RAPID, GUSTOS Si SANATOS: supa de dovleac cu ghimbir
Vara trecuta am fost intr-o vacanta in Germania, in zona Würzburg. Am mers cu bicicletele pe traseul de pe malul raului Main si din loc in loc ne ieseau in cale mici popasuri, restaurante si terase la care ne puteam opri pentru o gustare sau o bere :). Intr-unul din aceste locuri am fost atrasi de decorul realizat cu multi dovleci, iar ulerior am aflat ca preparatele din dovleac erau specialitatea casei. M-am decis pentru o supa de dovleac cu ghimbir. A fost magnifica!!
Pentru ca zilele trecute am facut piata si am gasit dovleac proaspat ras (da, asa mi-am usurat munca), am decis sa incerc o reteta foarte simpla, similara cu cea pe care o mancasem in Germania si la care ma tot gandeam cu o pofta nebuna. Iar rezultatul a fost exact cel pe care mi-l doream: o supa crema exotica, dulce-acrisoara, usor picanta, careia i-am dat “textura” cu samburi de dovleac rumeniti.
Ai nevoie de :
– 800 gr. dovleac , ras
– 2 morcovi mari, rasi pe razatoarea mare
– o ceapa medie, cubulete
– 5 cm de ghimbir, taiat felii sutiri
– 20 gr. unt
– 1l supa clara (rareori apelez la asa ceva, iar atunci cand o fac cumpar varianta bio – Gemüsebrühe)
– 250ml lapte cocos
– sare, piper, zeama de la jumatate de lamaie, seminte de dovlec crude si apoi rumenite
Se face asa: untul se topeste si in el arunci morcovii, ceapa, ghimbirul si dupa dovleacul. Se lasa 10 minute sa scada. In timpul acesta poti fierbe supa clara. Cand aceasta a dat in clocot o torni peste legume si lasi sa fiarba la foc mic 20 min. Apoi dai totul prin blender pana legumele devin crema (daca ai rabdare poti trece totul si printr-o sita – eu asa am facut pentru ca imi place supa crema foarte fina). Pui la loc pe foc, incorporezi laptele de cocos, asezonezi cu zeama de lamaie, sare si piper si gataaaa!!
Eu mananc aceasta supa cu grisine sau cracker si pun semintele de dovleac direct in farfurie.
Enjoy!