Now Reading
Identifică-ți punctele tari și slabe în patru pași simpli ca să îți atingi țelurile.

Identifică-ți punctele tari și slabe în patru pași simpli ca să îți atingi țelurile.

Cu toții trecem prin experiențe care ne șlefuiesc personalitatea și ne provoacă inima să respire mai puternic decât de obicei. Orice final de maraton are o anumită strălucire care ne încântă orgoliul, dar rareori observăm provocările care stau la pândă. De aceea, este important să ne cunoaștem sincer atât calitățile, cât și defectele, atât punctele tari, cât și cele slabe. Atunci când știm cine suntem, cu bune și cu mai puțin bune, reușim să dezvoltăm planuri corecte pentru a ne atinge obiectivele. În același timp, putem să eliminăm posibilele provocări și să experimentăm o călătorie mai plăcută pe măsură ce progresăm către țelurile setate și evoluăm ca indivizi. 

Cel mai bun mod de a-ți identifica punctele forte și slabe cuprinde „un mix ‟ de ingrediente. Unele implică sprijinul celorlalți, iar altele autoevaluarea. Cum ar fi să îmbrățișezi cu nerăbdare oportunitățile care îți stau în cale, știindu-ți asumat culorile inimii și ale minții?

  • Identifică-ți punctele tari și slabe în funcție de context

Uită, te rog, de schițarea faimosului tabel pe două coloane în care enumeri cu atenție punctele tale forte și slabe. Atâta timp cât nu contextualizezi, pierzi timpul și muncești inutil. Când te autoevaluez este bine să te referi întotdeauna la o anumită situație. Potrivit psihologilor, punctele tari și slabe depinde în totalitate de situațiile cu care ne confruntăm, fiind un amestec de valori, țeluri, interese și factori situaționali care sunt unici pentru fiecare om în parte. Ai putea să analizezi onest împrejurările cheie care te-au adus AICI, în locul în care ești. În acest mod, îți poți seta obiectivele pentru ca lucrurile să progreseze așa cum îți dorești. Fiecare capitol din viața ta necesită exersarea unor abilități și cunoștințe diferite, atât la nivel profesional, cât și personal. Poate vrei să cânți bine la chitară, să devii un copywriter independent sau vrei să înveți floristică. Indiferent de ce alegi, respectă pașii următori:

  • stabilește ce abilități, cunoștințe și stil de aplicare îți vor aduce rezultatele dorite
  • examinează-ți riguros abilitățile pe care consideri că le stăpânești
  • evaluează cât de aproape crezi că ceea ce stăpânești se potrivește cu ceea ce ai nevoie. De exemplu: 10 este POTRIVIRE PERFECTĂ și 0 înseamnă că nu recunoști să ai astfel de capacități sau abilități
  • pentru evaluările de peste 0 poți să analizezi cât de ușor sau cât de provocator este pentru tine să aplici acele abilități și deprinderi pe care le deții
  • întreabă-te: „Ce mi-a plăcut cel mai mult?‟ și  „Ce mi-a plăcut cel mai puțin?‟

Pentru ca să nu-l lași pe judecătorul interior să-și facă de cap cum vrea el, înlocuiește expresiile puncte tari și puncte slabe cu:

  • cel mai ușor – cel mai greu
  • extrem de eficient – ineficient
  • familiar  – necunoscut

De reținut! Autoevaluarea nu este o metodă sigură pentru a-ți descoperi calitățile și defectele, atâta timp cât nu ai încredere în tine și mereu te desconsideri. De aceea, eu sugerez contactarea unui psiholog care să-ți ghideze pașii și să te ajute să-ți găsești puterea interioară.

  • Utilizează cu atenție instrumente de autoevaluare

Instrumentele de autoevaluare te ajută să înțelegi și să îți organizezi punctele tari și punctele slabe. Profilurile care reies din răspunsurile tale îți permit să recunoști unde ar putea fi cel mai bine să-ți direcționezi energia și atenția, în așa fel încât să-ți  îmbunătățești cunoștințele și abilitățile. Studiul VIA Character Strengths susține că fiecare individ în parte are o paletă de 24 de puncte forte diferite care constituie personalitatea lui.

