Now Reading
Distanțarea fizică vs. distanțarea socială

Distanțarea fizică vs. distanțarea socială

Dacă e să cauți „distanțare socială” pe Google, îți apar 1.450.000 de rezultate. De peste trei ori mai multe decât dacă ai căuta „distanțare fizică”. De aproape un an de zile auzim cât de importantă este distanțarea socială – la televizor, la radio, în online și prin intermediul campaniilor de publicitate. În contextul pandemiei actuale, cu siguranță este necesar să ne adaptăm și să nu stăm atât de aproape unii de alții. Dar nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva ar fi indicat să vorbim mai degrabă despre distanțare fizică decât despre distanțare socială.

Da pentru distanțarea fizică

Fără îndoială, o stare de sănătate bună trebuie să fie mereu o prioritate. Iar dacă asta înseamnă, în prezent, păstrarea unei distanțe fizice față de ceilalți oameni, atunci mi se pare normal să ne conformăm. Pentru binele nostru și al celor din jur. Nu văd niciun mare impas în a sta la doi metri față de cel dinaintea noastră la coada de la casa de marcat din supermarket, de exemplu.

Nu pentru distanțarea socială

Tot pentru binele nostru, ar fi indicat să rămânem conectați social, cu atât mai mult în pandemie. Suntem, fără urmă de îndoială, ființe sociale. Pe cont propriu nu am fi avut cum să facem atât de multe descoperiri și progrese pe atât de multe planuri. Interacțiunea cu cei din jur și comunicarea au fost, sunt și vor fi în continuare baza dezvoltării noastre. Iar distanțarea socială poate veni cu multe minusuri, și anume:

  •  Singurătate

În momentul în care te îndepărtezi de cei din jur ajungi să te simți, treptat, din ce în ce mai singur. Depărtarea față de cei apropiați, de cercul tău de prieteni, te poate face să te simți compleșit de problemele personale, lipsit de sprijin și neînsemnat. Dacă te izolezi, ajungi să te deconectezi de la realitate și să-ți creezi o interpretare falsă a ei, una în care fiecare persoană este pe cont propriu și în care crezi că nu te ai decât pe tine însuți.

  • Sănătate mentală

Când numărul contactelor sociale de calitate scade, foarte ușor poate să crească numărul gândurilor negative. La apariția lor contribuie și lipsa activității fizice, faptul că suntem mai mereu acasă și că nu stăm prea mult în natură. Înainte de pandemie, viața noastră avea altă dinamică. Odată apărute câteva serii de schimbări, echilibrul nostru interior poate avea de suferit dacă nu suntem conștienți de urmările lor asupra sănătății mentale și dacă nu încercăm să venim în întâmpinarea efectelor negative.

  • Sentimente de anxietate

Tensiunea și neliniștea prind proporții. Se acutizează frica de necunoscut, pentru că viitorul apropiat pare incert și imprevizibil. Aceste stări, combinate cu lipsa prelungită a interacțiunilor interumane, pot să ducă, treptat, la o schimbare de comportament; se poate pierde sentimentul de apartenență la comunitate și oamenii pot deveni mai ursuzi și mai agresivi verbal și fizic. Și, cu siguranță, mai puțin empatici. Este o reacție în lanț. (Poți citi mai multe aici despre importanța empatiei și cum te ajută să ai relații mai bune cu cei din jur.)

Ce putem face pentru a păstra distanța fizică, dar a evita distanțarea socială?

Primul pas este să devenim cu adevărat conștienți că avem nevoie de interacțiuni de calitate. Abia pe urmă putem vedea căile cele mai bune de a le obține.

De exemplu, dacă vrei să discuți cu un prieten, în loc să vă scrieți mesaje pe rețelele de socializare, mai bine îl suni sau faceți o videoconferință. În felul acesta, conexiunea voastră se intensifică, pentru că intră în ecuație și tonul vocii, expresiile faciale și gesturile. Ceea ce înseamnă că veți înțelege mult mai bine și mai repede cum se simte celălalt, daca este amuzat sau ironic și așa mai departe. Și e bine de punctat și că atenția voastră va fi 100% concentrată pe discuție (spre deosebire de mesaje, unde tindem să mai verificăm și alte lucruri între timp, adică până primim un răspuns de la persoana cu care vorbim).

See Also

  • Calitate, nu cantitate

Nu te gândi că dacă ești mereu în contact cu cei apropiați îți satisfaci neapărat nevoia de a crea legături. Ceea ce contează mai presus de orice e calitatea interacțiunilor. Fii prezent, vorbește deschis și sincer, arată-ți interesul față de celălalt, caută și oferă înțelegere! În funcție de situație, la finalul discuției ar trebui fie să te simți încărcat pozitiv, fie să simți că ți-ai luat o piatră de pe inimă, fie să te simți bine că ai putut să-i fii de ajutor celuilalt. Cu alte cuvinte, îți dai seama că a fost o interacțiune de valoare dacă te aduce în altă stare de spirit (una mai bună) față de cea de la care ai pornit.

  • Echilibrul e cheia

Fii atent la trăirile, gândurile tale și sentimentele tale. Pe baza lor poți să-ți dai seama care ar fi nevoile tale în materie de socializare și, pe urmă, poți să decizi care sunt frecvența și forma în care vrei să interacționezi cu cei dragi. Având în vedere că suntem diferiți, nu există o singură cale de urmat pentru toată lumea. Tu ești cel care trebuie să o descopere pe cea mai bună pentru tine, cea cu ajutorul căreia să simți că ești în echilibru cu tine însuți. De fapt, asta ar trebui să facem pe tot parcursul vieții, nu numai în perioada asta, nu-i așa?

În felul acesta poți să ai parte de apropiere socială în timp ce păstrezi, totuși, distanța fizică. Așadar, păstrează momentan distanța fizică! Dar practică mereu apropierea socială! 🙂

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top