Now Reading
Ce este Ho’oponopono și de ce ar trebui să practici terapia iertării

Ce este Ho’oponopono și de ce ar trebui să practici terapia iertării

Când eram în facultate am aflat despre o tehnică hawaiană străveche numită Ho’oponopono. Nevolnica de mine a râs puțin la auzul termenului, deși mi-am dorit să aflu cât mai multe despre acest concept. Astfel că m-am apucat să citesc cartea „Zero Limite” scrisă de Joe Vitale care descrie fenomenul Ho’oponopono. Este una dintre cărțile motivaționale care mi-a schimbat percepția despre viață și mi-a reconfigurat într-un fel traseul.

Zero limite – Joe Vitale, Ihaleakala Hew Len

Ai simțit vreodată că ești la capătul puterilor? Oricât ai încerca, pare că nu întrezărești luminița de la capătul tunelului… M-am confruntat cu astfel de situații în viața mea și de multe ori am strâns frustrări și dureri care inevitabil, mi-au zdruncinat încrederea în sine și în oameni. După lupte crunte cu mine însămi, mi-am dat seama că TREBUIE să fac schimbări profunde la nivel interior. Depășirea frontierelor AUTOIMPUSE este calea spre bine și frumos! Nu-i o utopie, ci realitatea pe care oricine o poate trăi, numai dacă se responsabilizează.

Ce este Ho’oponopono

Ho’oponopono este o metodă hawaiană milenară care șterge programe mentale învechite, aducând liniște și înțelepciune în calea celui care o practică. Ho’oponopono înseamnă „a face ceea ce este potrivit‟. În hawaiană „Ho’o” înseamnă cauză și „ponopono” se traduce prin perfecțiune. Cauza perfectă este viața pe care o trăiești și care merită să aibă parte de prosperitate și abundență. Poporul hawaian consideră că greșelile apar din cauza amintirilor dureroase din trecutul fiecăruia. Ho’oponopono eliberează energia acelor gânduri grele pe care le cărăm cu noi în prezent și care inevitabil, provoacă dezechilibre la nivel psihic și fizic. 

Mabel Katz a scris cartea „Calea cea mai ușoară” și afirmă că: „Ho’oponopono este un proces de iertare, căință și transformare. De fiecare dată când aplicăm tehnicile sale ne asumăm responsabilitatea totală și ne cerem iertare în numele propriei persoane. Tot ceea ce apare în viețile noastre este doar proiecția unor programe preexistente.”

De mult timp am conștientizat că există clar o legătură între gândurile mele, cauzate de ceea ce trăiesc și sănătate. Când am o suferință fizică, încerc să îmi dau seama ce anume din viața mea a provocat acel lucru și unde, în planul lăuntric ar trebui să lucrez pentru a rezolva din interior spre exterior conflictul pe care îl manifest. Dar citind cartea lui Joe Vitale am înțeles că energia mea se conectează la energiile celorlalți și că sunt responsabilă într-un fel, de problemele oamenilor din jurul meu. Și dacă, ți-ai ridicat cumva sprânceana în sens de mirare la ceea ce citești, te invit să dezbatem pe larg ceea ce am afirmat mai sus.

Ce presupune tehnica

În urmă cu patru decenii un psiholog din Hawaii ia prin surprindere lumea științifică reușind să vindece secția de psihiatrie a unui spital din Hawaii. Doctorul Ihaleakala Hew Len a fost avertizat de colegii din breaslă de violența pacienților din spital, unde personalul se simțea amenințat în fiecare minut și prefera să-și dea demisia după doar câteva zile. Cu toate astea, reușește în doar câteva luni să îmblânzească atmosfera locului. Peste ceva timp, unii pacienți n-au mai avut nevoie de cătușe, dozele de medicamente au scăzut sau chiar s-au sistat în cazul unora, iar după patru ani pavilionul s-a închis complet datorită lipsei de pacienți violenți. Interesant este că doctorul nu i-a întâlnit niciodată pe bolnavi, doar a cerut acces la dosarele lor. Nu a făcut altceva, spune el decât să: „am lucrat la propria persoană pentru că dacă vrei să vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poți face vindecându-te pe tine”.

