Now Reading
11 reguli de bun simț în călătorii: codul comportamental pe care l-am uitat (sau poate nu l-am învățat niciodată)

11 reguli de bun simț în călătorii: codul comportamental pe care l-am uitat (sau poate nu l-am învățat niciodată)

Există o serie de reguli de bun simț pe care părinții noștri ni le-au predat din copilărie – reguli simple, menite să facă viața în societate mai civilizată și armonioasă. Totuși, în aglomerația urbană și în tumultul vieții moderne, pare că aceste norme de comportament au fost treptat uitate. Poate este vorba despre decăderea societății sau poate despre o lipsă acută de educație, dar cert este că regulile de bază ale unui comportament civilizat sunt adesea încălcate, iar consecințele se resimt în special în mijloacele de transport sau în alte spații publice aglomerate. Și cred că sunt vizibile în special atunci când suntem în deplasare. Așa că astăzi vă invit să ne reamintim câteva dintre aceste reguli de bun simț în călătorii și să le redăm locul de onoare în viața noastră de zi cu zi. Și, mai ales, vă invit să nu o luați personal și poate să dați mai departe acest articol. 

Data trecută când am scris despre bunul simț în vacanță, am primit de la câteva persoane din comunitatea mea mesaje că acest subiect nu este potrivit pentru oamenii care mă urmăresc pe mine deoarece aceștia sunt oameni educați. Sigur, nici nu bănuiam altceva dar articolele de pe site se adresează deseori unui public larg. Ele ajung în colțuri ale lumii pe care nu le putem bănui și mai cred că niciodată nu este suficient acoperit subiectul educație și modul în care conviețuim. Pentru că, fie că ne place sau nu, ceea ce fac alții ne afectează în mod direct și dând mai departe aceste informații, ele pot ajunge fix acolo unde este mai mare nevoie de ele. Am vorbit despre acest lucru ieri, la ProTV în emisiunea Vorbește Lumea, în rubrica ”Maniere de aur cu Sonia Argint”.

În ultimii ani am călătorit destul de mult, am ajuns în diverse locuri și am observat. Cred despre mine că sunt un bun observator al societății. În plus, fiind prezentă în diverse contexte sociale, dincolo de a observa, am fost ”atinsă” de anumite situații care nu mi-au plăcut. Sunt genul de om care are grijă la cei din jur, nu-mi place să lovesc pe cineva, să calc pe cineva, să iau fața sau să invadez spațiul personal. Este o chestiune pe care simt organic cum să nu o fac. Probabil pentru că funcționez deseori pe principiul ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Așa că am remarcat anumite obiceiuri proaste sau care denotă lipsă de bun simț în călătorii în special atunci când folosim mijloacele de transport în comun iar spațiul pe care oamenii îl împart este unul limitat.

Așa că astăzi enumăr și detaliez câteva reguli de bun simț în călătorii pe care le-am uitat sau nu le-am învățat niciodată.

1. Oferă scaunul persoanelor mai în vârstă sau celor care au nevoie

Este o regulă de bază … pe care o știu de când mă știu. În mijloacele de transport în comun, ar trebui să fie de la sine înțeles că persoanele mai în vârstă, gravidele sau cei cu dizabilități au prioritate la scaune – tocmai de aceea există și locuri special rezervate pentru aceste categorii de cetățeni. Din păcate, această regulă de aur este adesea ignorată, iar tinerii preferă să rămână cu ochii în telefon decât să se ridice. Este o dovadă de respect și empatie să oferi locul unei persoane care are nevoie – un gest mic, dar cu un impact mare.

2. Educați copiii să respecte liniștea și să nu deranjeze

Vă zic sincer că nu mai pot cu regulile astea de generație nouă în care copiii au voie să facă ce vor, nu li se atrage atenția ca să nu fie traumatizați sau să li se știrbească timpuriu personalitățile în formare. Ei bine, dați-mi voie să vă spun că am copii și niciodată nu le-am dat voie să facă TOT ce vor și să îi deranjeze pe alții. Copiii sunt, prin definiție, plini de energie și curiozitate, însă învățarea unor reguli de bază pentru a nu deranja alte persoane este esențială. Dacă micuții călătoresc cu trenul, autobuzul sau avionul, părinții ar trebui să-i învețe să vorbească mai încet, să nu alerge prin mijlocul de transport și să nu apese toate butoanele pe care le văd. Să nu lovească scaunele altor oamenii, să nu facă mizerie și, în general, toate chestiunile care ar putea enerva. O călătorie mai liniștită nu doar că va reduce stresul tuturor, dar va contribui și la educația pe termen lung a copiilor. Și chiar dacă este copil și este drăguț, nu înseamnă că eu trebuie să-l accept no matter what. Timpul meu și resursele pe care le cheltuiesc pentru a fi într-un loc sunt prețioase pentru mine.

3. Respectă spațiul personal al celorlalți

Când te afli într-un spațiu public aglomerat, invadarea spațiului personal poate fi foarte incomodă. Fie că ești în autobuz, în metrou sau în lift, păstrează o distanță decentă față de ceilalți. De asemenea, evită să te sprijini de persoane sau să-ți așezi bagajul într-un loc care le-ar putea bloca deplasarea. În avion există acele mânere între scaune pe care îți poți sprijini brațele. Ai grijă să nu acaparezi tot spațiul.

