#SheDoer: Luminița Petrișor (co-fondator și trainer Attitude Pilates)

Dacă nu s-ar fi născut, Luminița trebuia inventată! 🙂 Și dacă nu ar fi fost ea, probabil că nu m-aș fi apucat vreodată de Pilates. Serios! Este exact antrenorul pe care îl caut, pe care îl vreau: serios, extrem de atent la fiecare mișcare pe care o execută ”pacientul” aflat pe aparat, corectează fiecare mișcare, amintește constant de respirație și insistă să îți depășești limitele. Pentru unele persoane poate e cam severă dar tare bine funcționează ”tehnica” asta cu mine la sport. 🙂 Luminița Petrișor este co-fondatoarea Attitude Pilates, un studio mare și foarte luminos din centrul capitalei, căruia clientele (și clienții) care îi trec pragul, îi rămân fideli. Locul ăsta crează dependeță … un tip de dependență însă care eu consider că ne face bine.
Da, chiar scriu în mod voit și conștient la superlativ despre Luminița, despre Attitude Pilates și despre tipul de Pilates care se practică aici și sunt extrem de obiectivă. Vă puteți convinge de acest lucru, dacă vă faceți curaj sau timp (depinde ce bariere întâmpină fiecare) să vă programați o sesiune demo (gratuită). Aștept apoi impresii.
Dar până atunci vă invit să o descoperiți pe Luminița, Lumi sau profa cu îi zic elevele ei. Cred că din acest interviu #SheDoer vă puteți da seama exact ce tip de antrenor este și sigur vă va trezi măcar un pic interesul de a vedea cu ce se mănâncă Pilates-ul.
Ce îți doreai să devii în copilărie?
În copilărie m-am întâlnit foarte devreme cu sportul de performanță care pe mine personal, m-a ajutat într-o formă inimaginabilă. Și nu în sensul că am știut din copilărie că vreau să fac performanță în sport, ci în sensul că mi-a dat disciplină și structură.
Am făcut handbal de performanță de la 7 ani și cu toate că nu aveam cea mai potrivită constituție fizică (eram micuță de statură, și puteam să joc doar centru și extremă), eram cea mai bună din echipa. Alegeam schemele tactice și valorificam maxim potențialul colegelor mele. Îmi amintesc că adesea vedeam de deasupra acțiunile echipei. O dată ce aveam mingea, realmente nu reușea nimeni să mă prindă. Ori datorita acestui cumul de factori, am înțeles încă de foarte tânără că avantajele mari se pot naște din dezavantajele mari și că disciplina, structura și dorința vie pot să îmi aducă tot ceea ce îmi doresc. Așa că, pe scurt, mi-am dorit să îmi fie totul accesibil. Și îmi este.
Cine este sursa ta de inspirație în viața profesională?
În meseria mea, tot ce înseamnă mișcare mă inspiră. La întrebarea “cine” punctual, mi-e greu să răspund pentru că ar fi nedrept să mă apuc să numesc fiecare persoană care îmi trezește un “wow”, pentru că sigur aș omite pe cineva :). Fiecare om care refuză să stea, mă inspiră. Fiecare om cu care am lucrat și cu care lucrez, mă inspiră. Colegii mei mă inspiră pentru că pun încontinuu în funcționare principiul mișcării în ei și în ceilalți. “Cine”, sunt toți cei care trăiesc și respiră fluxul permanentei mișcări.
Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat până acum în activitatea ta?
Cred că cea mai mare și constantă provocare în ceea ce fac eu, este….plictisul. Noi oamenii, mai devreme sau mai tărziu, ne plictisim în a face pe termen lung aceași activitate. Și asta este absolut firesc. Prin natura noastră, suntem construiți să explorăm alte și alte activități, experiențe și aventuri. Când apare “plictisul”, pentru business-ul meu este o provocare, provocare care pe mine mă determină să fiu și mai creativă și mai implicată. Combinația între “plictis”, determinare și creativitate în esență, duce pe toată lumea la alt nivel de performanță. Totul este să avem răbdare să explorăm în profunzime apariția plictisului.
Dar cel mai mare succes de care te-ai bucurat?
