Now Reading
Legătura între salteaua pe care dormi și alergii. Lucruri de știut

Legătura între salteaua pe care dormi și alergii. Lucruri de știut

Cel mai iubit dintre moși cu siguranță e Moș Ene, nu Moș Crăciun. El te adoarme, te odihnește, îți dă în dar vise plăcute și înțelepte… În concluzie, oamenii adoră somnul și beneficiile lui. Dar ce te faci când alergiile cauzate de salteaua ”nepotrivită” îți provoacă un somn neliniștit, ochii îți lăcrimează mai ceva ca Niagara, nasul curge neîncetat și te mănâncă de parcă ai vrea să-l scoți de la locului lui, durerile de cap nu-ți dau pace, iar somnul lin devine un coșmar? Din păcate, faci parte din cele 4 milioane de români care se confruntă cu alergii.

Când vine vorba de locul în care trăiești și mai ales dormi, este esențial să îl transformi într-un sanctuar. Iar alergiile pot da multe bătăi de cap celor sensibili. Mulți dintre noi trec cu vederea locurile de depozitare a acarienilor și a altor substanțe care provoacă alergii cum sunt salteaua sau pernele. Îți poate influența locul unde dormi sănătatea? Din tot ce am investigat, eu zic că da, dar te las pe tine să descoperi mai multe citind restul textului de azi.

Un studiu al Universității Kingston menționează că patul poate găzdui peste 1,5 milioane de acarieni. Cu cât salteaua este mai veche, cu atât mai mulți acarieni își fac de cap și te îmbolnăvesc pe tine. În plus, dacă deții o saltea din spumă sau bumbac care nu a fost înlocuită de ceva timp este posibil să întreții mucegaiul în propriul pat. Pe măsură ce dormi, așternuturile și salteaua absorb transpirația, contribuind la creșterea mucegaiului. Acesta poate provoca probleme respiratorii sau astm.

Pe lângă asta, o persoană pierde pe noapte aproximativ 1 litru de lichide ceea ce produce „vestiții” acarieni. Mai mult, unele materiale din care este fabricată salteaua pot declanșa reacții alergice. Saltelele din latex sintetic pot duce la erupții cutanate sau apariția astmului.

Dar ce sunt mai exact acarienii?

Spre deosebire de gândaci, acești dăunători asemănători insectelor sunt invizibili pentru ochiul uman. Acarienii microscopici se dezvoltă în zone cu umiditate moderată și mare. Se hrănesc cu celulele pielii umane, astfel încât zonele cu trafic ridicat, cum ar fi patul și canapeaua, reprezintă cuibul de hibernare perfect.

Semnele unei alergii la acarieni

 • nas congestionat
 • strănut
 • mâncărime la nas și la ochi
 • durere de gât sau tuse
 • piele iritată

Simptomele pot fi mai grave dacă ai astm sau alte probleme respiratorii.

În afara de acarieni, mucegaiul dă mari bătăi de cap, mai ales în medii umede sau dormitoare cu băi atașate lângă, mucegaiul își poate face de cap. Așadar, ce poți face pentru a ține departe acarienii de casa și salteaua ta?

Aer și curățenie

Pentru saltelele destul de noi și fără probleme întreținerea contează. Aerisește patul în fiecare dimineață și curăță regulat salteaua, husa/ husele, lenjeriile folosite, plăpumile și păturile.

Dimineața nu îți face patul… imediat. O noapte întreagă ai transpirat și te-ai întors de pe o parte pe alta a saltelei, așa că 30 de minute deschide larg fereastra să intre aer proaspăt și lasă lenjeria la aerisit. Apoi fă patul.

Știi ce mai poți face? Scoate afară salteaua și aerisește-o cât mai bine, dar poziționeaz-o invers față de data trecută în momentul în care o așezi în rama patului. Curăță baza cu o perie moale pentru a îndepărta puful și praful. Dacă trebuie să folosești un aspirator,deschide larg ferastra în cameră.

