Now Reading
Ghidul începătorului pentru uleiuri esențiale

Ghidul începătorului pentru uleiuri esențiale

Zilele trecute am vizionat pe Netflix serialul (un)well care dezbătea chiar în primul episod tematica foarte la modă ”uleiuri esențiale”. În acest episod erau intervievați oameni care au apelat cu succes la binefacerile acestor produse, dar, în același timp, erau prezentate și situații în care abuzul de uleiuri esențiale a creat probleme serioase. Abuzul. Un cuvânt care nu trebuie scăpat din vedere sau ignorat pentru că abuzul de ORICE pe lumea asta nu duce la nimic bun. Nici măcar abuzul de apă nu este indicat. 

Revenind însă la subiectul propus, mă amărăște deseori când văd în jurul meu oameni pe care îi consider chiar inteligenți, care duc în derizoriu anumite produse, pur și simplu pentru că nu le utilizează ei și pentru că nu le înțeleg. Uleiurile esențiale, asemenea tuturor produselor destinate sănătății și stării de bine, fie ele din sfera alopată, fie din cea alternativă, nu dețin adevărul absolut și nu sunt panaceu universal. Ba chiar pot face rău (la fel ca orice medicament) dacă nu sunt utilizate corect! ‘Natural’ nu înseamnă lipsit de riscuri. Așa că ele nu trebuie tratate după ureche și nici utilizate excesiv. Dar beneficiile pe care le au pentru sănătate nu trebuie ignorate. Bunăoară, uleiurile esențiale au fost folosite de-a lungul istoriei cu mult succes și asta nu poate fi contestat. 

Ce sunt uleiurile esențiale?

Particulele din compoziția uleiurilor esențiale, denumite și uleiuri volatile aromatice, provin din distilarea sau extracția diferitelor părți din plante, inclusiv florile, frunzele, scoarța, rădăcina, rășina și cojile, acolo unde este cazul. Ele sunt create prin procesul distălării, care reușește să separe compușii unei plante prin transformarea lor în aburi. Acesta este motivul pentru care sunt atât de concentrate și au un miros puternic (au un nivel ridicat de compuși aromatici).

Cum pot fi folosite uleiurile esențiale?

Sunt moduri variate în care poți recurge la uleiurile esențiale. Aromoterapia folosește difuzoare de ulei, care s-au dovedit a fi cele mai populare și în care poate fi pus un singur fel de ulei sau o combinație din mai multe. De asemenea, terapia cu masaj cu uleiuri esențiale este foarte eficientă, mai ales când este efectuată în zonele în care există o anumită problemă medicală. Corpul omenesc are câteva puncte care pot influența starea de bine a unei persoane și aplicând câteva uleiuri esențiale diluate pe acestea, sănătatea ta se poate îmbunătăți. În același timp, nu-ți fie teamă să aplici picături de uleiuri esențiale pe haine sau pe o pernă dacă vrei să dormi bine noaptea.

SOiL Difuzor Ultrasonic Lampa Led

Important de reținut este că un ulei esențial nu ar trebuio să fie utilizat direct din recipient, fără să-l diluezi mai întâi, se poate transforma rapid într-o cale de a te trezi cu o piele sensibilizată, iritată sau chiar toxicități. Tocmai de aceea uleiurile esențiale trebuie utilizate diluate. Loțiunile, cremele, untul de corp, șamponul, săpunul lichid sau gelurile de aloe vera sunt variante fantastice. Uleiul purtător este și el o variantă excelentă. Uleiurile esențiale trebuie combinate cu un ulei purtător înainte de aplicarea pe piele nu doar pentru că există riscul de a-ți face rău pielii tale sensibilizând-o sau iritând-o ci și pentru că fiind uleiuri care se evaporă rapid ele nu pot fi absorbite în piele și mai apoi în fluxul sangvin fără un ulei purtător (eg. Jojoba, Argan, Avocado) care să “le poarte” în piele.  

SOiL Ulei de tip Bază Jojoba (Simmondsia chinensis) Pur Presat la Rece 100% Organic ECOCERT 30 ml | Uleiul Adaptabil

Pentru mai multe informații utile despre diluție, vă recomand acest articol: https://www.soilromania.ro/cum-se-folosesc-uleiurile-esentiale-cum-le-combinam-cu-uleiurile-purtatoare/

Ce beneficii au uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale datează încă din vremea egiptenilor și a vechilor greci când au fost folosite atât în scopuri religioase, cât și medicale. Dar pe noi ne interesează în acest moment efectele lor asupra sănătății. După cum spuneam mai sus, uleiurile esențiale pot fi folosite prin inhalație, prin ingestie sau prin absorbție prin piele în combinație cu un ulei purtător. 

Uleiurile esențiale din aromaterapie activează receptorii de miros ai nasului, care transmit mesaje direct către sistemul limbic al creierului. Sistemul limbic influențează emoțiile, memoria, procesul de învățare, apetitul și disponibilitatea către activități sexuale. Inhalarea uleiurilor esențiale stimulează diverse răspunsuri ale corpului, cum ar fi tiparele de respirație, nivelul tensiunii arteriale și ritmul cardiac.

Astfel poți să ameliorezi numeroase probleme fizice și mentale cu ajutorul aromaterapiei. Fie că este vorba despre ușurarea durerilor, despre îmbunătățirea capacității de concentrare, despre promovarea somnului odihnitor sau despre sprijinirea digestiei, există uleiuri esențiale ce pot susține procesele de vindecare.

