Now Reading
De cealaltă parte a baricadei: de ce încă mai cred în sistemul medical românesc și medicii schimbării

De cealaltă parte a baricadei: de ce încă mai cred în sistemul medical românesc și medicii schimbării

La toate protestele la care am fost, la toate discuțiile cu tentă ușor politică la care am asistat, la toate evenimentele tematice la care am participat, direcția generală a fost întotdeauna unanimă: oamenii își doresc mai multe spitale, mai multe dotări medicale, aparatură de ultimă generație, un mediu sigur pentru proceduri care într-adevăr să salveze vieți și să rezolve problemele pacienților. Nu e o vreo dorință extravagantă, nici vreo solicitare ieșită din comun. E vorba doar despre o aliniere la niște standarde la care au ajuns mai toate țările civilizate ale lumii. Despre o calitate mai bună a vieții. Despre evoluție.

Sunt perfect conștientă de toate hibele sistemului medical din România. Chiar dacă prezint o emisiune de sănătate și am ocazia de a cunoaște, prin intermediul ei, părțile realmente frumoase ale acestui sistem, știu că adevăratele probleme apar dincolo de locurile în care pășesc eu. Cunosc povești, cunosc lucruri care sunt ascunse sub preș adesea. Am văzut documentare, am citit anchete de presă, am și auzit relatări ale unor persoane apropiate care mi-au împărtășit lucruri groaznice de pe holurile spitalelor și nu numai.

De la ce apar aceste probleme?

Departe de a fi vreun specialist, cred că principala „bubă‟ apare ca urmare a subfinanțării spitalelor din România. Ani la rând, medicii au câștigat infim și a apărut acest sistem al șpăgilor, al pilelor, al lui „știi pe cineva care să mă bage în față?‟ Un cerc vicios, care nu a făcut decât să distrugă încrederea populației în marea majoritate a medicilor. Pentru că da, când nu ai bani la final de lună pentru a-ți acoperi măcar chiria, este cam greu de crezut că te mai poți dedica profesiei și pacienților. O profesie care presupune să-i dedici mai toată viața. 

Apoi, cred că o parte din problemă a apărut ca urmare a lipsei competiției. Sistemul medical privat a început să se dezvolte la o capacitate apropiată de necesar abia în ultimii zece ani, estimativ, iar serviciile oferite de clinicile și spitalele particulare au crescut mult standardele. S-a simțit o nevoie de evoluție, cred eu, și în zona sistemului de stat. Și încă mai cred că e loc de mai bine.

Medicina este o meserie care implică responsabilități și riscuri importante. Iar pentru a crește în medicină, trei sunt calitățile esențiale pentru un medic: perseverența, moralitatea și inventivitatea.
[Dr. Atul Gawande, chirurg și profesor la Harvard]

Și nici cercetarea și educația nu ar trebui ignorate. Am avut o epocă în care medicii și cercetătorii noștri găseau soluții și metode inovatoare pentru cele mai grave probleme medicale. Acum, am senzația că totul este la limită. Că nu mai încercăm să facem lucruri extraordinare, ci doar să ne menținem pe linia de plutire. Sunt și excepții, desigur, dar destul de puține. Iar asta pornește, cumva, tot de la bani. De la faptul că, nici măcar în anul de grație 2019, medicina românească nu este o prioritate în care să se investească în mod constant.

Și da, chiar și în aceste condiții, eu cred în continuare în sistemul medical. Cred pentru că…

… în fiecare săptămâna stau de vorbă cu #MediciiSchimbării. După cum spuneam și mai sus, sunt o norocoasă! Am ocazia să discut cu oameni care fac lucruri extraordinare în domeniul medicinei, chirurgi de excepție, medici care se dedică trup și suflet meseriei pe care au ales-o. Am avut ocazia, de câteva ori, să asist și la operații. Și știu că datorită medicilor care s-au implicat s-a ajuns și în România la performanțe uimitoare.

… am văzut ce poate face o mână de oameni care au în grijă finanțări substanțiale. Camere de urgență dotate la cele mai înalte standarde, săli de operație la nivelul celor europene. Nu e nevoie să avem paturi ruginite și să aducem pansamente de acasă, așa cum se întâmplă în multe dintre spitalele din România. Atunci când există manageri buni și finanțări consistente, lucruri chiar pot fi gospodărite bine.

… ori de câte ori am avut o problemă sau o situație medicală, de la nașteri la o recentă intervenție chirurgicală, am avut parte de sprijinul unor medici absolut minunați. Și am trecut cu bine prin fiecare experiență de acest gen datorită intervenției și implicării lor!

Norocul meu este că până în acest moment nu am avut probleme de sănătate grave. Și îmi doresc să nu am nici eu, nici familia mea, nici voi. Dar chiar dacă s-ar întâmpla știu că medici precum dr. Mihaela Marcu (pediatrie), dr. Rodica Olteanu (dermatologie), Dr. Dana Oprescu (ginecologie), dr. Miorița Toader (ORL), dr. Carmen Orban (fost manager Clinica Fundeni) sunt doar câteva dintre numele unor medici care își fac meseria impecabil. Sunt medici la care am observat că au tot timpul un cuvânt de înțelegere pentru fiecare pacient temător, că prescriu antibiotice doar când este cu adevărat nevoie de ele, că tratează cu atenție și seriozitate fiecare caz în parte și identifică rapid eventuale greșeli și le corectează împreună cu restul echipei, că pun un diagnostic după un studiu atent al pacientului. Sunt medici care mai presus de meserie sunt Oameni.

Și mai cred că a venit momentul să aflăm mai des despre #MediciiSchimbării, o inițiaitivă Medlife, care își propune să sporească încrederea pacienților în sistemul medical românesc. Vă invit să accesați acest link și să descoperiți poveștile unor medici care au dovedit că se poate mai bine prin:

Perseverența: s-au încăpățânat să lupte pentru pacienții lor, în ciuda sistemului și a scăderilor acestui sistem; nu se tem să-și recunoască greșelile și să le corecteze pentru a se îmbunătăți permanent.

See Also

Moralitatea: sunt medicii care rezistă lăcomiei, presiunilor ierarhice și mediatice, orgoliului, aroganței și păstrează umanitatea și bunătatea simplă în relația cu pacienții lor.

Inventivitatea: sunt medicii care au refuzat să se împace cu sistemul și au cautat permanent punți către alte profesii de la care pot învăța și cu ajutorul cărora pot inova și introduce noi metode care să îmbunătățească viața pacienților. Sunt medici care nu doar s-au plâns, ci au construit.

Cunoaște-i!

Tu ce experiențe bune ai avut în sistemul medical românesc, fie el de stat sau privat? Ai o poveste care merită spusă?

***

Acest material face parte din campania Medicii schimbării, un demers MedLife menit să crească încrederea românilor în sistemul de sănătate. Inițiativa aduce în prim plan modelele pozitive din sistemului medical românesc și arată că evoluția se produce din interior, inspirându-ne să avem încredere în profesioniștii care forțează schimbarea de paradigmă. Curajoșii, întreprinzătorii, vizionarii, cei care împotriva lipsurilor sau a lacunelor sistemului reușesc să-l reformeze puțin câte puțin, în fiecare zi.

Medicii schimbării contureză portretele unor medici excepționali și prezintă exemple de bună practică din întreaga țară, atât din sistemul privat, cât și din cel de stat. Povestea pe care tocmai ați citit-o, cea a caravanei medicilor de la sate, completează seria poveștilor de pe platforma campaniei.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top