Curățenie

Spălarea regulată a așternutului (ideal o dată pe săptămână) ajută la eliminarea bacteriilor. Nu numai că transpirăm în cearșafurile noastre, dar acestea absorb firimiturile de mâncare (cu toate că patul nu-i masă), produsele cosmetice, cremele și în general, mizeria! Spală lenjeria de pat și pijamalele de noapte la o temperatură ridicată pentru a ucide bacteriile.

P.S. Salteaua trebuie înlocuită la fiecare opt ani.

Nu uita de perne

Pernele trebuie schimbate la fiecare doi-trei ani și spălate la fiecare trei luni. Știai, de exemplu, că o pernă veche, nespălată, poate conține până la 10% din greutatea sa în celule de piele moartă, acarieni de praf și excrementele lor încărcați cu alergeni?

Contează și materialul din care e făcută salteaua

Persoanele care suferă de alergii sau astm trebuie să folosească un material sintetic, cum este spuma de memorie, care s-a dovedit a fi mai ușor de curățat și care colectează în general, mult mai puțin praf decât materialele tradiționale. Ba mai mult, ia în considerare alegerea unei huse antiderapante și „antialergice” care să fie folosită peste saltea și să împiedice acarienii „să intre” adânc în material.

Folosește un dezumidificator

Umiditatea ambientală permite mucegaiului să prospere. Mai mult, acarienii de praf au nevoie de aer umed pentru a supraviețui. Aceste „creaturi” nu beau apă, ci mai degrabă o absorb din atmosferă. Nu pot supraviețui în zone aride sau în camere dotate cu dezumidificatoare eficiente.

See Also

HEPA

Utilizează un filtru de aer HEPA care ajută la captarea alergenilor obișnuiți din gospodărie. Dacă particulele „problematice‟ circulă în aer, un filtru performant va reduce severitatea simptomelor. Mai mult, folosește un aspirator prevăzut cu un filtru HEPA, și în curând vei observa diferența.

De reținut

Unele saltele cu spumă cu memorie sunt fabricate din latex. În ciuda denumirii sale avansate, latexul este de fapt un derivat al arborelui de cauciuc. Prin urmare, reprezintă o alternativă naturală la spumele de memorie sintetică. Cu toate acestea există alergeni și în latex. În timp ce alergiile la latex sunt relativ rare, este bine să cunoașteți simptomele:

 • urticarie
 • erupții cutanate
 • greață
 • respirație dificilă

Poate te întrebi în cât timp salteaua se va umple de acarieni? Ei bine, răspunsul e simplu: dacă observi pete de decolorare pe suprafața ei sau mucegai, e clar că trebuie să mergi la cumpărături. Specialiștii avertizează că acarienii pot prolifera diferit, iar reacțiile alergice ale oamenilor, evident, variază.

Caută saltele cu spumă de memorie care au o serie de avantaje pe care vreau să le evidențiez aici:

 • densitate – deoarece saltelele cu spumă cu memorie sunt realizate cu spumă densă, există mai puține zone în care acarienii „se pot distra‟.
 • proprietăți de răcire – în timp ce spuma tradițională cu memorie este cunoscută pentru captarea căldurii, inovațiile recente permit o circulație amplă a aerului. Inserțiile suplimentare pentru gel pot oferi efecte de răcire. Dacă nu prea iubești frigul, transpiri mai puțin, ceea ce asigură mai puțină umiditate și deci, mai puțini microbi.
 • Stratul de spumă de latex – stratul superior din spumă de latex este hipoalergenic (la cele mai multe branduri de pe piață), servind drept protecție constantă pentru piele și sinusuri.

Ai avut probleme cu salteaua de dormit? Dacă da, împărtășește experiența ta cu noi și dacă ai aflat trucuri interesante, care te-au ajutat lasă-le în comentarii.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top