Now Reading
Iubitul meu este un manipulator: cum să-ți faci bagajele și sa pleci dintr-o relație toxică sau una care nu (mai) funcționează

Iubitul meu este un manipulator: cum să-ți faci bagajele și sa pleci dintr-o relație toxică sau una care nu (mai) funcționează

Manipularea este o strategie psihologică nesănătoasă din punct de vedere emoțional utilizată de persoane care sunt incapabile să ceară ceea ce doresc în mod direct. De altfel, oamenii care îi manipuleze pe ceilalți încearcă de fapt, să-i controleze.

Dragilor, controlul nu este iubire! Chiar dacă la început ți se pare flatantă atitudinea aceasta, iubire înseamnă libertate mai presus de orice

Dacă simți că ceva nu funcționează în relație, că ești presată, controlată și de cele mai multe ori te îndoiești de propria persoană, s-ar putea să fii într-o relație toxică, poate chiar alături de un manipulator. Există diverse forme de manipulare, de la vânzătoarea insistentă din magazinul de parfumuri care insistă să-ți vândă parfumul x la promoția săptămânii, până la comportamentul abuziv al omului cu care ești într-o relație. Din păcate, persoanele implicate direct într-o relație cu o persoană abuzivă nu vor să observe toate acele semne/atenționări care au apărut deja. De obicei se învinovățesc singure și sunt învinovățite fără drept de apel de manipulator. Este important, zic eu, să știi care sunt semnele unei relații toxice cu o persoană manipulatoare și să ieși cât mai repede din această alianță care îți  drenează sufletul de energie.

Simți frică,vinovăție și obligație

Potrivit terapeutului Sharie Stines, comportamentul abuziv implică trei factori: frică, obligație și vinovăție. Când ești manipulată de cineva, ești constrânsă din punct de vedere psihologic să faci lucruri pe care nu ți le dorești. Poți să te simți obligată să faci un anumit lucru și vinovată dacă nu îl duci la capăt.

Există două tipuri de manipulatori: agresorul și victima. Agresorul folosește violența verbală și fizică, se hrănește din sentimentul de intimidare și frică pe care ți-l inoculează sistematic, fără milă. Victima în schimb, generează sentimentul de vinovăție în adevărata victimă, adică în tine. Acest tip de manipulator joacă rolul persoanei rănite și suferinde care are nevoie de atenție și de susținere. O persoană care este manipulată de o victimă încearcă să o ajute pentru a nu se simți vinovată de suferința ei. Țintele acestui tip de manipulare se simt deseori responsabile pentru manipulator, făcând tot ce le stă în putere pentru a le opri suferința. Un fel de sindromul Stockholm, but not that much.

Te îndoiești de tine însăți

Niciodată nu te validezi prin neputința și durerea celorlalți. De câtă putere sufletească poate să dea dovadă un bărbat, atunci când o pune pe femeia lui pe primul plan? Reține că un bărbat nesigur pe el, va face tot ce-i stă în putere să-i dea în cap sistematic femeii de lângă el. Și crede-mă că nu este o companie prea plăcută nici pentru restul oamenilor din jurul lui. O persoană manipulatoare este obișnuită să interpreteze tot ce spui și tot ce faci. Va deturna conversații sau situații în defavoarea ta, făcându-te de multe ori să te îndoiești de moralitatea, stăpânirea de sine și de propria judecată. Ține minte că manipulatorii dau vina pe toată lumea, mai puțin pe ei. Aceștia nu vor fi niciodată capabili să-și asume responsabilitatea. Niciodată!

Atașamentul nu e niciodată ok

Manipularea va avea mereu loc dacă există atașament. De altfel, ține minte că nu există favor gratuit. Ai auzit de Mr. Nice Guy? Tipul ăsta ajută o grămadă de oameni și le face deci, o mulțime de favoruri. Atitudinea asta te zăpăcește pentru că nu realizezi în tot acest timp, că ești mânuită dibaci de altcineva. Dar cu fiecare faptă bună, Mr Nice Guy te leagă de el. Și cum la un moment dat, nu îi vei îndeplini așteptările, vei fi etichetată drept nerecunoscătoare. De altfel, exploatarea așteptărilor de reciprocitate este una dintre cele mai frecvente forme de manipulare. De exemplu, partenerul îți face cadou flori, dar îți cere ceva în schimb. Tacticile acestea funcționează extraordinar, sunt insidioase și par nevinovate. De fapt, funcționează pentru că abuzează de normele sociale. Da, e normal să întoarcem o favoare, dar trebuie să conștientizăm când cineva o face cu nesinceritate și să nu ne conformăm manipulării acelei persoane.

Modul în care reacționezi la manipulare depinde în mare măsură cu ce fel de manipulator te confrunți. Dacă te afli într-o astfel de relație, poate chiar abuzivă, trebuie să iei legătură cu o persoană apropiată precum, mama sau cea mai bună prietenă. De altfel, un psiholog este un adevărat suport pentru o persoană aflată într-o astfel de încercare. Oamenii din relații toxice trebuie să audă păreri diferite, fiind spălați pe creier că interacțiunile de acest gen sunt absolut normale. 

O astfel de relație nu va avea niciun viitor. Trebuie să fii realistă și să ai puterea de a continua viața fără el.

