Now Reading
Eticheta la reuniunile de familie: cum te descurci cu rudele enervante?

Eticheta la reuniunile de familie: cum te descurci cu rudele enervante?

familie

Ştim cu toţii că familiile mari sunt o binecuvântare, dar şi… o mare bătaie de cap. Iar dacă cineva susţine contrariul, e clar că nu a trecut pe la prea multe reuniuni sau nu a bifat tradiţionalele vacanţe cu toată familia. Treaba este însă că nu prea le poţi evita. Mai ales de sărbători sau la ocazii speciale.

Dar găsim soluţii şi în momentele de criză, nu-i aşa? Doar suntem #doers. Iar astăzi m-am gândit să dezbat cu voi câteva tipologii… enervante… şi să descoperim, cu umor, cum le putem face faţă.

  • Criticul „constructiv”

Este acela care ştie exact ce ar fi făcut dacă ar fi fost în situaţia ta şi îţi oferă sfaturi şi reţete salvatoare pentru absolut orice, de la felul în care găteşti la modul în care ar trebui să îţi creşte copiii, chiar şi atunci când NU i le ceri.

Cum îl abordezi: pentru că el se bazează pe faptul că vei cădea în plasa lui şi îi vei asculta teoriile de viaţă… măcar din politeţe, cel mai bine ar fi să tai răul de la rădăcină! Altfel spus, mulţumeşte-i pentru interes şi explică-i că te poţi descurca şi pe cont propriu şi că ÎN NICIUN CAZ nu ai nevoie de expertiza sa. Iar dacă tot insistă, spune-i scurt să nu îşi mai facă atâtea griji şi să îţi acorde spaţiu!

  • Leneşul

El n-ar pune vreodată mâna din proprie iniţiativă să facă ceva, ca să nu mai vorbim că amână sau evită cu o măiestrie absolută orice task, chiar dacă toţi ceilalţi se spetesc în jurul lui.

Cum îl abordezi: înainte să izbucneşti, acordă-i prezumţia de nevinovăţie. Poate chiar nu realizează că şi ajutorul său e important sau poate se teme să se implice, de teamă să nu dea greş. Tocmai de aceea, e important să îi dai instrucţiuni clare şi chiar să îl porneşti la drum (dacă vrei să te ajute în bucătărie sau la curăţenie, dă-i o ustensilă în mână şi explică-i ce are de făcut cu ea), subliniind cât de importantă e contribuţia sa.

  • Suporterul entuziast

Haide, îl recunoşti de la o poştă. El se bucură cel mai tare când te vede, el vorbeşte cel mai mult, e încântat de orice detaliu, organizează totul, ţine ca totul să fie perfect… Şi parca îţi intră în suflet cu bocancii şi tot entuziasmul lui.

Cum îl abordezi: dacă nu eşti pe aceeaşi lungime de undă veselă cu el, cel mai bine ar fi să păstrezi distanţa. Nu are sens să îi strici bucuria, stai departe de el, pentru că oricum va avea o mulţime de lucruri de rezolvat şi planificat… în entuziasmul său inocent.

  • Individul care exagerează mereu

Este persoana care exagerează şi se laudă de fiecare dată – cu jobul său, cu noua maşină, cu realizările copiilor săi geniali, cu absolut tot ce are. Practic, pământul nu s-ar mai putea învărti dacă nu ar fi el acolo. 😀

Cum îl abordezi: da, e foarte enervant să auzi astfel de superlative în permanenţă, dar gândeşte-te că toţi l-au „citit” deja şi ştiu ce-i poate pielea, aşa că nu poţi face altceva decât să-l ignori. În plus, exagerările lui nu sunt altceva decât un semn al propriilor slăbiciuni, ceea ce e destul de trist.

  • Martirul

Nu spune niciodată nimic. Nu cere ajutorul. Se ocupă exemplar de tot doar ca la final să aibă motiv să înceapă avalanşa de lamentări şi să se victimizeze.

Cum îl abordezi: oferă-i ajutorul tău. Spune-i că va merge mai repede treaba astfel. Dacă nu şi nu, aşteaptă primul moment în care se va plânge şi explică-i că, data viitoare, va trebui să îţi accepte ajutorul ca să nu se mai simtă atât de singur în demersul său muncitoresc.

  • Ruda care împărtăşeşte totul

Nu contează că nu aţi mai vorbit de doi ani şi că nu aveţi nimic în comun, ea ţine să afli prin tot ce a trecut de când nu v-aţi mai văzut, cu cine s-a întâlnit, ce şi-a mai cumpărat… ba chiar şi unde s-a operat.

See Also

Cum o abordezi: arată un strop de empatie faţă de problemele sale (dar NU pune prea multe întrebări, pentru că altfel nu se va mai opri), iar apoi, la primul moment de tăcere, schimbă subiectul sau retrage-te explicându-i că ai de dat un telefon urgentissim.

  • Bârfitorul

Se duce pe la fiecare şi află tot ce poate, ba chiar propune propriile variante de adevăr: „dar eu ştiu că s-a întâmplat altfel”, parcă invitându-i şi pe ceilalţi la gossip.

Cum îl abordezi: în mod sigur va veni şi la tine, la un moment dat, aşa că pregăteşte-ţi artileria din timp! Nu te va lăsa până nu va scoate ceva şi de la tine, aşa că oferă-i cel mai banal detaliu despre viaţa ta (totuşi, îmbracă-l într-o formă spectaculoasă, fă-l să creadă că aia e cea mai bună poveste pe care o ai), iar apoi spune-i că ai fost prea ocupat/ă să afli ce au mai făcut şi alţii.

  • Hărţuitorul

E cel care la fiecare întrunire de familie vrea să afle ce job ai, cât câştigi, când te căsătoreşti, de ce nu faci copii mai repede, de ce te-ai îngrăşat/slăbit „în halul ăsta”, punctând absolut fiecare neajuns al invitaţilor.

Cum îl abordezi: hărţuitorul vrea să se simtă superior, aşa că îi atacă pe toţi cu toate armele. Dacă îţi adresează o întrebare deplasată, răspunde-i simplu şi politicos „dar de ce mă întrebi acest lucru? E relevant în vreun fel pentru tine?”. Apoi bagă un zâmbet şi ignoră-l.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top