Arta somnului. De ce merită investiția în produse de pat de lux precum pilote, perne și așternut.
Somnul meu este sfânt pentru mine! Îmi place să dorm, am nevoie să dorm, mă simt bine și funcționez bine când dorm. Dar adevărul este că nu reușesc să dorm bine oriunde deoarece condițiile nu sunt tot timpul pe gustul meu. Am descoperit în călătoriile mele că, pentru a mă simți cu adevărat odihnită, am nevoie de condiții ideale. De aceea, am învățat să fiu pretențioasă când vine vorba despre patul în care dorm. Aleg hoteluri de top chiar și pentru o singură noapte, iar acasă, mi-am construit un adevărat ecosistem pentru somn, pornind de la o saltea de calitate și continuând cu pilote, perne și lenjerii care să îmi ofere confortul perfect. Această investiție în produse de pat premium s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune decizii pe care le-am făcut pentru sănătatea și starea mea de bine. Am investit într-o super saltea iar apoi, pas cu pas, am schimbat pilote, perne, așternuturi. Și am constatat că investiția în produse de pat de lux este una care se justifică.
Ne petrecem o treime din viață în paturile noastre. Somnul este o parte atât de esențială a vieții noastre încât nu putem funcționa fără odihnă adecvată. În cadrul evenimentului The All Health Events by DOER care a avut ca subiect principal somnul, am aflat multe informații prețioase de la invitații mei, printre care faptul că după hrană, somnul este cel mai important factor pentru starea optimă de sănătate a omului. Așa că este lesne de concluzionat că investiția în pat este de fapt o investiție în noi, în sănătatea noastră pe termen lung.
Nu îmi place să vorbesc despre sume de bani (pentru că fiecare își cunoaște cel mai bine nivelul de venituri și cheltuielile pe care le poate face și nu trebuie să se justifice cineva în vreun fel) dar totuși consider că în discuția de față exemplul meu concret chiar se justifică. Stăteam la un moment dat cu cineva de vorbă și îmi arăta că a cumpărat în casă o bibliotecă de designer de multe mii de euro, un lampadar unicat și un raft de 1m/1m pentru sticlele de vin care a costat 2500 Eur … dar că pe patul cu tot cu saltea nu voia să dea mai mult de 3000 Eur. Și atunci am întrebat dacă are idee cât timp petrece în pat și cât timp se bucură de obiectele mai sus menționate. Mi-a replicat că într-adevăr cât este acasă cea mai mare parte a timpului o petrece în pat. Și atunci întrebarea mea care a urmat firesc a fost ”de ce ai considerat atunci că merită mai mult să investești în mobilier decorativ decât în ceva ce te ajută să te odihnești și implicit să ai o mai mare productivitate în business?” S-a lăsat liniștea … pentru că orice om rațional va realiza că perspectiva mea este una corectă.
În agitația vieții moderne, în mijlocul listelor nesfârșite de activități și a conectării constante, somnul de calitate ocupă adesea un loc în urmă. Cu toate acestea, semnificația somnului odihnitor nu poate fi neglijată. Somnul poate fi considerat ca piatră de temelie a sănătății noastre fizice și a bunăstării mentale, este un moment vital pentru corpurile și mințile noastre de a se reîncărca, de a se întări și de a întineri. De la îmbunătățirea funcției cognitive până la stimularea răspunsului imunitar, somnul de calitate este esențial pentru funcționarea optimă în fiecare aspect al vieții noastre.
Și eu chiar cred și simt pe propria-mi piele că un somn cu adevărat odihnitor începe cu calitatea lenjeriei de pat și a produselor care alcătuiesc acest spațiu personal. Anul trecut am făcut cunoștință cu Valeria Home, un producător român (ce mă bucur!!) de produse de pat de lux, care oferă calitate de top, materiale naturale, producție etică și, în plus, produse frumoase, pe care îți este mai mare dragul să le ai în casă și să le simți pe corp.
Din această colaborare care s-a transformat în prietenie și într-o potrivire nemaipomenită de valori, am și învățat o multitudine de lucruri despre motivele pentru care merită investiția în produsele de par de calitate, despre materiale și beneficiile lor, despre îngrijire. Așa că las aici ceea ce eu am acumulat ca know how!
De ce să alegeți produse de pat de lux?
Confort și stil: produsele de pat de lux oferă confort și stil, transformând dormitorul într-un paradis al rafinamentului. Astfel de produse sunt fabricate din materiale de cea mai bună calitate și proiectate de specialiști cu experiență. Cu finisaje elegante și atenție meticuloasă la detalii, produsele de pat de lux adaugă o notă de rafinament oricărui decor de dormitor, amplificând estetica spațiului de dormit.
