România este frumoasă. Ce sate pitorești din Munții Apuseni să le vizitezi vara asta? Aici un top!
Pentru mine România este frumoasă și mă bucur teribil atunci când plec hai hui cu bebe și soțul prin țară. Cum locuiesc în Banat, mi-este mai ușor să ajung în Apuseni și în Transilvania, așa că am câteva sugestii de sate pitorești, locuri foarte drăguțe pe care aș dori să ți le prezint și ție. Bunica este ardeleancă și mă mândresc cu asta ori de câte ori pot (pot și acum, după cum observi😆), iar toată zona acestor munți haiducești mă duce mai mereu la un loc magic din copilăria mea.
Poate te fac și pe tine curioasă și dispusă să cutreieri vara aceasta câteva sate pitorești din Munții Apuseni care nu o să te lase nepăsătoare. Ce zici?
1. Mărgău, jud. Cluj
Mărgăul bunicii mele, locul unde a doua mea mamă a copilărit este ceva de basm. Ai citit vreodată basmele lui Ioan Slavici? Ei bine, eu am făcut-o și cum mare parte din creațiile sale de basm au sorgintea în Munții Apuseni, comuna Mărgău (da, este o comună care cuprinde mai multe sate printre care și Mărgău) este imposibil să nu-mi imaginezi eroii și eroinele copilăriei, acolo, la munte în satul acesta de o frumusețe absolută.
Trebuie musai, musai să vii aici, nu de alta, dar satul în ultimii 10 ani a început să cunoască o ușoară celebritate (printre cunoscători), astfel că a apărut o mică comunitate de antreprenori locali. Găsești pensiuni cochete unde să te retragi după colindatul în lung și-n lat al potecilor din zonă și tot aici găsești câteva peșteri, locul fiind practicat de speologi. neapărat trebuie să vizitezi Cheile Văii Stanciului și Cascada Răchițele (Vălul Miresei).
Mamaie mi-a vorbit mereu de graiul gumuțeștilor, o limbă rostită numai de breasla geamgiilor din zonă și care se stinge rapid odată ce locuitorii vârstnici părăsesc această lume. Generațiile tinere nu mai sunt interesate să vorbească gumuțeasca, dar dacă discuți “cu cine trebuie” poți să poposești la săteni în ogradă și să afli de la ei despre ce presupune această picanterie locală, și câte și mai câte povești și taine ale locului. Oamenii de aici sunt foarte prietenoși, nu doar gata să ajute, dar și făloși foc de satul lor, pregătiți mai mereu să te primească cu bucate alese și cu povești la fel de alese.
Dacă tot ești prin zonă îți recomand să faci o plimbare cu bicicleta până în satele alăturate, cu precădere în Ciuleni. Satul este așezat între două platouri relativ înalte cu un landscape incredibil. Când ajungi aici, mai ales dacă ești iubitoare de festivaluri, așa ca mine, n-ai cum să nu te gândești ce bine ar șade un festival de jazz în zonă. Dacă vii cu copiii ai putea să-i duci la zmeuriși, iar seara să admirați împreună stelele extrem de vizibile și de o frumusețe tulburătoare.
2. Sâncraiu, jud. Cluj
Sâncraiul este un alt sat-comună nu la mare depărtare de Mărgău. Face parte din Țara Călatei, mai puțin cunoscută, dar promovată cu precădere de etnicii maghiari din zonă. Aceasta cuprinde județul Cluj și Sălaj, iar dacă ajungi la Sâncrai o să auzi des despre ea. Îți recomand să vizitezi neapărat Horaița Vlădesei sau Horaițele Sâncraiului, termen/e ce provin de la masivul Horaița, parte din Munții Vlădeasa.
De asemenea, ar fi mai bine să vizitezi zona primăvara sau vara ca să te bucuri îndeajuns de peisajele bogate. Ia-ți merinde în desagă și pornește agale pe potecile verzi, o să fii absolut încântată de tot ce descoperi în cale.