Iată câteva sugestii:

  • Evaluează-ți nivelul de siguranță

Pentru unii, despărțirea de un manipulator poate însemna doar câteva cuvinte incomode, un pic de resentimente… și cam atât. Din păcate, în multe cazuri de acest gen, comportamentul de control va persista în timpul despărțirii și după, devenind o amenințare personală. Dacă partenerul niciodată nu a fost violent fizic, există totuși, un risc real ca furia și durerea pe care o simte în urma despărțirii să-l împingă la acțiune. Faptul că îl părăsești înseamnă pentru el că nu mai are control asupra ta, din această cauză poate trece la fapte concrete. Fii realistă cu privire la ceea ce ar putea fi capabil partenerul tău. Chiar dacă nu ești pregătită să pleci încă, ține cont că există ong-uri și asociații care ajută femeile victime ale abuzurilor fizice și psihice, precum Asociația Anais sau Crucea Roșie. 

  • Constuiește-ți grupul de suport

Dacă ești de mult într-o relație toxică cu un manipulator sunt șanse mari să fii oarecum izolată de prieteni și familie. Este posibil ca acesta să fi dezaprobat anumite relații și oamenii din jurul tău și pentru a-și crește nivelul de control asupra ta, i-a îndepărtat de tine. De multe ori, victima insistă să coloreze în roz relația de iubire, în fața celorlalți de teama că cei din jur vor râde de ea sau o vor eticheta. Cei din exterior observă nivelul de control pe care unul dintre partenerii îl exercită asupra celuilalt, dar de cele mai multe ori sunt dați la o parte cu multă tehnică, chiar de manipulator. Dacă este așa, încearcă să restabilești relațiile cu cei dragi, pentru că este crucial să-ți consolidezi legăturile de prietenie în aceste momente de schimbare totală pentru tine. Mama, tata, preotul, cea mai bună prietenă sunt acolo pentru tine. Nu ești singură, crede-mă!

  • Nu lăsa nimic la voia întâmplării

Cred că este important să îți faci un plan clar, nu doar pe termen scurt, ci și lung înainte de a pleca dintr-o relație toxică. Trebuie să știi clar unde vei sta după ce vei pleca de acasă. Ce bunuri vei lua cu tine? Ține-ți documentele precum buletinul, certificatul de naștere și pașaportul în siguranță. Dacă în schimb, partenerului îi vei cere să plece din gospodărie, de ce fel de protecție legală (dacă este cazul și fizică) consideri că vei avea nevoie, în cazul unui refuz? Dacă ai de gând să-i dai un ultimatum, cât timp îi vei da pentru a face schimbările necesare? Dacă sunt copii implicați, cum îi veți păstra în siguranță emoțională și fizică – și ce le veți spune? Ce vei spune prietenilor comuni sau familiei partenerului tău? Niciuna dintre aceste întrebări nu este menită să te intimideze sau să-ți blocheze demersul. Dimpotrivă, cu cât anticipezi mai mult provocările logistice ale schimbărilor pe care speri să le întreprinzi, cu atât lucrurile se vor liniști mai ușor. Nu uita, că pregătirea și predictibilitatea sunt egale cu puterea.

See Also

  • Ai grijă de tine

Nu-i ușor să-ți confrunți partenerul și să închizi ușa după tine. La fel ca în multe lucruri în viață, atitudinea corectă, poate fi de departe cea mai ușoară. Consider că este important să-ți întărești sistemul imunitar, să fii sănătoasă, să dormi corect și să mănânci bine pentru a-ți proteja forța mentală. Dacă ești mamă, cu atât mai mult trebuie să fii bine pentru copiii tăi. Fă ce-ți place, reîncepe o activitate uitată, dar care îți făcea plăcere, fă jogging, mergi la terapeut și păstrează legătura cu oamenii dragi.

  • Sentimentele confuze nu sunt sănătoase

Nimic nou sub soare: ești motivată să-ți părăsești iubitul manipulator sau să ai o conversație sinceră cu el, dar BOOM, în dimineața aceasta lucrurile par și mai înfricoșătoare. Sau partenerul face ceva atât de dulce azi, încât acum ai dubii în privința hotărârii tale. Dar, știi bine că te afli într-un cerc vicios. Se prea poate ca aceste scenarii să se fi repetat în trecut. Cu cât anticipezi mai mult acest lucru, cu atât este mai probabil o să-ți urmezi intuiția și o să-ți respecți hotărârea.

Este bine să admiți momentele frumoase ale relației, nu le nega pentru că fac parte din povestea voastră. Pe lângă asta, ceva important te-a atras la el atunci, altfel nu ai fi în situația actuală. Rememorarea te poate ajuta să înțelegi pattern-ul greșit care te-a adus aici, astfel, nu vei mai greși a doua oară. Învățarea din greșeli este esențială pentru evoluție și sunt convinsă că tu asta îți dorești. Un lucru foarte important: nu te învinovăți!

Cred că orice femeie trebuie să învețe că merită tot și nu trebuie să se mulțumească cu mai puțin. Trebuie să ne învățăm fetele să recunoască comportamentele greșite și să plece de lângă bărbați nepotriviți. Trebuie să le învățăm să fie puternice și să se iubească, iar mamele pot face asta prin puterea exemplului. Da, se poate ieși dintr-o relație toxică sau disfuncțională. Da, poți să fii fericită! 

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top