Durabilitate: Investiția în produse de pat de lux este de fapt o investiție în confort și durabilitate pe termen lung. Materialele de înaltă calitate și măiestria superioară cu care sunt lucrate asigură ani de zile durabilitatea în aspect și proprietăți. Deși prețul inițial este mai mare, longevitatea o depășește cu mult pe cea a alternativelor mai ieftine, ceea ce o face o alegere rentabilă pe termen lung. Mie îmi place să gândesc așa lucrurile din viața mea. 🙂
Beneficii pentru sănătate: Somnul de calitate este esențial pentru sănătatea generală și bunăstarea, iar lenjeria de pat de lux joacă un rol crucial în susținerea unui somn odihnitor. Țesăturile care respiră ale produselor de pat premium ajută la reglarea temperaturii, menținând corpul răcoros. În plus, materialele hipo alergenice reduc riscul de alergii și iritații ale pielii, contribuind la un mediu de somn mai sănătos. Pentru cei sensibili este esențial să aleagă ceva potrivit.
Grija pentru mediu: Dacă suntem cât de cât preocupați de mediu, atunci alegerile noastre ar trebui să reflecte acest lucru. Iar durabilitatea unui produs este un aspect cheie. Fabricate din materiale ecologice și fibre naturale, produsele de pat de calitate au procese de fabricație care respectă mediul înconjurător.
Economisești bani: Seturile de pat de calitate costă mai mult, dar vor dura mai mult. Te vei bucura de un confort superior pe toată durata de viață a lenjeriei de pat, care poate dura de până la 5 ori un set de lenjerie de pat prost făcut, care se va dezintegra în mașina de spălat și uscător.
Acum că am menționat cele patru aspecte de avut în vedere, vreau să dezvolt fiecare punct cu exemple concrete.
Protecția saltelei – secretul pentru longevitate și confort
După achiziția patului, care la rândul său este foarte important pentru odihnă ( patul trebuie să fie robust și să respire după cum am învățat în cadrul evenimentului de la producătorii Ami White Beds) , urmează alegerea unei saltele bune! Am scris despre saltea într-un articol pe site pe care vă invit să îl citit AICI.
Apoi pornim cu straturile care alcătuiesc partea superioară a patului, acele elemente care intră în contact cu pielea noastră. Iar primul strat este și un element esențial în arta somnului, protecția saltelei. Am descoperit că o protecție de saltea din mătase nu doar că protejează salteaua de uzură și îi prelungește durata de viață, dar îmbunătățește și confortul general. Alegerea protecției de saltea potrivite poate contribui la prevenirea acumulării de acarieni și la menținerea unui mediu de somn igienic. Cea mai frecventă cauză a alergiilor în pat sunt acarienii de praf. Aceștia trăiesc în paturile noastre și se hrănesc cu pielea noastră moartă. Cele mai multe seturi de pat de calitate sunt hipoalergenice și mai blânde cu pielea sensibilă.
În plus, lenjeria de pat ieftină, de calitate scăzută, conține adesea compuși organici volatili, cum ar fi agenții de curățare și dezinfectare, care continuă să elibereze gaze pentru o perioadă lungă de timp, fiind clasificați drept pericol pentru sănătate și cancerigeni mulți dintre ei. Expunerea prelungită la acești compuși poate provoca iritația ochilor, a nasului și a gâtului, dificultăți de respirație și complicații respiratorii, dureri de cap, oboseală, greaţă, ameţeală, iritarea pielii, iritație pulmonară, leziuni ale ficatului, rinichilor și sistemului nervos central. Deloc încurajator!
Ei bine, un material natural precum mătasea este alegerea ideală deoarece are proprietăți naturale hipo alergenice, fiind potrivită pentru pielea sensibilă și pentru cei care suferă de alergii. În plus, mătasea poate absorbi până la 30% din greutatea sa în umiditate, fără să se simtă udă, absorbind astfel transpirația și lăsând pielea să respire, are capacități extraordinare de termoreglare, capabilă să ajute corpul să rămână în zona de confort. Și, ca să dau argumentul suprem pentru utilizarea mătăsii în pat, ei bine, conține sericină care are proprietăți anti-oxidante și … anti-îmbătrânire. Cam tare, nu?
Pilotele – schimbarea esențială în funcție de sezon
După protecția de saltea urmează pilota. Atunci când am început să aleg cu grijă pilote pentru fiecare sezon, somnul meu a atins un nou nivel de confort. La Valeria Home există patru opțiuni de materiale din care sunt confecționate pilotele: mătase, lână merinos, o combinație de in și mătase numită FLAXILK și bumbac. Ce alegi?
