Now Reading
Șase ritualuri esențiale pentru a-ți amplifica fericirea

Șase ritualuri esențiale pentru a-ți amplifica fericirea

Marcus Aurelius spunea că: „Îți trebuie puține lucruri ca să fii fericit!‟ Deunăzi, stăteam de vorba cu o prietenă despre fericire și am observat că fiecare o definea în mod diferit. De aceea, cred că FERICIREA are propria rețetă și definiție în funcție de om.

Cu toate acestea, nu am întâlnit în calea mea un om cu adevărat fericit. Tu? Cred că unul dintre motivele pentru care nu obținem fericirea 100% este că ne punem singuri bețe în roată. Noi înșine suntem cei mai buni sabotori ai noștri pentru că niciodată nu suntem îndeajuns de mulțumiți de viața pe care o trăim. Mereu vrem mai mult, dar de cele mai multe ori fie lenevim, fie nu acționăm, fie invidiăm sau dăm vina pe alții pentru nereușitele noastre. Chiar și atunci când totul merge bine în viața noastră și simțim cum fericirea dansează cu noi, avem momente de îndoială.

De aceea, cred că fericirea se învață și nu este ceva permanent. Trebuie să lupți pentru ea, așa cum te lupți să îți îndeplinești visurile. Gândește fericirea ca pe o stare pe c are ți-o poți genera constant, făcând-o astfel însoțitor permanent. Trebuie să muncești și să ai determinare pentru a o obține. Iată deci, câteva idei care practicate cu sârguință îți pot aduce bucuria sau starea de fericire pe care ți-o dorești.

Frica, cel mai mare dușman

Frica este din punctul meu de vedere lipsa curajului. De altfel, curajul înseamnă să îți fie frică și totuși să treci la acțiune. Dacă crezi că vei scăpa vreodată de sentimentul de frică, te înșeli. De altfel, ori de câte ori vei experimenta ceva nou, frica te va însoți. Deși este o emoție primară, frica antropologic vorbind a ținut specia umană în viață. Omul primitiv în calea pericolelor nu avea de făcut decât două alegeri: să rămână în loc sau să fugă.

Nimic nu s-a schimbat între timp. Suntem la fel ca strămoșii noștri doar că acum, ne putem baza pe informații și cunoaștere. Deci, nu avem nicio scuză dacă nu ne înfruntăm fricile. De altfel, psihologii recomandă să acceptăm teama, iar apoi să o înfruntăm. Adevărul este că viața este plină de neprevăzut, deci și de frică. Nu poți scăpa de ea, doar o poți controla.

Scrisul este antidotul perfect la problemele zilnice, așa că îți recomand să încerci tehnica jurnalului. Încearcă să înregistrezi pentru o perioadă de trei săptămâni sau chiar o lună orice emoție care te acaparează. Fiecare tipar comportamental pe care îl observi, trece-l în jurnal. Așterne pe foaie fiecare experiență trăită și recitește zilnic pasaje din jurnal. În acest mod, tu singură reușești să-ți dai seama unde greșești și cum îți poți veni în ajutor. Transferarea tiparelor și simptomelor cauzate de frică în scris, te poate ajuta la demitizarea lor. Parcă dintr-o dată nu mai par atât de mari și fioroase.

Nu invidia

Oamenii te iartă dacă faci crime. Dar nu te iartă dacă ești fericit‟, spunea Constantin Noica. Să fie oare așa? Într-adevăr, cred că printre cele mai dureroase boli este invidia. Într-o lume mereu în competiție este foarte greu să nu te compari. De cele mai multe ori, frustrările și dezamăgirele sunt motivele pentru care te compari inevitabil, cu alte persoane. Și tare mult greșești! Compararea vieții tale cu a celorlalți, va însămânța invidia în sufletul tău. Iar de boala asta greu scapi.

Fii atentă la gândurile tale și autoanalizează-te tot timpul. Scuzele nu și-au rostul în această situație, așa că învață să-ți observi emoțiile. Dacă simți cum invidia te acaparează, recunoaște-o. Apoi, treci la treabă. Invidia apare de obiecei ca să umple un gol, o lipsă pe care tu ai creat-o din propria lene, nepăsare, amânare sau dezinteres. Oamenii care luptă pentru visurile lor nu au timp să invidieze pe nimeni. Aceștia sunt puternici și au încredere în ei, luptă și muncesc constant să devină cea mai bună versiune a lor. Invidia este cu adevărat recunoașterea inferiorității tale în raport cu omul pe care îl invidiezi. Dacă vrei să scapi de ea, muncește pentru fericirea ta.

