Now Reading
Igiena orală corespunzătoare când porți aparat ortodontic fix

Igiena orală corespunzătoare când porți aparat ortodontic fix

Luna aceasta am împlinit un an de când sunt fericita posesoare a unui aparat ortodontic de toată frumusețea. Da, la 37 de ani am decis că its now or never. Zis și făcut. Mă așteptam însă să nu fie neapărat cel mai simplu lucru de făcut în viață. Dar nici cel mai complicat dacă voi ține cont de recomandările medicului ortodont. Iar unul dintre aspectele esențiale când porți un aparat ortodontic fix este grija pentru igiena orală.

Imaginează-ți că una dintre marile mele obsesii este să am dinții curați lună. Adică fac parte din categoria oamenilor care după fiecare masă ar fi cei mai fericiți să-și poată peria dinții. Doar că uneori nu am la dispoziție condițiile necesare. Oamenii normali (la cap :)) nici nu umblă zilnic cu periuța de dinți și pastă în geantă. Ei bine, cu aparatul dentar fix ar fi bine să ai aceste două obiecte cam tot timpul la purtător. Eu cel puțin nu vreau să zâmbesc cu iarbă între dinți și nici nu vreau să iau mâncare ”la pachet”.

Existența unui aparat fix înseamnă și multe spații în care se adună resturi alimentare. Iar această mâncare, dacă nu este curățată, determină apariția plăcii dentare, care la rândul ei poate cauza alte probleme ale sănătății dentare. Sau dinții se pot păta. Și nici asta nu cred că își dorește cineva. Și, da, mă spăl pe dinți chiar și atunci când merg la restaurant. Chiar dacă la noi această conduită este încă privită ca pe o curiozitate (ca să îi zic blând), în realitate este o formă de civilizație. Deci dacă vrei să te speli pe dinți la baia restaurantului, fii fără grijă sau rușine. Go ahead! Poate așa determinăm chiar mai multă lume să facă în felul acesta și astfel să contribuim un pic la creșterea consumului de pastă de dinți și periuțe din România (extrem de scăzut în prezent).

Norocul meu este că am un medic ortodont foarte deștept care mi-a explicat de la bun început că igiena orală și a aparatului sunt extrem de importante în reușita tratamentului ortodontic și m-a învățat exact ce am de făcut pentru a trece cu bine peste această etapă din viața mea. Mulțumesc, Elvira Patroi. 🙂 Iar eu, pentru că sunt foarte conștiincioasă cu acest subiect, am ținut cont de tot ce mi-a recomandat.

Iată pașii care trebuie urmați cu sfințenie pentru igiena orală corespunzătoare când porți aparat ortodontic fix:

PERIAJUL ȘI CURĂȚAREA SPAȚIILOR INTERDENTARE

Din momentul în care începi să porți un aparat dentar, trebuie să ai în vedere că după fiecare masă, inclusiv după o gustare, trebuie să te speli pe dinți. Dacă nu ai la tine o periuță, atunci este bine ca măcar să te clătești pentru a elimina resturile alimentare dintre dinți și aparat.

Periajul ar trebui completat cu utilizarea periuțelor interdentare pentru zonele mai greu accesibile (precum suprafețele dentare de sub arc), a unui duș bucal și a apei de gură. Vei vedea cât de bine funcționează aceste accesorii auxiliare de igienizare.

VIZITA LUNARĂ LA ORTODONT COMPLETATĂ CU O CURĂȚARE PROFESIONALĂ

Pe durata tramentului ortodontic vizitele de control vor fi de regulă lunare pentru diverse reglaje ale aparatului. Personal, la aproape fiecare control, am făcut și o curățare în cabinetul stomatologic. Asta înseamnă un airflow cu bicarbonat și un detartraj dacă acesta se impune. Dar medicul este cel care stabilește ce anume este necesar și recomandat pentru fiecare pacient în parte.

EVITĂ ANUMITE ALIMENTE

Există o serie de alimente pe care medicul te va sfătui să le eviți pe durata tratamentului. Din păcate, va trebui să spui adio unei mușcături puternice dintr-un măr sau dintr-un morcov. Nici alte alimente tari sau crocante precum alune sau semințe, popcorn, covrigi tari nu sunt recomandate. În aceeași categorie de evitat intră și alimente lipicioase gen gumă de mestecat, caramele, bomboane… Dacă porți aparat din ceramică sau safir, cu elastice transparente, iar arcul este varianta estetică, adică alb, atunci va trebui să eviți alimentele și băuturile care îți pot colora aceste părți ale aparatului. Cafeaua, vinul roșu, curry-ul, ceaiul negru, fructele de pădure vor păta.

PRODUSE RECOMANDATE PENTRU IGIENA DENTARĂ

Periuța de dinți va deveni prietenul tău cel mai bun pe parcursul tratamentului ortodontic. Așa că alegerea unei periuțe eficiente este foarte importantă. În plus, mai există încă un mic arsenal extrem de util dacă vrei să faci o curățare a dinților cât mai eficientă.

