Șampon uscat: cum îl alegi și cum îl folosești corect
Acesta este un produs care pe mine m-a salvat de muuulte ori!! Îl iubesc! Nu-l folosesc des, dar este magnifico atunci când părul este spălat de o zi și nu mai stă, când acumulează sebum, când ai fost la sală iar apoi nu mai ai timp de spălat părul, când vrei ceva mai mult volum. Nu, nu este un produs care înlocuiește șamponul normal. Este o soluție de urgență așa că tratează-l ca atare. 🙂
Oricine și-ar dori să aibă tot timpul o coafură impecabilă și un păr care să arate bine câteva zile la rând. Spălatul pe cap, uscarea cu foenul și coafarea părului în fiecare zi este o variantă care ne consumă mult timp. Și nici nu este indicat să facem aceste lucruri zilnic deoarece nu sunt benefice pentru sănătatea părului.
Așa că putem apela la o variantă de mijloc, mai exact, folosirea unui șampon uscat. Acest tip de produs reprezintă o alternativă care ne ajută să avem un păr cu aspect curat (NU înseamnă curat!!!) într-un timp scurt și fără prea mult efort. Însă, atunci când vine vorba de folosirea șamponului uscat există câteva aspecte de care trebuie să ținem cont și despre care îți voi povesti în amănunt în rândurile de mai jos.
Cum funcționează șamponul uscat
Pentru început trebuie să vorbim de sebum, ulei natural care este produs de foliculii de păr. Sebumul oferă textură părului și îl ajută să rămână catifelat, protejând în același timp scalpul. Iar dacă o anumită cantitate de sebum sau ulei este normală, atunci când se acumulează în exces, părul capătă un aspect gras și își pierde strălucirea. Cantitatea de ulei din păr poate crește fie că mergi la sală și transpiri, petreci timp în aer liber sau îți vezi de activitățile de zi cu zi.
Ce face în acest caz șamponul uscat? Acesta conține alcool și ingrediente active pe bază de amidon care absorb și reduc astfel cantitatea de ulei și transpirația acumulată la nivelul scalpului și firelor de păr. Rezultatul este un păr care arată mai curat. Unele variante de șampon uscat pot conține și parfum, astfel încât părul nu doar să arate curat, ci și să miroasă bine, ca și când abia te-ai spălat pe cap.
În funcție de tipul de păr, șamponul uscat îl va face să pară mai puțin gras, însă, ține cont că nu îți curăță părul, ci doar „ascunde” grăsimea și uleiul de pe scalp. Funcționează cel mai eficient pentru părul gras, care conține în mod natural o cantitate mai mare de ulei, atunci când ai nevoie să îți aranjezi rapid părul și nu ai timp să te speli pe cap foarte des.
Dacă ai părul uscat, atunci caută un tip de șampon uscat special pentru tipul tău de păr. La fel și în cazul în care ai părul închis la culoare. Poți găsi diferite tipuri de șampon uscat, fie pentru păr blond sau brunet. Nu ai vrea să rămână o peliculă fină de pudră pe păr după aplicarea șamponului doar pentru că nu ai ales produsul potrivit.
Dacă ai părul ondulat sau creț, odată ce ai aplicat șamponul uscat, nu trebuie să periezi deoarece părul va arăta ușor electrizat, îl loc să aibă un aspect fresh, cu volum natural. Există și variante de șampon uscat care oferă volum părului. Acestea conțin ingrediente precum argilă și silice.
Totuși, trebuie să ai grijă și cât de des folosești șamponul uscat deoarece, folosit în exces și pe perioade lungi de timp, poate duce la uscarea și iritarea scalpului.
Odată aplicat, șamponul uscat nu trebuie să rămână zile la rând în păr deoarece poate favoriza apariția unor probleme ale scalpului, precum foliculită sau dermatită seboreică. Spală părul cât mai repede, de îndată ce ai ocazia. Pentru a evita aceste probleme, e indicat să nu folosești șamponul uscat mai mult de două zile la rând.
Cum folosești șamponul uscat
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi când aplici șamponul uscat pe păr:
- Ține recipientul cu șampon uscat la aproximativ 15 cm distanță de cap;
- Pulverizează mici cantități de șampon uscat la rădăcina firelor de păr, nu direct pe scalp, având grijă să acoperi toate zonele, în special cele unde părul este foarte gras;
- Lasă șamponul să se usuce pe păr pentru cel puțin două minute;
- Masează ușor părul cu degetele sau periază, astfel încât să distribui uniform șamponul uscat.
Eventual, la final poți utiliza funcția de aer rece a uscătorului de păr pentru a-i oferi volum și un aspect cât mai natural. Nu folosi niciodată șampon uscat direct pe părul ud.
Iată și câteva recomandări de șampon uscat pe care le-am testat și mi-au plăcut:
- Batiste Hint of Color Dry Shampoo (iar pentru părul închis la culoare poți folosi Batiste Dry Shampoo Divine Dark; le găsești pe ambele în magazinele online)
- Klorane Dry Shampoo Powder with Oat Milk (îl găsești în farmacii și în magazinele online)
- Drybar Detox Dry Shampoo (îl găsești în magazinele Sephora)
- Prêt-à-powder Très Invisible Dry Shampoo (îl găsești în magazinele Douglas)
Șamponul uscat reprezintă astfel o alternativă populară când vine vorba să dai un refresh rapid părului tău. Principalul avantaj este că te ajută să economisești timp și, în același timp, nu mai e nevoie să te speli pe cap atât de des. Șamponul uscat te ajută să ai un păr cu aspect curat pentru încă una sau două zile, între spălări.
Așa că, atât timp cât folosești șamponul uscat cu moderație, nu trebuie să își faci griji că vei avea probleme cu scalpul sau că firele de păr se vor deteriora.
Sursă foto: Pexels
***
Excelent articolul, multumesc mult pentru sfaturi. Big like 🙂
Mă bucur! Mulțumesc de feedback! 🙂