Practică recunoștința

Psihologia pozitivă este de părere că recunoștința, practicată constant aduce fericire. Se pare că recunoștința permite oamenilor să simtă mai multe emoții benefice, să facă față provocărilor și să construiască relații puternice și de lungă durată. Te-ai surprins vreodată plângându-te că ți-ai rupt brățara Pandora sau că chelnerul ți-a adus mâncarea rece? Eu da, recunosc. Cu toții facem greșala asta, presupunând că totul ni se cuvine. Ceea ce este extrem de fals! Te-ai gândit că lucrurile de care te bucuri și pe care acum le hulești și le duci în derizoriu, sunt doar un vis imposibil pentru alte persoane?

Când cultivi conștient o atitudine de recunoștință, viața capătă alt sens. Îți mută concentrarea de la ceea ce îți lipsește, la ceea ce ai deja. Eu mi-am făcut obiceiul să-mi notez în agendă cinci lucruri pentru care sunt recunoscătoare. La început o să ți se pară destul de greu să le găsești (chiar dacă par puține), dar cu timpul vei observa că ai umplut pagina cu lucruri mici, dar drăgălașe pentru care mulțumești vieții și Creatorului. Tony Robins bine zice: „Când ești recunoscător, frica dispare și apare abundența‟.

Nu bârfi

Bârfa se naște dintr-o curiozitate murdară, deloc cinstită. Alimentează partea aceea întunecată din fiecare dintre noi. Cred că cu toții avem undeva, într-un colț de suflet un bufon căruia îi place să râdă de alții, să-i critice și să facă glume proaste pe seama lor. Dacă te surprinzi vorbind pe la spate pe cineva, deja știi că nu ai făcut un act de mândrie. Din contră! De aceea, evită să critici pe alții și să-i vorbești de rău. Gândește-te că persoanele cu care te amuzi pe seama celorlalți, te vorbesc pe la spate fără nicio remușcare. Chiar vrei să fii prietenă cu astfel de persoane?

Ba mai mult, vrei să îți amărăști sufletul cu tainele altora și presupunerile subiective despre viața celor din jur? Treaba ta nu este viața aștora, treaba ta este VIAȚA TA! Evită astfel de comportament și renunță la oameniI care se hrănesc cu energii atât de joase.

See Also

Fă ce îți place

Te trezești dimineața cu un nod în gât gândindu-te că trebuie să mergi la lucru? Trăiești vreodată sentimentul acela de duminică seara, în care ai vrea să prelungești weekend-ul pentru a nu începe o nouă zi de muncă? Înseamnă că trăiești pe pilot automat. Viața este atât de scurtă, încât este păcat să nu faci ceea ce îți place. Știu, nu este deloc ușor să îți urmezi pasiunea și să plătești facturile la casă sau rata la apartament. Dar acordă atenție în fiecare zi, câteva ore, după job pasiunii tale. Cu timpul, dacă ești perseverentă s-ar putea să izbândești. Ieși din zona ta de confort și fă ce îți place, indiferent de gura lumii. Riscă!

Nu asculta ce zice lumea

Mereu va exista cineva care să te contrazică, să te eticheteze, să-ți arunce o vorbă de ocară și pur și simplu să nu te placă. Reține că mereu va exista cineva care să aibă o părere despre modul în care crede că ar trebui să-ți trăiești viața, indiferent că este unul dintr părinți, cea mai bună prietenă sau colega de la birou. De aceea, află că singura părere care contează este A TA. Ai nevoie de mult caracter și stăpânire de sine să te pui împotriva lumii, dar cred că este singura șansă la o viață autentică și trăită după propriile reguli. Nu pledez pentru a instaura în lume modul tău de comportament. În schimb, atâta timp cât nu rănești pe nimeni cu acțiunile tale și ești responsabilă pentru fiecare pas din viața ta, fă lucruri de care să fii mândră, indiferent de ce spune lumea. 

Cred că foarte multe dureri apar în viața noastră pentru că nu știm cine suntem. Și până într-un punct, este ok să nu știm clar ce vrem, unde ne îndreptăm și cine dorim să fim. Dar la un moment dat, responsabilitatea este pe de-a-ntregul a noastră, iar scuzele nu își mai au rostul. Un curs de actorie (după pandemie) o să te ajute enorm pentru a-ți descoperi emoțiile, pentru a te elibera de traume și frici. De altfel, un curs de NLP sau de Theta Healing pot să fie ajutoare de nădejde în aventura pe care ai pornit. Fericirea este în mâinile tale, practică aceste mici ritualuri de fericire și te asigur că viața o să ți se pară plină de sens.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top