Eu am ales următoarele:

  1. Pasta de dinți o poți alege după ce preferințe vrei tu. Nu există una anume recomandată persoanelor care poartă aparat denatar.
  2. Periuța de dinți. Aici alegerea trebuie să se facă între o periuță manuală și una electrică. Eu le am pe ambele. Dar pentru varianta electrică am ales Philips Sonicare Diamond Clean Smart – este o periuță electrică chiar WOW! Pe lângă faptul că auzisem de ea de la prieteni (care erau mega încântați de eficiența pe care o oferă), mi-a recomandat-o și medicul stomatolog. S-a dovedit foarte repede a fi de mare ajutor pentru ce am eu nevoie. Este prevăzută cu 2 capete diferite de periere smart, 3 setări de intensitate care îmi permit o curăţarea îmbunătățită și 5 moduri care acoperă toate nevoile mele de periere:
  • modul Clean pentru curăţare zilnică de excepţie,
  • White+ pentru îndepărtarea petelor,
  • Deep Clean+ pentru curăţare profundă revigorantă,
  • Gum Health pentru curăţare delicată de-a lungul liniei gingiilor,
  • Tongue Care pentru curăţarea limbii. 

Ce îmi place mult la această periuță electrică este că vine la pachet cu o aplicație foarte isteață. O instalezi pe telefon și practic vei avea parte de îndrumări presonalizate. Îți zice:

  • când ai făcut o curățare temeinică,
  • când este cazul să reiei perierea pe o anumită zonă,
  • care sunt zonele problematice ale danturii tale.

Te avertizează:

See Also

  • când faci o presiune prea mare,
  • când să reduci mișcarea de frecare,
  • când este cazul să schimbi capătul uzat al periuței.

Practic, îmi sunt furnizate de periuță și aplicație toate informațiile pentru ca eu să obțin dinți foarte curați.

Alte detalii ale periuței care pe mine m-au cucerit sunt tocul special de transport (adică încape foarte elegant într-o poșetă de zi 🙂 ) precum și paharul de încărcare, nu doar practic ci și estetic.

O să mă întrebați ”dar de ce să aleg o periuță electrică și nu una manuală?”. Nu zice nimeni să renunți de tot la periuța convențională, dar spre deosebire de periuțele manuale, una electrică sonică efectuează aproximativ 62.000 de mișcări pe minut. Asta înseamnă că acționează mult mai ușor asupra plăcii bacteriene, iar microbulele de aer create în urma vibrațiilor curăță și spațiile interdentare. Așadar eficiența mai mare, acesta este răspunsul!

  1. Dușul bucal AirFloss este dispozitivul care mi-a fost cel mai des recomandat de alți cetățeni purtători de aparat ortodontic. 🙂 ”Va fi viața!” – cam asta am auzit de zeci de ori. Și au avut dreptate. Este perfect pentru curățarea spațiilor interdentare. Eu nu am probleme cu sănătatea gingiilor, deci nu pot să vă confirm din experiență proprie, dar medicul meu ortodont mi-a spus că folosit în mod constant, dușul bucal, pe lângă faptul că este modalitatea ideala de a curăța dinții și spațiile interdentare, îmbunătățește semnificativ starea de sănătate a gingiilor. 

Printre avantajele sale se numără faptul că rezervorul lui poate fi umplut cu o combinație de apă normală cu apă de gură, așa că îmbină ideal efectele acesteia și pe cele ale aței dentare.

Atenție! Dacă aveți copii, există șansa să fie atât de fascinați de el, încât își vor dori să îl utilizeze 🙂 Ceea ce, în teorie, ne bucură, pentru că vor avea și ei o mai bună igienă orală. În practică, vor vrea să stropească prin casă cu el, de exemplu pe oglinda de la baie. 🙂

  1. Apa de gură,  pe lângă efectul răcoritor pe care îl are, apa de gură contribuie la combaterea cariilor și ajută la eliminarea resturilor de alimente. Unele produse din această categorie au și alte efecte benefice, cum ar fi albirea dinților și reducerea riscului de formare a plăcii bacteriene. Folosește-o ca ultim pas după fiecare periaj.
  2. Periuță interdentară este practic un fel de scobitoare cu niște peri/zimți dintr-un material special. Aceste periuțe au o formă specială, care permite utilizarea lor în locurile greu accesibile din cavitatea bucală. Sunt absolut fantastice mai ales după o masă în care ai mâncat carne.  

Aceștia sunt pașii esențiali pentru a avea o igienă orală corespunzătoare pe toată perioada tratamentului cu aparat ortodontic fix. Dacă îi vei respecta, stomatologul tău te va felicita. Și chiar dacă ai sau nu aparat dentar, dar vrei o periuță electrică, știu că este un produs piperat. Și tocmai de aceea, dacă te tentează să achiziționezi o periuță electrică Philips Sonicare Diamond Clean Smart, să știi că am obținut pentru voi un discount de 30% la achiziție de pe site-ul Philips cu codul SONIASONICARE 🙂 

Sper ca informațiile adunate în acest articol (care au fost verificate de Elvira :)) să vă fie utile. Și stați pe aproape pentru că după un an de purtare a aparatului, am acumulat deja experiența care îmi permite să revin pe acest subiect. Pentru că în următorul episod o să vă povestesc exact care este viața purtătorului de aparat ortodontic. Și o să vă distrați!

***

View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top