Fiecare nouă zi este “cel mai mare succes” de până acum. Toți oamenii care ne-au trecut pragul și care au ales să stea o perioadă de timp cu noi, mai lungă sau mai scurtă, au plecat mai bogați. Și cei care rămân, sunt mai bogați pe zi ce trece. Ori asta nu are cum să nu fie un succes zilnic. Prin urmare, succesul cel mai mare este fiecare zi în care avem posibilitatea să ne manifestăm la potențialul maxim.
Ce ți-a trezit interesul pentru Pilates?
Păi după ce am terminat facultatea șefă de promoție, după 2 masterate, îmi făceam și doctoratul și activam deja în mediul academic. Apoi m-am îndrăgostit și am vrut să mă mut în București. Și atunci mi s-a schimbat traiectoria în întregime, căci mi-am dat seama că am încheiat un mare capitol din viață mea. Am avut noroc să îmi găsesc repede un job într-unul dintre foarte puținele studiouri de pilates de la vremea aceea (vreo 3 ani chiar am lucrat și în Univesitate și ca trainer, în paralel ) și m-am îndrăgostit pentru a doua oară într-un timp foarte scurt :).
Din momentul în care m-am întâlnit cu Pilates, am știut că asta vreau să fac. Să modelez/reechilibrez corpuri, attitudini. Da, am văzut imediat potențialul perfomanței. Altfel decât știam. Din acel moment, nici nu mi-a mai trecut prin cap să fac altceva. Pilates îmi permite să infuzez zilnic oamenii, să determin modificări pozitive în ei. Și sunt puține joburi care îți dau posibilitatea nu doar să asiști la toate aceste modificări, ci chiar să le impactezi.
Ce crezi că te face diferită de alți traineri de Pilates? Cum îi convingi pe oameni că această formă de mișcare este ce le trebuie?
Toți oamenii sunt diferiți. Eu nu sunt diferită față de alți trainer din punct de vedere tehnic sau pregătire fizică și educațională. Orice trainer poate să fie ceea ce sunt eu. Eu însă sunt bună în meseria mea, deoarece sunt foarte conștientă de mine. Mă cunosc foarte bine și am curajul să fiu eu. Sunt un profesionist asumat. Stiu să motivez și să trezesc în oameni dorința de performanță. Și o dată trecut acest prag, Pilates influențează toate dimensiunile existenței lor.
Nu e nevoie de foarte mare efort să conving pe cineva că pilatesul este o formă de mișcare complexă. Cei mai mulți își dau seama după prima încercare (știi că oferim un demo gratuit). Deci ca principiu este ușor de acceptat faptul că pilates-ul este una dintre formele de mișcare cele mai sigure și cu multiple beneficii. De exemplu o persoană cu afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale, sau genunchi/umeri, este destul de limitată în a practica sporturi/mișcări/activități fizice. Însă pot practica pilates în cea mai mare siguranță. Dar acesta a fost un exemplu limitativ.
Dincolo de asta, Pilatesul nu este limitativ, ci dimpotrivă, este foarte bogat. Aduce atât de multa coerență, armonie, fluiditate și putere într-un corp încât beneficiile sunt rapide și foarte vizibile de la o etapă de pregătire la alta. Practic, așa m-am îndrăgostit de Pilates. Primele “efecte” le-am trăit pe propriul corp. Și după ce am simțit și văzut modificările pe corpul meu am știut că vreau să dau același lucru mai departe (da, iubesc Pilatesul și transformările pe care le determină în oameni, și mă antrenez de 11 ani doar prin acesta formă de mișcare).
Ce te face fericită?
EU mă fac fericită :). La asta se adaugă multe bucurii și plăceri. Îmi place construcția cu care vine fiecare zi; îmi place autenticitatea celor care au curajul să o manifeste; îmi plac oamenii care cresc, cei care acționează când au ceva de rezolvat și cei care merg înainte pentru simplul fapt că nu stiu să facă altfel. Îmi place că învăț din fiecare zi, și fiecare interacțiune mă ajută să mă rafinez la nivel de idee sau Spirit. Cei mai mari învățători sunt propriile noastre experiențe.
Ce te enervează?