În primul rând eu am constata ce mare este diferența între pilotele de vară și cele pentru sezonul rece. Așa că le schimb de fiecare dată când se schimbă și sezonul. Pentru vară am de mătase și pentru iarnă de merinos. Dar recunosc că am făcut o extravaganță și am reușit să găsesc spațiu în casă și pentru o a treia pilotă de primăvară toamnă FLAXILK. Vă zic … odată ce pătrunzi acest univers, dă dependență. 🙂
Pilotele acestea sunt atât de faine pentru că sunt confortabile, au proprietăți termo-reglatoare excelente, respiră și bonus, sunt frumoase. Nu că acesta ar fi neapărat un criteriu dar pentru mine este important.
Dar revenind la materiale. Un alt material la care este important să avem grijă atunci când îl alegem pentru patul nostru este celebrul bumbac deoarece bumbacul este utilizat pe scară largă în lenjeria de pat ieftină. Bumbacul neorganic conține multe substanțe chimice provenite de la pesticide și toxine utilizate în procesul de agricultură și de fabricație. Imaginați-vă că aveți pielea în contact direct cu o grămadă de substanțe chimice urâte noapte de noapte sau că respirați toxinele din așternutul și fețele de pernă.
Poliesterul este un alt material obișnuit găsit în lenjeria de pat ieftină. Această țesătură eliberează substanțe chimice precum ftalați în aer și prin contactul cu pielea. Ftalații au fost legați de dezechilibre hormonale și alte probleme grave de sănătate. În plus, poliesterul este și hidrofob, ceea ce înseamnă că respinge mai degrabă decât absoarbe apa. Acest lucru poate duce la iritații ale pielii și transpirații nocturne incomode.
Ce ar fi de preferat?
Printre beneficiile materialelor naturale din produsele de pat de calitate înseamnă și faptul că materialele precum bumbacul sunt netratate chimic. În cazul bumbacului organic nu este tratat convențional contra moliilor și acarienilor de praf ci cu un tratament numit Terpeshield, un amestec natural de uleiuri esențiale pure care asigură protecție și aromaterapie. Geraniol și Linalool sunt terpene naturale care se găsesc în uleiurile esențiale pure obținute din plante prin distilare cu abur. Astfel printre beneficiile exterioare se numără:
- Alungă insectele și acarienii
- Previne apariția ciupercilor și mucegaiului
- Neutralizează mirosurile neplăcute
Iar printre beneficiile interioare ale aromaterapiei Terpeshield aș menționa că:
- Diminuează stresul și mărește concentrarea și vigilența
- Îndepărtează durerile musculare, migrenele, indigestiile și inflamațiile
- Extrem de eficient împotriva insomniei, anxietății și palpitațiilor
Geraniolul și Linaloolul se găsesc în fructe, legume, mirodenii sau plante precum mușcate, iarbă de lămâie, lăcrămioare, levănțică etc. Testele de spălare efectuate în laborator au arătat că nu au fost găsite reziduuri active în apa de spălare sau în apa de clătire în care produsele textile sunt tratate cu Terpeshield.7.
Dacă mă refer la lâna merinos, și aceasta are calități de termoreglare similare cu mătasea, dar este perfectă pentru un somn odihnitor în temperaturi de 18 – 21 grade.
Lenjerie de pat de lux înseamnă materiale de lux pentru o experiență de somn desăvârșită
Vă enumăr aici câțiva factori de luat în considerare:
Material: Lenjeria de pat de lux este disponibilă în diverse materiale, fiecare având propriile calități unice. Bumbacul cu fire lungi este cunoscut pentru moliciune și durabilitate excepțională, în timp ce mătasea oferă o senzație de lux și se simte foarte fină pe piele. Luați în considerare preferințele și nevoile personale atunci când alegeți materialul. Pentru o opțiune de calitate puteți alege între bumbac egiptean sau bumbac organic.
Număr de fire: Numărul de fire se referă la numărul de fire pe inch pătrat de material. Un număr mai mare de fire indică, în general, o țesătură mai moale și mai durabilă. Cu toate acestea, este important să rețineți că numărul de fire nu este singurul factor determinant al calității. Căutați lenjerie de pat cu un număr de fire între 200 și 400 pentru confort și durabilitate optime. Peste 600 de fire poate fi un semn al unei lenjerii de lux, dar nu întotdeauna. Este important să verificați sursa materialului.
Țesătură: țesătura lenjeriei de pat îi poate afecta senzația și calitățile. Țesăturile din satin oferă o senzație netedă și mătăsoasă, care se simte mai caldă la atingere, este elegantă, fină și confortabilă, în timp ce țesăturile percal oferă o textură mai țeapănă, rece și respirabilă. Luați în considerare nivelul dorit de moliciune și respirabilitate atunci când alegeți țesătura. Sau o altă variantă de țesătură este damasc, cu modele complexe si elegante, realizată printr-o tehnica specifica de țesut care creează un contrast subtil între lucios și mat. Datorită tehnicii de țesut dense, lenjeria de pat damasc este foarte durabilă și rezistentă la uzură.