3. Fericet, jud. Alba
Apusenii chiar au ce oferi, iar eu sunt absolut îndrăgostită de județul Alba. Dacă ar fi să-mi iau o casă la țară, aici ar fi pentru mine locul ideal. Astfel că, în peregrinările mele mioritice am dat de Fericet. A fost mai mult norocul începătorului, deoarece acum două veri mă aflam pe Transursoaia și oprindu-mă să vorbesc cu oamenii din zonă am aflat de Fericet. Mi-am zis :“Hai să văd și eu locul unde s-a născut Horea”, “nenea” ăla curajos despre care am învățat la istorie că a înfruntat cu inima mare și senină boierii feudali ai vremii; și bine am făcut!
Te avertizez de pe acum că Fericet se găsește în vârf de munte, iar drumul, deși asfaltat este înclinat și întortocheat. O să urci un pic (mai mult), dar crede-mă pe cuvânt că merită vizita ta. Chiar în vârful muntelui trăia Horea, și dacă poți să înțelegi pe oamenii de altădată, bravo ție, căci orășeanca din mine (aia fițoasă) îi privește pe localnici nu doar cu multă admirație, dar și cu deosebită îngăduintă. Mereu am avut impresia că oamenii muntelui sunt capabili să supraviețuiască oricărei apocalipse, noi, ăstia de la oraș n-am avea nicio șansă.:))
Viața nu-i ușoară, dar aerul este atât de curat, iar peisajele îți taie răsuflarea, încât te întrebi ce mai cauți tu la oraș, pentru că nemurirea este în vârf de munte, pentru că SENSUL DE A FI îl găsești departe de claxoane și de fumul uzinelor din oraș… Până în sat am observat multe pensiuni, iar satul este micuț. Prilej perfect să te odihnești și să mănânci de prânz, undeva pe iarba proaspătă, aproape de talangile văcuțelor și de mieunatul pisicilor (am găsit multe pisici în sat). Un loc rupt din rai, o Elveție mioritică, iar când spun asta vorbesc foarte serios!
4. Sălciua de Jos, jud. Alba
Un alt loc din Alba mea iubită, Sălciua de Jos este unul dintre acele sate pitorești care atrage mulți iubitori de munte. În zonă găsești mai multe cătune și sate abandonate din munți. Deși n-am ajuns încă aici, doresc să-l menționez dat fiind că este pe lista mea de “Must Visit”. De ceva timp o urmăresc pe YouTube pe Raluca Simple Living, o fată frumoasă și curajoasă care postează vloguri dedicate iubitorilor de munte, și pe care recomand să o urmărești deoarece vei descoperi zone necunoscute din țara noastră cu ajutorul pașilor săi. De la ea am aflat de Sălciua de Jos, un loc cu adevărat frumos. La un simplu search pe Google vei găsi o grămadă de pensiuni în zonă, așa că tare ar fi păcat să nu vizitezi locurile.
5. Valea Verde, jud. Alba
Un loc cu adevărat verde și un loc mai mult secret pentru noi, români. Și-i așa păcat, încât trebuie să-l aduc în atenția ta.
Satul e aproape abandonat în inima Munților Apuseni, mândru hotar al Țării Moților. Dacă te afli prin Câmpeni, orașul unde a locuit vestitul Avram Iancu, bine-ar fi să vizitezi și acest sătuc. Peisajele vor face spectacol în drumul tău sus pe munte, iar dacă poftești, ia-o agale pe marginea râului Arieșul Mic spre faimosul Muntele Găina. Dacă ai fost atentă la orele de geografie din liceu poate îți aduci aminte că aici este organizat Târgul de Fete cu o tradiție de peste 200 de ani în luna iulie.
Da, știu te-am ocolit foarte în drumul tău spre Valea Verde, și dacă totuși, te hotărăști să ajungi aici, crede-mă, sufletul o să-ți mulțumească pentru decizia luată.
Sunt foarte multe sate pitorești în întregul lanț al Munților Apuseni, multe dintre ele cunoscute publicului larg, așa cum este Remetea. Satul este superb, iar peisajele o adevărată desfătare, dar am dorit să includ în topul meu sate mai puțin cunoscute și pe care te îndrum cu încredere să le descoperi. În final, dacă ai crescut în zonă mi-ar plăcea mult să împărtășești cu cititoarele revistei și alte locuri cu semnificație pe care turiștii mioritici să le viziteze. Ce zici?
***