Now Reading
De la idee la realitate: procesul de design interior pentru o nouă locuință

De la idee la realitate: procesul de design interior pentru o nouă locuință

Achiziția unei noi locuințe este un moment entuziasmant și de cele mai multe ori reprezintă mai mult decât o simplă investiție. Este o nouă etapă în viața ta, care de cele mai multe ori vine cu crearea de noi amintiri, te vei relaxa după o zi aglomerată și te vei dezvolta pe plan personal și profesional. Acasă poate însemna ceva diferit pentru fiecare dintre noi, iar o amenajare li un proiect de design interior în care să te regăsești total poate contribui la definirea termenului în acord cu tine și cu valorile tale.

Procesul de design interior este un parcurs menit să te descoperi pe tine și nevoile tale și care combină creativitatea cu planificarea și execuția, având ca rezultat un spațiu armonios și funcțional. Sunt Andra Raicu, arhitect de interior, în cele ce urmează, voi povesti despre pașii importanți în procesul de amenajare al casei tale, fie că alegi să colaborezi cu un designer de interior sau să te ocupi chiar tu de amenajare.

Definirea conceptului și stabilirea bugetului

Să îți definești un concept și o direcție este un prim pas foarte important în amenajare, însă până să începi să lucrezi la conceptul propriu zis, îți recomand să urmezi pașii de mai jos:.

  • Vizualizează cum vrei să te simți în casa ta.
    Înainte de toate, lasă puțin internetul la o parte și toată inspirația pe care acesta o oferă și întreabă-te sincer cum vrei să te simți în casa ta. Poți încerca și un exercițiu de imaginație în care închizi ochii și te gândești cum arată acest spațiu. Este luminos, ordonat, simplu? Cum te face să te simți? Te relaxează sau te energizează? Este foartă importantă starea pe care ți-o oferă locuința ta, indiferent de rezultatul final al amenajării, iar acest exercițiu de introspecție te poate ajuta să afli ceea ce îți dorești cu adevărat.

Acum, după ce vei ști real și sincer ce vrei să obții de la casa ta, poți începe să cauți imagini de referință care să ofere vibe-ul și feeling-ul pe care ți-l dorești.

  • Definește ce nevoi și ce stil de viață ai.
    Recomandarea mea este să te gândești bine la stilul de viață și ce nevoi sau preferințe ai atât tu, cât și cei care vor locui cu tine. Poți chiar întocmi o listă cu tot ce consideri esențial. Această listă te ajută să obții soluții care să îți susțină stilul de viață și să îmbini cu succes funcționalul cu esteticul. Poți chiar să verifici și ce îți lipsește sau ce îți creează frustrări în actuala locuință și prezența/absența acestuia ar contribui semnificativ la îmbunătățirea stilului de viață.
    Poate îți place să gătești și ai nevoie de o bucătărie mai bine echipată. Sau îți place să inviți prietenii la tine și ai nevoie de o canapea mai mare. Poate ai nevoie de depozitări special gândite pentru un anumit tip de activitate sau sport pe care îl practici. Lista poate fi lungă, așa că este important ca fiecare nevoie să fie cât mai specifică. Coordonează-te și cu cei cu care locuiești, căci este recomandat ca indiferent de spațiu, să reușim ca fiecare membru al familiei să aibă parte de individualitatea sa și să aibă fiecare un spațiu bine definit.
  •  Trasează un buget realist.
    Bugetul este unul dintre primele subiecte abordate atunci când intrăm în discuțiile unei amenajări. Acesta joacă un rol extrem de important și te ajută să te mențină ancorată în realitate, evitând depășirile neașteptate și optimizând fiecare achiziție pentru a obține maximum de valoare.

Recomandări:

  1. pentru a fi mai ușor de urmărit și gestionat, poți împarte bugetul pe categorii – construcții, finisaje, mobilier și decorațiuni și prioritizează din fiecare categorie ce este important pentru tine.
  2. fă o listă cu lucrurile pe care le consideri importante și dorești să le ai în casa ta. De exemplu, vrei parchet stratificat în loc de parchet laminat.
  3. cercetează puțin piața și vezi care ar fi prețurile realiste și care te pot ghida în luarea deciziilor corecte.
  4. în cazul unui buget restrâns, nu fă rabat de la calitate și mai degrabă ia în considerare să implementezi etapizat.

Prețurile pieței sunt într-o continuă schimbare, de aceea este important ca așteptările pe care le ai de la proiectul tău să fie în acord cu realitatea momentului. În cazul în care vei alege să colaborezi cu un designer de interior, vei putea să te poți consulta cu acesta și împreună veți putea crea un buget realist.

Un proiect de amenajare de succes constă în obținerea unui rezultat bun privind raportul calitate-preț și care reușește să acopere necesitățile și preferințele tale.