4. Păstrează partea stângă liberă pe scările rulante

Această regulă nescrisă este respectată în multe țări, dar în România încă se fac confuzii. Pe scările rulante, dacă nu te grăbești, stai pe partea dreaptă, lăsând partea stângă liberă pentru cei care se află în întârziere. Este un gest mic, dar care poate face o mare diferență pentru cei care se grăbesc să ajungă la o întâlnire sau să prindă trenul.

5. Ieșirea întâi, apoi intrarea

Indiferent că este vorba despre lift, tren, autobuz sau o încăpere, regula este simplă: întâi ies cei care sunt deja acolo și apoi intră cei care așteaptă. Această practică previne aglomerația și permite desfășurarea fluentă a mișcării. Totuși, mulți oameni încă simt nevoia să „țâșnească” pe ușă fără să țină cont de cei care încearcă să iasă.

6. Redu volumul sau utilizează căști

Această apucătură grobiană prin care îi poluezi fonic pe ceilalți cu conversațiile tale despre ORICE trebuie să dispară pentru totdeauna. Este absolut deranjant și îmi repugnă să aud discuțiile dintre doi oameni care își împărtășesc diverse. De ce ar trebui să am parte de așa ceva. Așa cum nu doresc să ascult muzica ta, YouTube – urile sau TikTok-ul. Dacă ești genul de persoană care ascultă muzică, podcasturi sau vizionează videoclipuri pe telefon, asigură-te că folosești căști. Nimeni nu vrea să fie forțat să asculte playlistul tău sau conversația ta pe difuzor. În spațiile restrânse, cum sunt mijloacele de transport sau sălile de așteptare, minimizează volumul notificărilor și al tonurilor de apel. Nu trebuie să-mi țiuie în cap toate mesajele tale de whatsapp.

7. Nu ocupa prea mult timp la ghișeu – fii pregătit

Mi-e sincer greu să înțeleg cum după atâția ani de acces facil tuturor la transportul cu avionul, mai există încă oameni care nu știu că la porțile de control nu trebuie să ai asupra ta niște obiecte căci vei fi pus să le scoți.

Așadar, când te afli la ghișeu sau la un punct de control, asigură-te că ai toate documentele pregătite. În aeroporturi, scoate ceasul, cureaua, laptopul și alte obiecte despre care se știe clar că trebuie prezentate la verificare cum ar fi lichidele – da, chiar și apă!! Astfel, vei contribui la fluidizarea procesului de control și vei evita să-i faci pe cei din spate să aștepte mai mult decât este necesar.

See Also

8. Oferă ajutor celor care au nevoie

Bunul simț nu se rezumă doar la reguli, ci și la gesturi de bunătate. Dacă vezi o persoană care se chinuie cu un bagaj sau o mamă care încearcă să urce într-un autobuz cu un cărucior, oferă ajutor. Chiar și un gest mic, precum ținerea ușii deschise, poate schimba ziua cuiva în bine. Mai ales dacă ești bărbat … nu sta și privi în gol (ca să formulez elegant).

9. Scoate-ți rucsacul în mijloacele de transport

Da, lovești lumea când ai rucsacul în spinare! Când călătorești cu un rucsac pe spate, acesta ocupă un spațiu suplimentar și poate lovi accidental alte persoane pentru că nu ai ochi la spate. Este politicos și practic să-l dai jos și să-l ții în mână sau pe podea, pentru a nu crea disconfort celor din jur.

10. Gesturile intime în spații publice – cu măsură

Este perfect normal să îți exprimi afecțiunea pentru partener, dar în spațiile publice mici, cum ar fi lifturile, trenurile sau avioanele, este bine să păstrezi o limită. Nu doar că poate crea disconfort celor din jur, dar un comportament exagerat de intim poate părea lipsit de respect. Este una dintre acele reguli de bun simț în călătorii dar nu numai. În general, în spațiile cu mulți oameni împrejur este recomandat să menții o decență în prea multă intimitate de cuplu, dacă nu vrei să auzi ”get a room!”

11. Nu te holba la ceilalți sau la telefoanele lor

Chiar mă gândeam la un moment dat când scriam în avion un articol despre sex, că ar fi fost neplăcut ca cineva să citească ce scriu în acel moment. Și asta pentru că un ecran al telefonului sau al computerului este spațiu personal și intim. Fiecare are dreptul la intimitate, chiar și într-un spațiu public. Evită să te uiți insistent la persoanele de lângă tine sau să încerci să citești ce apare pe ecranul telefonului lor. Este o dovadă de respect pentru viața privată a celorlalți și contribuie la menținerea unei atmosfere civilizate.

Acestea sunt cele 11 reguli de bun simț în călătorii la care m-am gândit că ar fi de folos să le las în scris. Respectarea acestor reguli de bază înseamnă mai mult decât a urma un set de norme; înseamnă a contribui la o societate mai civilizată, în care viața de zi cu zi este mai plăcută pentru toți. De multe ori, nu este vorba despre mari gesturi, ci despre acele mici acțiuni care ne arată că încă ne pasă de ceilalți. Într-o lume în care adesea ne simțim grăbiți și copleșiți, bunul simț poate fi exact ceea ce avem nevoie pentru a readuce echilibrul în viața cotidiană.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top