Lucruri importante pe care le vei regreta dacă le treci cu vederea. Și câte o carte care să te ajute.
Regret = “părere de rău cauzată de pierderea unei ființe sau a unui lucru, de o nereușită sau de săvârșirea unei fapte nesocotite.” Aș mai adăuga că regretul câteodată înseamnă și părere de rău cauzată de prezența unei situații în viața ta, dar indiferent ce reprezintă pentru tine ideea de regret, noi oamenii, suntem un cumul de dorințe și alegeri fericite… sau nu.
Cu toate astea, eu privesc regretul ca pe un bun instrument de cunoaștere de sine. Doar să nu te îneci în regrete, aceasta este condiția principală pentru a merge înainte indiferent de obstacolele pe care viața ți le pune în cale.
Dar cum ar fi să fii atent la semne, situații și momente în așa fel încât să nu le treci cu vederea și să asculți de învățăturile altora ca să nu repeți aceleași greșeli pe propria piele, să nu le pui într-un colț ascuns ca mai apoi să … regreți? Așadar, iată lucrurile cu adevărat importante pe care dacă le treci cu vederea s-ar putea să le regreți.
1. Împrietenește-te cu eșecul
Michael Jordan a spus: „Am ratat peste 9000 de lovituri în cariera mea. Am pierdut în jur de 300 de meciuri. De 26 de ori am crezut că dețin lovitura câștigătoare și am ratat. Am eșuat iar și iar și iar în viața mea. Și de aceea am reușit.”
Încă de mici suntem învățați să concurăm cu colegul de bancă, cu vecina de la parter și cu băiatul lui tanti Nina care știe de la 5 ani să scrie, să citească și pictează mai ceva ca Picasso. Părinții, educatorii ne certau când greșeam, când nu pronunțam corect un cuvânt sau când nu luam 10 la testul de la engleză. Astfel, am învățat să ne fie rușine și să fugim de eșec. Am învățat că nu-i ok să greșești pentru că vei fi certat, pedepsit, criticat sau judecat. Deși, aproape toți adulții au experimentat în copilărie sau în adolescență sentimentul de vină că nu au reușit ceva, ca adult ai toate șansele din lume să îndrepți mentalitatea asta atât de toxică.
Dă-ți voie să greșești, altfel cum poți învăța, cum poți progresa?!
De multe ori nici nu încerci să urmezi un anumit lucru care te atrage din frica de eșec. Deși doare o nereușită, mai mult doare când constați târziu în viață, când îți dai seama că ai fi putut mai mult, dar că nu ai acționat pentru a-ți realiza un vis, oricare ar fi acela, oricât de imposibil și năstrușnic ar părea.
De aceea, sunt de părere că este bine să te împrietenești cu eșecul… s-ar putea să se dovedească util.
2. Revendică-ți viața
TU ești cel care suportă consecințele propriilor acțiuni, dar tu ești cel care își trăiește viața, așa cum vrea, așa cum crede, așa cum simte??
Știu, poate că pare o întrebare absurdă, dar mai am una la fel de ciudată pe care vreau să o analizezi foarte serios: Deciziile pe care le iei în viața ta sunt rezultatul propriilor aspirații sau al hotărârilor luate de tatăl, mama ori soțul tău?
Din păcate, de prea multe ori ne este teamă de ce vor zice ceilalți despre noi și nu stăm să ne gândim că ar trebui să ne fie teamă de o viață trăită pentru a-i mulțumi pe alții, și mai puțin pe noi.
De aceea, puterea lui NU este eliberatoare. Practic-o zilnic și acolo unde este cazul înlătură cu mult curaj pe toți cei care te țin captivă în propria viață. Câteodată nu trebuie să faci nimic, trebuie doar să spui NU! O să regreți mai încolo că n-ai vrut să cunoști forța unei vieți trăite după bunul plac.
3. Fii alături de copiii tăi. Cresc atât de repede!
Copiii noștri nu vor avea toată viața nevoie de noi. Cât sunt mici sunt cei mai vulnerabili și atunci ne caută, ne doresc, vor să le fim aproape, să se bage în sufletul nostru pentru că acolo știu că e cald și bine. Din păcate, de multe ori, ratăm momentele astea din lipsă de timp, din cauza jobului stresant sau al grijilor care ne amețesc ca într-un carusel. Fugim după un job bine plătit (pentru că vrem să le oferim copiilor noștri tot ce este mai bun), dar uităm că brațele, atenția și prezența noastră sunt de 1.000 de ori mai dorite decât ultimul trening de firmă sau nu știu ce mășinuță cu telecomandă.
Gândește-te așa: copilul tău te iubește din toată inimioara lui pură și vrea să se joace cu tine. Dar cât crezi că va dura asta?
Se va face mare și nu te va mai primi în jocul lui, nu va mai vrea să-l iei de mânuță când îl duci la școală sau la cursul de înot. Cert este că avem doar câțiva ani speciali cu copiii noștri, când ei ne vor aproape. După aceea, noi părinții, vom cere măcar un strop de atenție din partea lor.