Crearea conceptului și a planurilor tehnice

După ce ai stabilit detaliile raportate la preferințele estetice, paleta cromatică, materiale, nevoi, stilul de viață și funcționalitățile necesare ale spațiului, este bine să ai un moodboard cu referințe și soluții care ilustrează designul și atmosfera dorite în casa ta. Poți crea ceva foarte rapid chiar în Canva și îți las un template cu care te poți juca.

Practic acest moodboard va fi ghidul tău vizual pe tot parcursul amenajării. Dacă alegi să lucrezi cu un designer de interior, atunci acesta îți va livra acest moodboard și veți povesti despre propunerea de amenajare. Odată ce conceptul este definit și agreat, designerul de interior poate crea simulări 3D și planuri tehnice care conturează designul apartamentului și contribuie la implementarea proiectului.

Partea tehnică a unui proiect de design interior poate fi destul de stufoasă, în funcție de complexitatea proiectului. Aceasta conține planuri de amenajare, planuri pentru scenariile de iluminat, planuri cu instalațiile sanitare, diverse detalii tehnice și multe alte fișiere care contribuie la o implementare corectă a proiectului.

Selectarea finisajelor și a mobilierului

Alegerea finisajelor este un alt pas important în procesul de amenajare. De la gresie și parchet până la țesături și vopsele, fiecare element contribuie la atmosfera locuinței tale.

Selecția mobilierului este și ea adaptată stilului ales, având grijă să se alinieze conceptului general de design interior. Iar în cele mai multe cazuri vei avea nevoie să optezi și pentru mobilier custom pentru a te asigura că piesele se integrează perfect în spațiu. Un designer de interior cunoaște furnizorii de încredere și îți va putea recomanda produsele potrivite pentru tine și bugetul stabilit. Fapt care te poate scuti de foarte multe bătăi de cap. Cu atât de multă diversitate la îndemână, acest proces de a alege ce e mai potrivit, poate deveni destul de copleșitor. Plus că poți avea partea de o întreagă experiență minunată, în care vizitezi diferite showroomuri alături de designerul de interior și care îți va fi alături constant, cât tu să iei cele mai bune decizii pentru tine.

Implementarea și supervizarea lucrărilor

După ce toate detaliile sunt stabilite, începe etapa de implementare a proiectului de design interior care include colaborarea cu o echipă de construcții. Această fază presupune și coordonarea cu echipele de specialiști (electricieni, zugravi, montatori etc.), fiind necesară o bună gestionare a proiectului pentru a evita întârzierile.

Trebuie să o spun sincer, că partea asta din ceea ce înseamnăî design interior nu e cea mai distractivă și este bine să te înarmezi cu mult răbdare, dar și să accepți că vor tot apărea siutații imprevizibile. de multe ori, amenajarea casei este un proces anevoios și complex care îți poate da impresia că nu se va mai finaliza vreodată. Dar crede-mă pe cuvânt că se termină și la final vei obține casa mult visată, în care o să te simți cel mai tu.

See Also

Accesorizarea și ajustările finale

După ce a trecut greul, urmează partea cea mai frumoasă din procesul de design și anume accesorizarea. Aceasta este etapa în care a venit în sfârșit canapeaua mult așteptată, echipa de construcții a încheiat cu toate detaliile, iar tu ai acum un spațiu curat și care miroase a nou. Acum urmează să montezi perdelele și draperiile, să adaugi tablouri, oglinzi și alte obiecte de decor pe care le-ai ales. Să îți aduci obiectele personale, astfel reușind să completezi designul și îi adaugi personalitatea de care are nevoie.

În cele mai multe cazuri, procesul de design interior pentru o locuință nouă presupune mult mai mult decât alegerea unor piese de mobilier frumoase. Ci este un proces uneori anevoios, de auto descoperire și care cere implicare constantă din partea ta.

Însă îți garantez că nu vei regreta nimic atunci când, după o zi lungă, vei ajunge acasă într-un spațiu care este gândit ca o extensie a ta.

Dacă simți că vrei să știi mai multe despre cum poți colabora cu un designer de interior, te invit să te programezi într-un 15 min discovery call.

***

Sunt Andra Raicu, arhitect de interior și ghidez oamenii către îmbunătățirea calității vieții prin amenjarea, esențializarea și organizarea spațiilor de locuit.

Cred în puterea designului interior de a crea spații care nu doar impresionează, ci și îmbunătățesc calitatea vieții. Integrez principiile minimalismului în conceptele de amenajare atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Iar prin utilizarea materialelor naturale și abordarea holistică consider fiecare amenajare, o călătorie în care spațiul devine o extensie autentică a personalității și a nevoilor celui care îl locuiește. Mă găsești pe site-ul meu https://www.theinteriorinstinct.com/despre cu sfaturi, soluții și servicii adaptate nevoilor tale. 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top