Now Reading
Dormi bine, trăiești bine. Cum am ales salteaua perfectă.

Dormi bine, trăiești bine. Cum am ales salteaua perfectă.

Modul cel mai eficient pentru a-ți îmbunătăți sănătatea este să ai un somn bun. O saltea reprezintă un factor important în capacitatea noastră de a dormi bine, deși majoritatea trecem nepăsători peste acest aspect. Dacă vrei să găsești salteaua perfectă, ar trebui să cunoști câteva aspecte, nu de alta, dar o achiziție de acest gen trebuie făcută cu băgare de seamă, nu doar pentru că este costisitoare, dar (cel mai important) pentru că îți poate afecta sănătatea pe termen mediu și lung.

Am ales să scriu despre acest subiect pentru că în urmă cu o lună am căutat o saltea nouă. Și pentru că mama mea se cam pricepe la tot ce înseamnă design interior și știe tot ce este mai bun pe piață, m-a trimis la Dorelan, unde am căzut pe spate, la propriu. Mai jos vă las detaliile despre alegerea mea. Dar până am ales, am și învățat câte ceva despre ceea ce înseamnă să alegi salteaua perfectă.

Așadar, care sunt aspectele de care să ții cont pentru a alege salteaua potrivită ție? Iată-le!

Tipuri de saltele

Dacă ești deja în căutarea unei saltele se prea poate să fi amețit deja la numărul imens de saltele de pe piață. Eu îți dau câteva indicii de la care să pornești căutarea ta către salteaua perfectă: ce tip de saltea preferi dintre următoarele?

 • saltea cu spumă
 • saltea cu arcuri
 • hibrid
 • saltea din latex
 • saltea gonflabilă

Am crescut cu saltea cu arcuri, ori de câte ori săream în pat arcurile scârțâiau, mama mă poftea jos, iar mie-mi plăcea să țopăi în patul încă nefăcut dimineața. Ce timpuri!

Dar toate lucrurile cunosc schimbarea, pentru că în ultimii ani alte tipuri de saltele au crescut în popularitate. Astăzi salteaua este mai accesibilă nu doar la nivel ergonomic, ci și financiar, de aceea este important să știi caracteristicile fiecărui tip pentru a face alegerea cât mai bună:

 • salteaua cu spumă este realizată în totalitate din spumă, fără arcuri. Spuma tinde să ia conturul corpului, mulându-se pe forma celui care doarme, reduce presiunea și izolează mișcarea fiind potrivită pentru persoanele care preferă să doarmă pe o parte a corpului. 
 • salteaua cu arcuri dispune de… tadaaam … arcuri, mai exact de un sistem de susținere pe bază de spirale și alte câteva straturi. Suprafața de dormit este foarte puternică, dar nu reduce presiunea și oferă o izolare limitată la mișcare, cu toate că sunt extrem de accesibile ca preț, fiind foarte populare.
 • salteaua hibrid cuprinde un “miez” de susținere pentru arcuri și spumă. Straturile de confort pot include spumă sau latex și, uneori includ un strat mai scurt de  arcuri.
 • salteaua din latex, denumită așa deoarece straturile sunt fabricate din latex. Aceasta dispune de o dinamică avansată și durabilitate moderată. Este o aleger eco-friendly atunci când latexul este natural și organic.
 • salteaua gonflabilă este accesată în special de cupluri deoarece, fiecare parte a sa poate fi setată la un nivel diferit de fermitate și poate fi ușor controlată de o telecomandă sau chiar de telefonul mobil.

Confortul este de natură subiectivă ceea ce înseamnă că este esențial să găsești o saltea care să fie potrivită ție. Unele persoane preferă o saltea mai moale, altele una mai dură, iar alții pot lua cu totul și cu totul alți factori în considerare precum, durerile de spate, musculare sau de șold.

Dorelan, de exemplu, înțelege valoare somnului, de aceea produsele sale sunt special realizate pentru a împăca cât mai multe gusturi și necesități. Firma cu origini italiene a dovedit în timp standardele înalte la care lucrează, fiind prezentă și în România. Saltelele Dorelan dispun de o întreagă tehnologie pentru ca tu să ai parte de un somn satisfăcător, pe o saltea potrivită în totalitate.

Și câteva cuvinte despre alegerea mea: TRESOR!

Salteaua Tresor este vedeta companiei Dorelan. Este un produs premiul care oferă o tehnologie complexă numită Dual Technology. Asta  înseamnă că este o combinație între arcuri Twin System HS și Memory Air HD. Husa Comfort Suite este fină, elegantă, cu acel Bopper ca la hotel inclus, realizată din fire nobile și materiale de ultimă oră, ca Memory Clima. Este o saltea care are 3 densități diferite, eu am ales-o pe cea medie ca fermitate dar cu o senzație de moale. De asemenea, husa poate fi scoasă și spălată.

Tresor de la Dorelan este salteaua perfectă pe care o așteptam dintotdeauna!! Când mă așez în pat efectiv mă simt la o regină, pentru că patul s-a înălțat cu 31 cm!! Vă zic la superlativ despre ea fără nici cea mai mică reținere. O ador!!!

Nivelurile de fermitate ale unei saltele

Cum se simte salteaua atunci când te așezi? Este moale, fermă sau mediu-fermă? Acestea sunt nivelurile de fabricație a unei saltele. Cu toate astea, determinarea fermității unui pat este o chestiune pur subiectivă care depinde mult și de greutatea corporală. Cu toate astea, saltele de nivel mediu spre ferm sunt și cele mai preferate de cumpărătorii din întreaga lume, deoarece se potrivesc unei game largi de nevoi.