Mă enerveză de principiu multe chestii :). Cele care mă enervează cât să îmi trezească și emoții însă sunt puține. Mă enervează lipsa mișcării, a acțiunii, a organizării într-o direcție constructivă. Cred că în esență mă enervează inerția.
Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat despre Pilates?
Faptul că dacă te lași “pradă” acestei forme de mișcare, îți aduce beneficii multiple – fizice, mentale și chiar spirituale. Depinde de fiecare cum se raportează la pilates și cum alege să trăiască această experiență. Însă pentru mine, pilatesul asta e – echilibru și armonie. Și posibilități nelimitate de manifestare.
Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai despre una dintre clientele tale?
Mi-e foarte greu să aleg una :). Am sacul de amintiri frumoase atât de plin, încât nu aș știi cum să aleg doar una.
Dar uite una despre tine 🙂 Când te –am văzut prima dată, mi-am zis că este musai să ajung să-mi pun amprenta pe acest corp. Înalt, suplu, cu linii musculare alungite. Aveam ochii maaari. Într-o fracțiune de secundă am analizat fiecare inserție și ajustare pe care ți-aș fi putut-o face. Și m-am străduit să te impresionez :)) astfel încât să ne vedem în Studio (eram la un Retreat JuiceIT) și să pot face acest “proiect”.
Apoi… toate obiectivele pe care le ating cu oamenii cu care lucrez. Știu fiecare acumulare în parte pentru fiecare corp am o capacitate fantastică de a creiona mental forma perfectă (și posibilă, desigur) și sunt extrem de metodică și foarte convingătoare. În consecință… mai toate amintirile frumoase din Studio sunt legate de rezultatele obținute. Și de “poveștile” oamenilor cu care lucrez. Și am norocul să lucrez cu oameni atât de frumoși și care realmente mă inspiră (nu doar în antrenamente, ci și în plan personal).
Care crezi că este talentul cu care te-ai născut?
“Să fac”, “să acționez”, să pun lucruri în mișcare. Poate nu toate problemele au o rezolvare, însă fiecare problemă are aspecte care pot fi rezolvate, îmbunătățite. Am o construcție dinamică și o puternică credință în mine.
Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ai face neapărat?
În acest moment din viața mea, datorită talentului mai sus menționat, am făcut tot timpul ceva. Sigur că am făcut și multe greșeli, însă pe măsură ce le-am conștientizat, am acționat în consecință fără teamă că ar fi prea târziu. Și până în acest moment al vieții mele, din fericire nu am trăit niciun moment de “e prea târziu să fac asta”.
Un sfat pe care i l-ai da oricărei femei:
Păi eu cred așa: că femeile sunt “putere” și bărbații sunt “structură”. În consecință, sfatul meu pentru toate fetele și femeile este să nu se teamă să fie puternice, să își descopere, cunoască și să își asume această putere înnăscută, pentru că ea este un dat.
It’s a men’s world?
În lumea mea actuală, nu. Într-o realitate trecută, părea a fi. Dacă ne uităm la constructele sociale, încă pare a fi. Cred însă că totul ține de context, iar rezolvarea (orice rezolvare) o găsești în echilibru. Dacă eu ca femeie, cred că “it’s a men’s world”, cu siguranță asta va fi experiența pe care o voi trăi eu. Însă dacă voi crede cu tărie că “it’s everybody’s world”, experiența mea va fi echilibrată. Poți să alegi să ai o astfel de viziune sau poți să alegi să iei de bun ce iți spune constructul social.
De ce ești un #doer?
În primul rând pentru că este nativ. Eu așa funcționez, uman vorbind. Evident, l-am și cultivat. Ce cred însă cu tărie este că fiecare om are “munca” lui, chiar și cei care în aparență nu fac nimic. Revenind, sunt un “doer” pentru că numai făcând îți dai șansa să vezi ce iese. Numai făcând și alegând conștient CE faci, poți avea claritate asupra vieții tale, asupra experienței pe care vrei să o trăiești și asupra propriului univers. Nu poți să decizi ce fac alții, dar ai o mare putere de decizie în ceea ce alegi să faci. Și eu sunt rezultatul propriilor decizii și a modului în care mă raportez/ acționez în fiecare dimensiune a existenței mele.
Foto: Sorina Dumitrescu
***