Printre cele mai recunoascute beneficii ale uleiurilor esenția se numără:

  • diminuarea stresului
  • diminuarea anxietății 
  • creșterea nivelului de energie
  • îmbunătățirea capacității de concentrare
  • diminuarea durerilor
  • îmbunătățirea somnului
  • sprijinirea digestiei
  • întărirea sistemului imunitar
  • echilibrarea la nivel hormonal
  • sănătatea sistemului imunitar
  • efecte anti-bacteriene și anti-virale

Cum verifici că un ulei esențial este cu adevărat pur?

Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori atunci când apare o modă cu un anumit tip de produs, piața se umple și de … înșelătorii, mai mici sau mai mari. Nici piața de uleiuri esențiale nu este diferită. Sunt produse etichetate cu ”ulei esențial” și mai nou “ulei aromatic” dar care au în compoziție te miri ce aditivi sau chiar compuși chimici precum uleiuri minerale și parfum articifical Tocmai de aceea este important să știi cum se verifică dacă un ulei esențial este cu adevărat pur, puritatea fiind cea mai importantă calitate a sa. 

Când un ulei esențial nu este pur, îți poate pune sănătatea în pericol din mai multe motive. Pe de o parte, îți poate expune organismul la tot felul de germeni și substanțe toxice sau metale grele. Pe de altă parte, uleiurile esențiale care nu sunt pure pot să-ți producă iritații sau alergii. Practic, uleiul esențial pur îți dă posibilitatea să profiți din plin de efectele pozitive ale compușilor săi, contribuind la îmbunătățirea stării tale de sănătate. În plus, el este întotdeauna sigur pentru organism, fiind lipsit de orice aditivi precum silicon, parabeni, ulei mineral, coloranți sau parfum artificial.

Iată care sunt aspectele pe care ar trebui să le controlezi. 

  • Analizează mirosul uleiului 

Un ulei esențial nu va avea niciodată miros de alcool (similar cu acela din băuturile alcoolice). Dacă este vorba despre un produs contrafăcut, poate avea acest miros, întrucât alcoolul etilic este folosit adesea pe post de diluant. De asemenea, dacă uleiul are un asemenea miros, sunt mari șanse să ți se declanșeze o durere de cap la scurt timp după ce l-ai mirosit. Un alt indiciu al faptului că uleiul tău nu este pur este și mirosul de rânced. Acesta este foarte ușor de sesizat în cazul uleiurilor vegetale și este un semn că materia primă folosită la fabricarea lui a fost râncedă.  

  • Vezi dacă uleiul se dizolvă sau nu în apă 

Va fi o modalitate foarte bună de a verifica dacă acesta este sau nu pur. Trebuie să știi că, dacă este pur, nu se va dizolva deloc în apă. În schimb, dacă este fals, vei vedea că va începe să se dizolve treptat în apă, întrucât are în conținut unele substanțe folosite la fabricarea săpunurilor sau a altor substanțe cu rol de emulsionare.  

See Also

  • Analizează aspectul uleiului pe o bucată de hârtie  

Înainte de a face acest demers, ai grijă și pune o folie de protecție pe suprafața pe care o vei folosi în acest scop. Urmează ca după aceea să continui astfel: 

Toarnă o picătură de ulei pe hârtie – În cazul în care recipientul în care se află uleiul nu este dotat cu un sistem care să permită scurgerea doar unei picături din el, poți să apelezi la următorul truc: te vei folosi de partea cu gumă a unui creion. Aceasta va fi introdusă direct în recipient și apoi o vei lipi de suprafața hârtiei. Dacă dorești să testezi mai multe uleiuri, vei avea nevoie să realizezi o etichetare pentru a nu le încurca între ele. 

Lasă uleiul să se usuce pe hârtie – În general, durează cam 30-45 de minute până când acesta va fi absorbit. Poți să vezi ce s-a întâmplat după 30 de minute, iar dacă uleiul nu a fost absorbit, mai așteaptă să treacă alte 15 minute. 

Uită-te la cum arată locul în care a fost aplicată picătura de ulei – Dacă vei sesiza că în locul în care s-a aflat uleiul acum este vizibil un cerc uleios, înseamnă că acesta nu este pur. În situația în care pe hârtie nu se mai observă nicio urmă de ulei, apucă-te să pipăi hârtia. Un ulei pur se va absorbi complet, ceea ce înseamnă că pe degetul tău nu ar trebui să se afle nicio urmă uleioasă. 

În legătură cu această ultimă metodă de a testa puritatea unui ulei esențial trebuie să nu scapi din calcul și următoarele detalii: există posibilitatea ca uleiul tău să lase o urmă colorată pe hârtia pe care l-ai testat, dar aceasta nu ar trebui să fie uleioasă. Spre exemplu, uleiurile precum acela de santal, de vetiver sau de patchouli lasă oricând o urmă colorată, fiind mai pigmentate. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că unele uleiuri se usucă mai greu decât altele. De pildă, pentru cel de santal sau de patchouli ar trebui să aștepți mai multe ore sau chiar o zi întreagă până când să observi dacă s-au uscat complet pe hârtie. Dacă și după acest interval există urme grase pe hârtie, înseamnă că uleiul tău nu este pur și că este amestecat și cu alte substanțe.

Această metodă de a testa uleiurile nu se aplică și pentru uleiurile rășinoase precum de exemplu Smirna (Myrrh) sau Tămâia (Frankincense),

***

View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top