Homeopatia si principiile ei. Interviu cu Michele Boiron

Am scris despre homeopatie in cateva randuri (gasiti materialele aici si aici), iar anul acesta chiar am fost prezenta la Social Media for Parents pentru a discuta cu medicul Sorin Cadar despre acest subiect. In Romania, homeopatia face pasi timizi, dar siguri, asa ca astazi o sa va povestesc concret ce implica ea si care sunt principiile care stau la baza sa. Si cu aceasta ocazie, va propun si un interviu cu Michèle Boiron, autor de volume de specialitate şi farmacist, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor BOIRON, care a venit in Romania si a vorbit in cadrul Congresului National de Farmacie despre homeopatie.
Ce este homeopatia?
Homeopatia este o metoda terapeutica complementara, un tratament care are la baza ideea ca daca o anumita substanta ii provoaca unui om sanatos anumite afectiuni, atunci acea substanta, administrata in doze mici, poate vindeca acele simptome in cazul unui om bolnav. Pe scurt, este o Metoda Terapeutica Interventionala Reactionala: Intervine si determina Reactia organismului spre autovindecare/ autoreglare. Metoda a fost dezvoltata de medicul german Samuel Hahnemann (1755-1843), care, nemultumit de practicile de la vremea respectiva, a vrut sa caute si alte metode de vindecare a si a testat diferite substante.
Homeopatia porneste de la cateva principii esentiale:
- Similitudinea. O boala poate fi vindecata chiar cu ajutorul substantei, administrate in doze mici, care ar putea cauza simptomele bolii respective in cazul unui pacient sanatos. Astfel, imunitatea organismului creste, fiind declansate niste mecanisme de preventie si aparare care il protejeaza de bolile in cauza. Si pentru acest principiu, am si un exemplu concret. In 1957, in Argentina s-a declansat o epidemie majora de poliomielita. Mii de oameni au primit remediul homeopatic bazat pe latir, o planta ce se aseamana cu mazarea, si in randul lor nu a fost inregistrat niciun caz de poliomielita.
- Doza minima. In cazul homeopatiei, se folosesc remedii ce contin doze minime (si diluate) de substanta, in acest mod prevenindu-se efectele secundare sau dependenta de un astfel de tratament.Medicamentele homeopatice se administreaza dupa principiul regularitatii prizelor la intervale stabilite de medic, iar la ameliorarea simptomelor, acestea se spatiaza.
- Individualizarea tratamentului. Tratamentul homeopatic se stabileste in functie de simptomele fiecarui pacient in parte, nu in functie de boala.
- Remediul unic. In homeopatie, anumiti medici folosesc asa numitul „remediu unic”. Tratamentul homeopatic se administreaza o singura data, in functie de starea pacientului la un moment dat. Daca simptomele lui se schimba, starea sa este reevaluata si se poate administra un nou remediu.
- Legea lui Hering. In homeopatie, vindecarea porneste de la interior catre exterior, de la organele vitale catre organele periferice.
Totodata, este de retinut faptul ca homeopatia nu exclude tratamentul traditional indicat de medic. In plus, homeopatia se bazeaza pe reactia organismului la o anumita problema, stimuland vindecarea sau echilibrarea acesteia. Cu toate acestea, sunt cazuri in care organismul nu mai poate reactiona, iar terapia homeopatica nu mai da rezultate, urmand a se stabili o schema de tratament mai complexa. Homeopatia intervine si declanseaza reactii acolo unde organismul are capacitatea de a se autoapara cu ajutorul unor substante care il stimuleaza. In cazul in care afectiunea depaseste un anumit nivel, iar organismul nu mai are forta de raspuns, nu mai poate fi ajutat sa se vindece, aceasta metoda terapeutica reactionala nu mai poate avea efect, trecandu-se la un tip de tratament interventional.
De retinut ca medicina este una singura, aceasta se studiaza, se invata la Facultatea de Medicina iar absolventii devin medici. Ulterior ei si se perfectioneaza prin cursuri de specializare sau de formare continua. Numai medicii pot practica terapeutica homeopatica alaturi sau impreuna cu alte terapii.
Printre afectiunile asupra carora poate actiona homeopatia se numara: astmul si afectiunile cailor respiratorii, bolile digestive, afectiunile cardiovasculare sau dermatologice. Homeopatia este eficienta si in cazul migrenelor, depresiilor si chiar insomniilor si mai ales in toate bolile copilariei.
De ce merita incercata homeopatia? Michèle Boiron ne raspunde!
- Cum ne poate ajuta homeopatia sa ne recuperam dupa un efort fizic intens?
Inainte de recuperare, trebuie sa te pregatesti. Te pregatesti inainte de semimaraton sau de alte activitati sportive sau fizice care implica un efort sustinut. Exista medicamente specifice precum Arnica, Cuprum, Sarcolactic acidum, etc. In Belgia exista echipa Boiron, care alearga maratoane si se pregateste inainte, in timpul si dupa cursa. Exista medicamente speciale pentru asa ceva, dar cele trei enumerate sunt cele mai des utilizate deoarece amelioreaza crampele, ajuta ca acidul lactic sa nu stagneze in muschi, … ofera anduranta la efort iar ulterior ajuta la o recuperare mai rapida. Pentru cine a pierdut multa apa prin transpiratie exista alte recomandari de medicamente. Aproape oricarei persoane ii putem oferi un tratament in functie de problemele pe care le intampina. Intre altele, exista si medicamente pentru basici, de exemplu Cantharice, care impiedica formarea basicilor. Extrem de eficient pentru maratonisti.
- Ce le-ati spune oamenilor care inca nu sunt convinsi de efectele homeopatiei?
Un singur lucru: incearca! Atat. Nu voi incerca niciodata sa conving pe cineva, pentru ca nu vreau sa fac asta. Scopul meu nu este sa conving, ci sa ii fac pe oameni sa incerce, sa faca un test. Ma simt mai bine daca iau Arnica inainte sa alerg, sau nu? Care e treaba cu asta? Trebuie sa incerci. Nu exista niciun inconvenient, niciun efect secundar, de ce sa nu incerci? Asta e tot. Si dupa ce ai incercat, daca esti multumit de asta, continui cu homeopatia.