Now Reading
Îngrijirea părului cu produse prietenoase cu mediul

Îngrijirea părului cu produse prietenoase cu mediul

Parcă, parcă trendul eco-friendly începe să prindă și la noi. Și cred că este bine venit ca persoanele care comunică în mediul online, să își facă un scop din a încerca să transmită cât mai des mesajul ”hai să avem grijă de planeta noastră” și, desigur, să și practice ceea ce predică (că am tot auzit de vegetariene mâncătoare de burgeri sub plapumă cu lumina stinsă și de zenificate isterice 🙂 🙂 🙂 ). De foarte multă vreme am introdus în rutina mea de îngrijire, într-o mare măsură, produse prietenoase cu mediul.

Dar ce înseamnă produse prietenoase cu mediul în industria frumuseții?

Da, industria frumuseții are o mică, mare problemă – nu face bine planetei. Recipientele din plastic, microparticule din plastic (în scruburi) și diverse substanțe chimice nocive care se găsesc în formulele produselor, toate acestea afectează în mod negativ mediul.  Soluția tot de la producătorii beauty trebuie să vină prin gândirea unor formule și ambalaje care să reducă din toate cele enumerate mai sus.

Nu sunt om de știință (cu toate că mi-ar plăcea titulatura asta) și nici nu sunt utilizatoare 100% de produse eco. Dar mi-am impus ca într-o mare proporție să le caut și să le utilizez. Mai ales atunci când descopăr game care mie mi se potrivesc. Pentru că și aici este o discuție, trebuie să testezi o grămadă de astfel de produse până vei fi mulțumită de ceva anume.

Ce criterii ar trebui să îndeplinească un produs de beauty prietenos cu mediul?

În primul rând, ar trebui să nu aibă în componență substanțe toxice, care dăunează nu doar naturii, ci și sănătății.

Printre acestea se numără parabenii, substanțe folosite la conservarea produselor cosmetice, fără de care acestea ar expira foarte repede. Problema parabenilor este însă că aceștia sunt derivați din petrolul care are un rol semnificativ în poluarea planetei și că pot provoca și iritații sau alte probleme ale pielii, de exemplu. Aluminiul este o altă substanță prezentă în produsele de îngrijire corporală, inclusiv în deodorante, și care, în doze mari, poate afecta funcționarea organismului, declanșând inclusiv afecțiuni neurologice (a fost asociat cu apariția Alzheimerului conform Alzheimer’s Society).

Iar despre sulfați, pe care îi găsiți sub denumirea de Sodium Lauryl Sulfate, substanțele responsabile de producerea spumei la produsele cosmetice, am mai povestit. Aceștia pot produce iritații serioase la nivelul pielii.

Iar lista substanțelor mai puțin benefice organismului și mediului poate fi completată oricând și cu ftalații (care se găsesc, de regulă, în fixativul de păr), triclosanul (care se găsește și în săpunuri și geluri antibacteriene) și metalele grele, cum sunt mercurul și plumbul, care se găsesc preponderent în produsele cosmetice.

Apoi, un produs de beauty prietenos cu mediul ar trebui să aibă un ambalaj biodegradabil sau reciclat, pentru că, degeaba compoziția este bună, dacă ambalajul e din plasticul atât de dăunător.

Nu în ultimul rând, produsele cosmetice nu ar mai trebui testate pe animale. Anul trecut, Parlamentul European discuta despre o inițiativă globală privind interzicerea testării pe animale în absolut toate țările din lume, o reformă care ar trebui să se aplice până în 2023. În prezent, testarea pe animale este principala metodă de testare pentru produsele cosmetice.

Ce produse de păr prietenoase cu mediul am descoperit?

Testez multe produse de beauty și o mare parte dintre ele este formată din cosmetice eco-friendly. Iar în lista de mai jos veți găsi nu doar o parte din produsele care îmi ajută părul să arate bine de fiecare dată, ci și o alternativă bio la produsele de hairstyling tradiționale.

Kevin Murphy

Am fost întotdeauna pasionat de problemele de mediu, dar până nu am creat prima mea linie de produse de îngrijire, nu am realizat cât de mult afectează mediul procesele de producție a acestor produse“, spunea Kevin Murphy, fondatorul unuia dintre brandurile mele favorite de îngrijire a părului.