Copiii cresc cât noi clipim puțin, așa că nu regreta că nu ai fost alături de ei în fiecare clipă din a lor viață minunată.
4. Fii alături de părinții tăi
Conflictul dintre generații aduce cu sine multe neînțelegeri, multe certuri și supărări de ambele tabere. Poate părinții tăi sunt prea aspri, prea anxioși, prea, prea, prea, iar tu n-ai suficientă răbdare cu ei. Poate, poate, poate, dar indiferent cum ar fi, nu ai voie să le minimizezi rolul pe care îl au în viața ta.
Indiferent că ai reușit de-a lungul timpului să formezi o relație frumoasă cu părinții sau undeva, acolo, s-au strâns sentimente de ranchiună, nu uita că lor trebuie să le mulțumești că tu exiști și este musai să-i respecți pentru asta. Mai târziu, vei regreta. Nu ne alegem părinții, dar putem oricând alege să-i respectăm și să-i prețuim pentru ceea ce reprezintă ei în destinul nostru.
5. Cunoaște-ți adevărații prieteni și ține de ei
Un prieten adevărat este un lucru rar. Eu pot să număr pe degetele de la o mână adevărații prieteni, dar pe aceștia pe care-i am, s-au dovedit de-a lungul timpului o comoară în viața mea.
Cu toții am dat peste oameni falși cărora le-am oferit o mare parte din de sufletul nostru și ne-au sfărâmat-o cu cruzime. Dar sunt de părere că decât cantitate, mai bine calitate, de aceea, filtrarea prietenilor este un exercițiu pe care îl înveți în timp. Îți iei câteva palme peste suflet, dar ține minte că prietenii adevărați vor rămâne mereu alături de tine, nu doar la bine, ci și la greu. Ei se vor bucura pentru victoriile tale, tu vei simți dacă o fac din toată inima (fără pic de invidie) și îți vor sta alături când cerul va cădea peste tine.
Eu prefer prietenii care îmi spun în față când greșesc, care nu mă cocoloșesc, prefer oamenii direcții (pentru că așa sunt și eu). Aceștia sunt greu de găsit, dar odată ce-ai avut parte de ei, ține-i strâns lângă tine.
Iar dacă ai de-a face cu prieteni falși, cu prietenii superficiale nu le (mai) dedica din timpul tău. Cunoaște-ți adevărații prieteni, scapă de cei contrafăcuți ca să nu regreți mai târziu. Timpul tău este prețios, așa că petrece-l lângă prieteni adevărați, lângă oameni care te iubesc sincer.
6. Nu-ți ascunde sentimentele
De câte ori nu ți-ai reprimat sentimentele din teamă? De câte ori nu ai spus “te iubesc” omului drag? Sau de câte ori n-ai vrut să te împaci cu cineva și să rostești “îmi pare rău“, dar n-ai făcut-o?
Dacă există cineva în viața ta căruia vrei să-i spui toate astea, atunci nu mai amâna. Nu știi niciodată când târziu, este prea târziu.
7. Taci când ești nervos
Știu că este foarte greu să te abții când cineva te rănește sau te provoacă. Atunci vezi numai roșu în fața ochilor și nu vrei altceva decât să-ți faci dreptate. Dar cuvintele sunt magice. Pot să distrugă o inimă sau să o vindece, de aceea, atunci când ești furios învață să taci. Știu că este greu, dar furia rupe legături după care s-ar putea să suferi la un moment dat.
Comunică-i persoanei în cauza tot ce simți pe un ton blând, după ce furia a trecut. S-ar putea chiar să vezi lucrurile altfel după ce te-ai calmat. Ce zici, îi dai o șansă sfatului meu?
8. Cine ești tu să-i spui lui Dumnezeu ce să facă?
Toată viața ai muncit să devii balerină, dar o luxație urâtă a năruit acest vis? Din nefericire, multe regrete sunt cauzate de viața pe care nu am trăit-o. Noi, oamenii, chiar știm să ne facem rău (voit) pentru că de atâtea ori rămânem în relații care funcționează pe pilot automat sau ținem cu dinții de un job care ne face nefericiți, doar pentru că așa am visat să facem încă din liceu.
Doar pentru că am decis la un moment dat că viața noastră TREBUIE să fie într-un anume fel, nu înseamnă că nu putem fi mai flexibili când ea se dovedește … diferită. Dacă nu te mulțumește jobul în avocatură, deși te-ai zbătut ani de zile ca să intri în barou, poate că ar fi timpul să încerci altceva. Este suficient să clipești o singură dată și pierzi șansa unei cariere mai bune, unui partener potrivit doar pentru că te încăpățânezi să rămâi conectată la un plan greșit. Dă-i drumul vieții, nu o mai controla și s-ar putea să apară în drumul tău oportunități care ți se potrivesc mai mult, care te împlinesc cu adevărat.
Eu zic așa: urmează-ți inima pentru că este cea mai bună cale să nu ai regrete.
Sursă foto: Unsplash.com
***
Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