Astfel, cum practicăm Ho’oponopono pentru o viață trăită frumos? Iată câteva idei:

  • responsabilitatea este cheia, nu doar pentru propria viață, ci și pentru ceilalți. Când ai luat la cunoștință despre problema unei alte persoane, vrei nu vrei, devii responsabilă pentru manifestarea acelei energii. Nu este vina ta, în schimb este responsabilitatea ta, din simplul fapt că ai intrat în contact cu ea.

Conceptul acesta poate să aibă sens dacă te gândești că întâlnirea cu celălalt, comuniunea cu oamenii din jur ne face mai buni, mai puternici, mai empatici și mai umani.

  • doctorul hawaian Hew Len consideră că subconștientul este ca un burete îmbibat cu informație, dar conștientul procesează o parte infimă din aceasta, astfel că nici nu ne dăm seama de ceea ce se întâmplă cu noi și unde putem „fora” pentru a descoperi cauza problemelor noastre
  • trebuie să purificăm și să curățăm interiorul pentru a putea soluționa problema cu care ne confruntăm

Cum purificăm

Nu este nevoie să știi cauza sau greșeala care te-a adus în acest punct, ci să conștientizezi că există o problemă pe care o trăiești emoțional, fizic sau mental  și să te responsabilizezi afirmând:

Îmi pare rău!

Iartă-mă, te rog!

Te iubesc!

Mulțumesc!

Spune „Îmi pare rău” și Iartă-mă, te rog” pentru a realiza că un aspect nedorit a intrat în mintea și corpul tău. Nu este nevoie să știi cum a ajuns acolo și nici nu ai nevoie de asta. Doctorul Hew Len afirma că: „Dacă sunteți supraponderali înseamnă că ați activat un program care vă face să fiți astfel. Spunând „Îmi pare rău” și „Iartă-mă, te rog” îi transmiteți Divinității faptul că doriți să fiți iertați pentru ce v-a făcut să fiți astfel. Nu îi cereți Divinității să vă ierte, ci să vă ajute ca dumneavoastră înșivă să vă puteți ierta.”

See Also

„Iartă-mă, te rog”  îți deschide sufletul către iubire, responsabilitate și acceptare. De fapt, Dumnezeu nu trebuie să ne ierte, ci noi trebuie să ne iertăm greșelile. Când spui „Mulțumesc”  îți exprimi încrederea și recunoștința că situația se va rezolva pentru binele tuturor celor implicați în ea.

Doctorul Hew Len consideră că în expresia „Te iubesc” există trei elemente care pot schimba absolut orice. Acestea sunt RESPECTUL, RECUNOȘTINȚA și TRANSFORMAREA. Acestea sunt un fel de cuvinte magice, un fel de esențe primordiale din care este făcut Universul.

Sentimentul de recunoștință la care poți ajunge când rostești mantra „Mulțumesc” și conștientizezi că cererea ți-a fost aprobată, este de nedescris. Chiar dacă problema cu care te confrunți este mai veche și profundă și va dura până să observi rezultate în planul fizic, de cele mai multe ori, curățarea apare la nivel subtil, aproape intangibil. De aceea, nu te aștepta ca schimbarea să aibă loc instant, nu așa merg lucrurile. De fapt, curățarea înseamnă să dai grija ta pe mâna Divinității și să o rogi să o elibereze. Detașare și încredere, două cuvinte de care trebuie să ții cont de acum înainte.

Ho’oponopono nu este un concept ușor de înțeles, cu toate că este simplu. Ai nevoie de răbdare și încredere, dar dacă simți că nu poți trece peste un blocaj, metoda aceasta poate să facă diferența.

Sursă foto: Pexels

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top