele mai tensionate situații. Dacă plouă torențial și ai uitat umbrela, fă o baie gratuită și imaginează-ți că ești în videoclipul unei trupe de rock. Nu e totul pierdut!

În final vreau să reiau faptul că deși a te plânge poate părea o soluție rapidă pentru a te elibera de frustrare, pe termen lung, îți poate afecta mintea, relațiile și sănătatea. În loc să-ți hrănești creierul cu văicărelile clasice, alege să te concentrezi pe soluții și pe micile momente de fericire din fiecare zi. O să vezi cum viața devine mai ușoară, iar relațiile cu cei din jur mai frumoase. Așa că, data viitoare când simți că vrei să te plângi, gândește-te: „Cum pot transforma asta într-o poveste amuzantă?”. Vei descoperi că, uneori, o abordare mai relaxată și râsul chiar reprezintă cel mai bun medicament.

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top