How to Hygge: pregătește o seară de relaxare acasă numai pentru tine
Într-o lume în care toată lumea e mult prea nervoasă, deprimată și grăbită, nu e de mirare că toate aceste concepte ale scandinavilor despre viața confortabilă și liniștită câștigă tot mai mult teren. Și dacă stăm să ne gândim că ei se află în fiecare an în topul celor mai fericiți oameni de pe planetă (chestie care câteodată mă miră dată fiind clima), poate că n-ar strica să ne uităm puțin la cultura și stilul lor de viață.
Cu toții avem zile bune și mai puțin bune, așa că ghidul hygge de mai jos, fără să cuprindă ceva magic și revoluționar, este pentru momentele în care chiar trebuie să pui pauză și să-ți reîncarci bateriile.
Iată de ce ai nevoie!
O lumânare parfumată
Căldura și lumina se numără printre principiile de bază ale filosofiei hygge, așa că o lumânare (sau mai multe) aprinsă îți poate influența semnificativ starea de confort și relaxare.
O baie caldă
Reiau ideea de căldură și aici, plus că băile calde, eventual cu multă spumă, pot fi considerate un fel de trece între două stări. Lași în urmă grijile și stresul de peste zi (au englezii expresia lor cu wash away, mi se pare numai bună în acest caz, you wash away your stress and anxities) și te pregătești pentru clipele tale de relaxare.
Halat și papuci pufoși/ciorapi de lână
Relaxarea vine, înainte de toate, dintr-o stare de confort. Așa că o ținută de casă comodă, care emană căldură, este prioritară pentru seara ta hygge.
Deconectează-te.
Conștientizarea și asumarea momentului prezent este esențială în hygge. E un angajament pe care ți-l iei față de trăirea clipei fără distrageri. Așadar, indiferent că citești, asculți muzică sau urmărești un film/serial, asigură-te că, în tot acest timp, nu arunci o privire pe Facebook și nu îți verifici notificările de pe Instagram, nu te uiți pe mail, pentru că task-urile pot aștepta până a doua zi, nu te uiți pe pereți gândindu-te la toate problemele din viața ta. Deconectarea un exercițiu al minții, pe care poți învăța să-l stăpânești din ce în ce mai bine.
Spațiul hygge
Filosofia hygge e strâns legată de… acasă. Acasă e locul în care te simți protejat, iubit, fericit. E o legătură profundă între spațiul în care locuim și modul în care ne simțim. Tocmai de aceea, locul de hygge trebuie să fie un colț cald, cu diferite culori, texturi, modele și proporții. Ajută păturile pufoase, pernuțele decorative, obiectele naturale (decorațiuni din lemn, conuri culese chiar de tine, castane luate din parc, frunze uscate, că tot e toamnă).
Hygge în intimitate sau în companilor celor dragi
Hygge nu este despre lucruri materiale, dobândirea unei averi sau achiziționarea a cât mai multe case, mașini etc. Hygge-ul danezilor este despre fericirea pură, un echilibru interior pe care îl poți atinge atunci când respingi tot ce este negativ și te concentrezi asupra prezentului, asupra a ceea ce ai și de care te poți bucura.
Dincolo de crearea unui spațiu cozy, care să te ajute să te liniștești, căldura hygge vine din căldura oamenilor, din apropierea față de ei. Hygge poate fi practicat în intimitate, dar și alături de oamenii dragi (familia și prietenii), adunați într-un cerc, stând împreună pe covor, la un ceai sau un pahar de vin fiert, discutând câte-n lună și în stele.
Foto: Unsplash.com
***