Cu toate astea, multe persoane confundă fermitatea saltelei cu factorul de susținere pe care îl oferă. Astfel, o saltea de susținere poziționează coloana vertebrală într-o linie uniformă fără a crea puncte de presiune. 

Atunci când alegi nivelul de fermitate, este important să ții cont atât de poziția ta de somn preferată, cât și de kilograme:

Poziția de somn

 • persoane care dorm pe o parte a corpului – este poziția preferată cel mai des pentru somn și cea pe care medicii o recomandă cel mai mult pentru a evita durerile de spate. Salteaua perfectă în acest caz are o fermitate moale spre medie, deoarece va ține coloana vertebrală aliniată. Dacă salteaua este mult prea fermă se va exercita o presiune mult prea mare asupra șoldurilor și umerilor, ceea ce vrei să eviți
 • persoane care dorm pe burtă – o saltea cât mai fermă este recomandată în acest caz pentru că nu dorești ca punctele de presiune “să se afunde” prea mult în această poziție
 • persoanele care dorm pe spate – o saltea cu fermitate medie este ideală, pentru că extremele nu fac altceva decât să aducă o aliniere a spatelui total neadecvată
 • persoanele care dorm în toate pozițiile menționate ar trebui să opteze pentru o saltea cu fermitate medie

Tipul de corp

 • persoanele cu kilograme în plus au nevoie de o saltea fermă, deoarece o greutate mai mare înseamnă mai multă presiune asupra patului. Prea multă presiune poate face ca patul să se afunde și să pericliteze alinierea coloanei vertebrale, ducând la dureri de spate. Unele mărci de saltele cu performanțe superioare produc și modele concepute special pentru persoanele cu greutate de peste 90 de kilograme
 • persoanele cu greutate normală pot alege o saltea moale 

De știut!

Multe branduri apelează la numerotarea de la 1 la 10 a saltelelor pe care le produc, 1 având nivelul cel mai moale de fermitate, 10 fiind cea mai fermă. Cu toate astea, nu tot timpul nota oferită se potrivește cu fermitatea saltelei, de aceea îți recomand este să mergi în magazin pentru test. 

Cum să alegi o saltea pentru durerile de spate

Sunt multe potențiale cauze pentru durerile de spate recurente, dar o saltea nepotrivită poate fi un factor agravant și de cele mai multe ori subestimat. Pentru acele persoane care nu au probleme cu spatele suportul unei saltele adecvate previne, iar la persoanele mai puțin norocoase care se confruntă cu durerile de spate o saltea corectă va ajuta la amortizarea mișcării și confort suplimentar.

See Also

Tocmai de aceea saltele Dorelan, despre care am povestit dar și de la care eu am ales salteaua, sunt încadrate la dispozitive medicale.

Ca să faci alegerea corectă atunci când te supără spatele este bine să iei în considerare natura durerii, astfel îți va fi mai ușor să pornești la cumpărături. De exemplu, unele persoane manifestă dureri de spate de scurtă durată care apar brusc, alteori durerea persistă pe o perioadă lungă de timp, putând să se cronicizeze. O persoană cu durere de spate care apare când poate avea nevoie de perne suplimentare sau ajustarea poziției de somn cît mai des în noapte. Crezi sau nu, dar pentru durerile cronice de spate se recomandă atât o saltea fermă, cât și una mai moale. Găsirea nivelurilor potrivite de confort, precum și reducerea presiunii în spate pot ajuta la menținerea coloanei vertebrale corespunzător în timpul somnului.

Alegerea saltelei corecte depinde și de locul în care o persoana manifestă dureri de spate. Astfel:

 • dureri de spate inferioare

Durerea lombară afectează cele cinci vertebre inferioare din zona lombară. Este cel mai frecvent tip de durere de spate și unul dintre principalele motive pentru care românii solicită ajutorul unui medic specialist. Dacă ai un job care necesită multe ore de stat în picioare sau ai o poziție de somn greșită așteaptă-te la dureri de spate în zona lombară.

Pentru cei care dorm pe o parte, acest lucru poate apărea dacă umerii și șoldurile nu sunt susținute, dezechilibrând coloană vertebrală. Pentru persoanele care dorm pe spate și pe burtă, durerea poate apărea din cauza unei saltele prea moi sau prea tare, punând presiune asupra curburii naturale a coloanei. Recomandările sunt ca persoanele care preferă să doarmă pe o parte a corpului să folosească saltele cu nivel mediu-moale până la mediu-ferm,capabile să amortizeze punctele de impact.

 • dureri de spate în zona toracică sunt mai puțin frecvente pentru că anatomia din aceste regiuni este mai stabilă, cu toate astea, o durere care nu trece trebuie neapărat verificată de către un medic specialist. În unele cazuri, postura greșită crează o tensiune excesivă în partea de mijloc și superioară a spatelui. O saltea care eliberează presiunea și care contribuie la alinierea coloanei vertebrale poate reduce riscul apariției acestui tip de durere. De asemenea, o pernă de calitate și cu înălțime potrivită  poate asigura un somn liniștit și sănătos.

Atunci când ești în căutarea unei saltele ține cont de ce ai tu nevoie, așa că acordă atenție deosebită locului în care dormi pentru că acesta dă tonul fiecărei zi din viața ta. Mergi în Showroom și testează. Doar așa poți simți cu adevărat ce ți se potrivește și pe ce merită să dai banii. Crede-mă, la capitolul salteaua perfectă calitatea produsului face diferența și se simte. 

Sursă foto: Pexels.com

Referințe: https://www.sleepfoundation.org/best-mattress/best-mattress-for-heavy-sleepers

***

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top