Produsele profesionale Kevin Murphy au ambalaje din produse reciclabile sau biodegradabile și utilizează numai surfectanți naturali, eliminând complet sulfații și parabenii din componența lor. Pentru exfolierea și curățarea scalpului folosesc, de exemplu, acizi din papaya, citrice sau trestie de zahăr, care îndepărtează uleiul și mizeria într-un mod delicat.

Și o să îți dau și două exemple de produse KM pe care le ador: primul este un șampon pentru volum, Angel Wash, și al doilea e un spray cu vitamine care dă strălucire părului.

Șampon Kevin Murphy Angel Wash pentru volum 250ml
Spray Kevin Murphy Shimmer Shine pentru strălucire 100ml

Maria Nila

Maria Nila este un brand de îngrijire a părului 100% vegan & cruelty free, ceea ce mi se pare foarte, foarte tare! Ce înseamnă acest lucru?

Că produsele Maria Nila sunt făcute exclusiv din plante, surse 100% naturale, și nu sunt testate pe animale. Asta ca să nu mai spun că sprijină replantarea copacilor în zonele lumii afectate de defrișările masive. Însă cea mai importantă calitate a suedezilor de la Maria Nila este că fac produse de îngrijire de o calitate excepțională.

Au o gamă numită Colour Refresh care ajută la reîmprospătarea nuanței părului vopsit între sesiunile de vopsit la salon și care chiar dă rezultate.

See Also
femeia la 40 de ani

Mască hrănitoare cu pigmenți de culoare Colour Refresh Maria Nila

Rangali Bioshop

Un magazin care te așteaptă cu nenumărate produse bio (și nu doar pentru păr), Rangali este una dintre opțiunile mele preferate când vine vorba de alegeri eco-friendly. Pentru păr am încercat masca de la Biofficina Toscana cu extract de ulei de măsline, dar și câteva șampoan de la Khadi.

Masca, Biofficina Toscana, pentru par ondulat si cret, 200 ml
Șampon cu Amla pentru volum si strălucire, Khadi, 210 ml

Cattier

Și doar nu credeai că francezii, acești experți în frumusețe și produse cosmetice inovatoare, stau departe de zona eco-friendly.

Cattier este un brand bio franțuzesc, care folosește produse vegetale organice, provenite din culturi asupra cărora nu s-a acționat cu pesticide, insecticide sau fertilizatori chimici. Îți recomand produsele pe bază de argilă Cattier (argila este semnătura brandului), dar și produsele lor de păr fără sulfați, care oferă o strălucire intensă firului de păr și curăță în profunzime.

Șampon pentru păr vopsit Cattier

Kérastase Paris

Nici cei de la Kérastase Paris, un brand cu tradiție în zona îngrijirii profesioniste a părului, nu se lasă mai prejos la capitolul inovații bio. Gama lor Aura Botanica este lipsită de sulfați, silicon și parabeni și are la bază ulei din nuci braziliene, ulei de argan și alte ingrediente vegetale, care hrănesc părul și îi conferă o strălucire intensă. Ce-i drept, este o gamă de îngrijire mai potrivită părului natural.

Spray pentru beach waves Aura Botanica

 

Pe lângă produsele bio de îngrijire a părului, poți alege și instrumentele de styling bio. Nu de alta, dar și pieptenii și periile de păr au muuult plastic în componență. Alege o perie din lemn de bambus, cu peri din lemn.

Perie Avril
Pieptene din lemn de bambus

Lista este deschisă. Tu ce produse prietenoase cu mediul pentru îngrijirea părului cunoști și îți plac?

***

View Comments (2)
  • Bună ziua,am și eu părul vopsit blond de ani de zile,dar de la atâtea decolorare este f degradat în acest moment,foarte uscat.Folosesc uleiuri înainte de a-l spala dar nu prea vad mari îmbunătățiri de data asta.Ma gândesc sa folosesc o nuanță mai închisă de blond ca să nu mai trebuiască decolorat atât de mult.As vrea sa te rog sa îmi spui ce tratamente folosești ca să îl ai asa frumos și sănătos?Mulțumesc frumos!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top