Specialiștii definesc punctele tari ale caracteruluii ca fiind pozitive, asemănătoare trăsăturilor de gândire și simțire, folosite în așa fel încât, nu doar cel în cauză să beneficieze de ele, dar și oamenii din jur. Institutul VIA a dezvoltat sondajul printr-o bază solidă de cercetare, indicând modul în care concentrarea asupra punctelor forte are multiple beneficii:

  • Productivitate îmbunătățită la locul de muncă și circulație redusă a personalului
  • Stima de sine mai mare, motivația, atingerea obiectivelor și sentimentul de împlinire personală/ profesională

Un alt instrument valid de autoraportare este cel de la Herrmann Brain Dominance Instrument care te ajută să înțelegi și să recunoașteți care sunt stilurile de gândire preferate. Da, da avem stiluri de gândire. Neașteptat, așa-i? Studiul clasifică modul în care gândim în patru cadrane: analitic, experimental, relațional și practic, ajutându-ne să conștientizăm modului în care suntem apți să gândim și să abordăm diferite situații și relațiile cu ceilalți. Potrivit diviziei australiene Herrmann Brain, 58% dintre indivizii care completează studiul sunt capabili să opereze predominant cu două cadrane și 34% preferă trei din cele cinci cadrane. Îți recomand și testul de personalitate Jung, creatorul celor 16 tipologii de personalitate. Acesta este o adaptare a unuia dintre cele mai populare teste de personalitate din lume și te încurajez să-l faci și tu pentru o amplă viziune asupra interiorului tău. 

Învățarea acestor informații o consider absolut necesară, dar vreau să te avertizez să nu cazi cumva în capcane precum:

  • evitarea unor situații deoarece nu ai suficiente abilități pentru a face față lor
  • creare de scuze și lamentări care să justifice efortul redus deoarece stilul tău de gândire este diferit

Trebuie să fii precaută atunci când te evaluezi cu ajutorul instrumentelor de autoevaluare. Verifică te rog,  pentru a vedea care este aplicația recomandată din spatele instrumentului înainte de a începe testele și evaluările psihometrice. Astfel de „măsurători” sunt create având în vedere diferite obiective și intenții. Deci, este important să identifici pe cel care este cel mai util contextului în care dorești să îți revizuiești punctele tari și punctele slabe.

  • Încrede-te în persoane de ÎNCREDERE

Dacă ți se cere să descrii punctele forte sau calitățile pe care le vezi la prietenii tăi, sarcina aceasta nu-i deloc grea. Din contră! Cu toate astea, când ți se cere să faci același exercițiu pentru tine însuți, lista cu puncte slabe și defecte cântărește mai mult decât punctele forte. Totuși nici efectul Dunning-Kruger nurămâne în penumbre, ba din contră, multe persoane tind să se supraaprecieze sau supraevalueze. Ceea ce iar este greșit! Observi cum oamenii rareori sunt echilibrați? Preferăm extremele întotdeauna.

Pe piața muncii s-a observat de-a lungul timpului diferențe clare între bărbați și femei în ceea ce privește evaluarea de performanțe. Astfel, femeile își desconsideră sau sub evaluează abilitățile și țintesc obiective mai mici sau mai scurte decât bărbații. De ce oare? O fi din cauza prejudecătilor sociale transmise la nivel de individ din generație în generație?

See Also

Tind să cred că este important să găsești acea persoană/ acele persoane care să te ajute să-ți dezvolți o perspectivă largă asupra punctelor tari pe care le ai și să te ajute să le șlefuiești pe cele mai puțin plăcute. Indiferent că este mama sau fratele mai mare, profesoara de geografie din generală sau managerul care te-a angajat acele persoane care îți ghidează pașii și îți sugerează să TE construiești cu îndemânare și virtute, ai nevoie lângă tine de persoane care SĂ CREADĂ în tine. Iar tu ai nevoie să te încrezi în ele, dacă ești sceptică, testul s-ar putea să nu funcționeze. Lasă-i pe oameni să se apropie de tine și fii deschisă. Lucruri magice pot să se întâmple. 

  • Testează-te

Noi, oamenii nu căutăm în mod natural oportunități de a ne examina abilitățile și a ne verifica în detaliu trăsăturile de caracter. Dacă am știi cât de mult contează asta pentru devenirea noastră ca indivizi am repeta mai des astfel de experiențe. Pentru a-ți repara punctele slabe trebuie să te pui în mod deliberat și conștient în situații diferite. Ieși din zona de confort. Familiar nu înseamnă oportunitate, dar oportunitate înseamnă mereu progres. 

Atâția oameni, atâtea modalități de a-ți cunoaște defectele și calitățile sau punctele forte și punctele slabe. Depinde numai de tine dacă îți dorești să scormonești adânc în interior. Mulți nu o fac de frică. Fii curajoasă și cunoaște-te. 

Sursă foto: Pexels

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top