Connect
To Top

Rețetă de la Campionatul Mondial de Paste Barilla: paste cu brânză de burduf

După cum poate ai văzut, în perioada 24-25 octombrie, am fost prezentă la Milano, la Campionatul Mondial de Paste Barilla. Invitația aceasta m-a bucurat teribil deoarece sunt o mare iubitoare de paste și a fost o ocazie extraordinară a mai învăța ceva nou despre paste, chiar la mama lor acasă. În plus, această super experiență mi-a mai arătat că bucătăria nu este un lucru ușor, necesită multă seriozitate, implicare, atenție la detalii, căutări permanente și muncă, muncă, muncă. Desigur, doar dacă vrei să fii printre cei mai buni. Dacă nu chiar The Best!

Iar anul acesta s-a dovedit că și în bucătărie femeile sunt pe val. Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Master of Pasta”: Carolina Diaz, din SUA, a fost cea care a cucerit juriul cu rețetele ei.

Și nu a fost un juriu tocmai ușor de impresionat. Chefi renumiți, precum Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti, Holger Stromberg, dar și fotograful american specializat în fotografie culinară, Brittany Wright au punctat, printre altele, creativitatea, talentul culinar și modul de prezentare a rețetelor propuse de cei 18 concurenți.

Concurenții au pregătit sute de kilograme de paste și au încercat să redea prin preparatele lor conceptul „EAT POSITIVE”. Ce înseamnă asta? Un stil de viață sănătos, în care hrana trebuie să fie gustoasă și de calitate.

Pentru al doilea an consecutiv, printre acești concurenți s-a numărat și un reprezentant al României, Adrian Cojocaru. El a pregătit o rețetă care avea ca ingredient de bază celebra brânză de burduf. Din păcate, Cheful nostru nu s-a calificat în finală, dar asta nu înseamnă că rețeta lui nu merită testată de noi acasă. Așa că iat-o!

“Linguine Cinci gusturi ale prospețimii” cu spumă de brânză de burduf

Ingredinte – rețetă servită pentru 4 persoane

  • Linguine 400g
  • Șalotă (ceapă mică) 100g
  • Ciuperci sălbatice 150g
  • Cepă verde mică (praz) 120g
  • Usturoi 80g
  • Ulei de măsline 100ml
  • Sare 10g
  • Piper 5g
  • Arpagic 100g
  • Brânză de burduf (preparat tradițional românesc) 150g
  • Vin alb 50ml
  • Lapte 200ml
  • Trufe 10g
  • Lecitină din soia 10g
  • Smântână 100ml
  • Roșii uscate 120g 

Mod de preparare

  • Pregătirea și prepararea legumelor: șalotă, ceapă verde, usturoi, arpagic și ciuperci – 7 min.
  • Încălzirea apei într-un vas mare, cu adăugarea unei cantități de sare – 4 min.
  • Se pregătește tigaia pentru prepararea sosului. Se adaugă lapte, brânză de burduf și lecitină de soia
  • Se toacă mărunt șalota, usturoiul și ceapa verde, apoi se taie mărunt ciupercile
  • Se incinge uleiul de măsline pentru 3 minute în tigaie, se adaugă șalota tocată, iar după alte 3 minute se adaugă ceapa verde și usturoiul
  • Se fierb pastele linguine
  • În vasul de blender se mixează roșiile cu o cantitate de smântână și se amestecă până la obținerea unui sos fin, ce va fi dozat într-o pipetă pentru sos – 4 min.
  • La acest amestec, se adaugă ciupercile. Acestea vor fi stropite cu vin alb, se așteaptă 2-3 minute ca alcoolul să se evapore, iar apoi se adaugă sare și piper
  • Se încălzește tigaia cu amestecul de lapte, brânză de burduf și lecitină
  • După acest pas, se transferă cantitatea de paste fierte în tigaie, unde se adaugă toate ingredintele cu smântână, o mica cantitate de apă, rămasă de la fierberea pastelor, pentru a obține un amestesc cremos – 4 min.
  • Apoi, se adaugă arpagic și se lasă pe foc pentru încă 2 minute – 4 min.
  • Folosind blenderul manual, se mixează laptele cu brânza de burduf până se obține un sos fin. Se păstrează acest amestesc neatins pentru 2 minute
  • Acest preparat se transferă într-o farfurie încăpătoare pentru a fi servit. În plus, ca modalitate de decorare a farfuriei, se pot adăuga spuma/ sos de ceapă verde și trufe rase prin răzătoare – 5 min.

Ustensile de bucătărie recomandate

Cuțit ascuțit, tocător, tigaie, oală pentru fierbere, pensete, mănuși de protecție pentru gătit, blender manual, spatulă, lingură, tigaie pentru spumă, tel, recipient pentru blender, pipetă pentru sos.

Aștept să-mi spui cum ți-a ieșit! 🙂

***

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Food