Luând în considerare acești factori, puteți alege lenjerie de pat care să corespundă nevoilor și preferințelor proprii.
Și sigur că voi face trimitere la lenjeriile de pat de la Valeria Home deoarece mi-au transformat complet somnul. Confecționate din bumbac egiptean satinat de cea mai bună calitate, aceste lenjerii oferă o senzație de finețe și răcoare, fiind mult mai confortabile decât alternativele obișnuite. Bumbacul egiptean este renumit pentru fibrele sale lungi și fine, ceea ce îl face extrem de rezistent și plăcut la atingere. Spre deosebire de materialele sintetice, el permite pielii să respire și reduce riscul de alergii. În plus, este mult mai durabil și menține aspectul proaspăt al lenjeriei chiar și după multe spălări.
Scriam în postarea de pe Instagram că VREAU SĂ DORM TOATĂ VIAȚA ÎN BUMBAC EGIPTEAN! Să trăiesc zi de zi senzația ca momentul în care mi-am făcut prima oară patul cu noile lenjerii de pat de la Valeria Home … efectiv a fost senzația aia de ”Doamneeee, ce bine este! Ce bine se simte! Este atât de moale și de confortabil la atingere!” – și chiar vă rog să mă credeți că nu exagerez absolut deloc! Cine are, sigur îmi poate confirma. Cine va avea, va vedea! 😉
Așteptam de ceva vreme această lansare pentru că era fix ceea ce-mi lipsea din microclimatul pe care mi l-am compus pas cu pas pentru patul meu și, implicit, pentru un somn de 5 stele.
Cum să alegi perna potrivită pentru tine?
Acesta este un ultim aspect de avut în vedere atunci când alegi produsele pentru pat. Înainte să alegi perna și gradul de fermitate e bine să iei în calcul trei lucruri:
- Poziția în care dormi în fiecare noapte: pe burtă, pe spate sau pe o parte?
- Statura ta: ești genul mignon sau mai degrabă înalt și corpolent?
- Lățimea umerilor: ai umerii mai înguști sau mai lați?.
E bine să știi că majoritatea preferă o pernă cu o fermitate medie. Totuși, verifică mai jos ce pernă ți se potrivește mai bine în funcție de criteriile de mai sus.
Statura
Ești genul mignon – alege între soft și medie. Verifică și poziția de somn și vei ajunge la cel mai bun rezultat.
Ești genul corpolent sau înalt – ai de ales între medie și fermă. Verifică și poziția de somn și vei ajunge la cel mai bun rezultat.
Cum să îngrijești corect produsele de pat pentru a le păstra calitatea
Și, în cele din urmă, un alt aspect important pentru a beneficia pe termen lung de investiția în produse de pat de lux este îngrijirea lor corespunzătoare. De exemplu, lenjeriile din bumbac egiptean ar trebui spălate la temperaturi mai scăzute pentru a preveni deteriorarea fibrelor. Pilotele și pernele trebuie aerisite în mod regulat, mai ales în diminețile însorite. Este recomandat să lăsăm patul „desfăcut” după ce ne trezim pentru a permite aerului să circule prin fibre, eliminând astfel umiditatea acumulată în timpul nopții.
În final țin să reiau mesajul meu de la început. Investiția în produse de pat de lux nu înseamnă doar un somn mai bun, ci și un stil de viață mai sănătos. Patul în care ne petrecem o treime din viață ar trebui să fie ca un sanctuar care să ne ofere nu doar confort, ci și siguranță. Alegând materiale naturale și produse bine realizate, ne protejăm pielea, respirăm mai bine și ne bucurăm de un somn profund, ceea ce contribuie semnificativ la starea noastră generală de bine și, implicit, la o mai bună funcționare pe toate planurile vieții.
Acum, când mă bucur de un somn odihnitor în fiecare noapte, îmi dau seama cât de importantă a fost această investiție. Valeria Home a reușit să transforme nu doar patul, ci și viața mea, prin atenția acordată detaliilor și calității produselor. Și nu este doar despre a dormi bine, ci despre a transforma somnul într-o adevărată artă.
Și pentru a veni către voi cu o surpriză, aveți până la final de an și codul de reducere SONIA20 pentru achiziții de pe site pentru produsele cu preț întreg pe site-ul www.valeriahome.com
Să vă bucurați de el și de un somn de vis!
Fotografii realizate de Mugur Cristescu. Locație: The Marmorosch
***