Secrete de fashion: sugestii pentru a purta catifea în orice moment al zilei

Oh, catifea! Cea mai decadentă țesătură, de o frumusețe aparte este cu siguranță catifeaua. Este un material pe care îl văd potrivit sezonului rece, așa că imediat ce toamna își face apariția scot de la naftalină hainele din velur pe care le am în garderobă.
De cele mai multe ori, aceasta mă duce cu gândul la filmul „Pe aripile vântului”. Și deși recunosc că eroina este pe cât de iubită, pe atât de urâtă, costumele lui Scarlett O’Hara sunt visul oricărei romantice incurabile. Așa ca mine!
Îți aduci aminte de acea șcenă în care Scarlett pleacă în Atlanta pentru a-l seduce pe Rhett ca să-și salveze prețioasa Tara? Aceasta poartă iconica rochie tip draperie din catifea verde. Rochia verde închis cu nuanțe măslinii, mixată cu un șnur mare, încins în talie a rămas în memoria cinematografiei.
Catifeaua este emblema regalității, a bunului gust, a rafinamentului, dar în același timp este printre cele mai dificile materiale „de strunit”. O catifea de proastă calitate va accentua defectele arătând chicios, așa că este bine să știi cum să o asortezi și să o îngrijești corect.
Tipuri de catifea
Catifeaua este un material sofisticat fiind purtată mai ales seara. Cu toate acestea poate să fie folosită cu succes și în timpul zilei. Diferența dintre un velur de calitate și unul mai ieftin este dată de compoziție și textură.
Compoziția catifelei:
- catifeaua din mătase este strălucitoare, extrem de moale, dar și scumpă
- catifeaua din bumbac este durabilă
- catifeaua din microfibră
- catifeaua din nylon/ rayon se aseamănă mult cu cea din mătase fiind mai puțin costisitoare și mai ușor de îngrijit
- catifeaua din spandex/ poliester
- catifeaua din vâscoză
Fie că vorbim de catifea din mătase sau din bumbac, catifeaua supremă este din fibre naturale.
Din punct de vedere al texturii, catifeaua poate să fie moale (extrem de „soft” la atingere) sau reiată. Aceasta din urmă este o structură de țesătură și nu un material prin definiție. De aceea este rigidă și foarte groasă, dar în același timp rezistentă. Catifeaua tip velour este mai aspră lăsând urme atunci când o atingi. Este populară în rândul retailerilor mari de fashion, așa că-i aproape imposibil să nu o observi la o simplă vizită în mall.
Dacă dorești să investești într-o piesă vestimentară de acest gen, recomand să fii atentă la textură. Cu cât este mai aspră, rigidă la atingere și reflectă lumina, cu atât materialul este de o calitate mai scăzută.
Cum întreții catifeaua
Catifeaua este un material pretențios și trebuie îngrijită pe măsură. Aceasta se șifonează ușor, deci trebuie depozitată corespunzător pentru a evita crearea cutelor. Folosește huse pentru haine, astfel nu se vor crea cute inutile, iar scamele nu vor fi atrase de material ca un magnet.
În general, aceasta necesită curățare uscată, dar citește cu atenție instrucțiunile de pe etichete. Unele catifele pot să fie spălate la mașină doar la temperaturi scăzute.
Cum porți catifeaua
O siluetă zveltă este foarte bine evidențiată de „magia” catifelei. Dar dacă ai forme, aceasta îți va accentua defectele adăugând kilograme în plus, ceea ce nu-ți dorești. Chiar și așa, oricine o poate purta dacă respectă câteva reguli simple de estetică.
Nu îți fie frică să porți catifeaua în timpul zilei. O fustă plisată din materialul la care mă refer, și un pulover lejer merg perfect cu o pereche de pantofi stiletto. De altfel, colanți negrii cu o cămașă albă și un sacou cambrat din catifea, reprezintă o altă ținută șic pe care să o porți la birou sau la un brunch cu prietenele.
Evită bijuteriile statement, broșele imense, colierele în nuanțe tari sau volanele. Catifeaua nu are nevoie de alte detalii. Simplu e mereu mai bine! Altfel, nu vei face decât să încarci ținuta. Alătură catifelei un material mai puțin pretențios precum lâna, denimul, bumbacul etc și permite-i acesteia să joace rolul principal.
Nuanțele închise precum roșul rubiniu, albastrul safir sau verdele smarald sunt cu adevărat încântătoare! Fie că ești blondă, șatenă, brunetă sau roșcată, ai un ten închis la culoare sau din contră, aceste nuanțe de catifea îți vor pune în evidență frumusețea.
Dacă încă te sperie pretențioasa țesătură îți sugerez să introduci timid accesorii pe bază de catifea în garderobă. Curelele late sunt în tendințe în 2020 fiind de mare efect în construcția unei ținute. O rochie midi sau lungă din dantelă, asortată cu o curea lată din catifea, ciorapi opaci, groși și o pereche de sandale, cu siguranță vor capta atenția tuturor.
Un corset din catifea care să-ți pună în evidență talia, peste o cămașă din mătase și o fustă lungă, dreaptă până la glezne este o altă opțiune de outfit pe care ți-o sugerez.
Poți opta pentru o geantă din catifea nimerită în orice moment al zilei sau bentițe de păr jucăușe ori eșarfe delicate care să-ți pună în evidență feminitatea.
Pentru seară, o rochie mulată pe corp fără accesorii ostentative este o variantă minunată. Dacă vrei ca apariția ta să fie altfel, îmbracă o pereche de pantaloni și sacou cambrat din catifea. Strânge-ți părul într-un coc lejer și lasă ținuta să vorbească pentru tine.
De multe ori catifeaua pare demodată, dar dacă înveți să o aduci în modernitate te vei putea bucura de farmecul ei. Nu este nevoie să fii o prințesă de la curtea Angliei și nici o vedetă de pe covorul roșu de la Met Gala. Nu ai nevoie nici de stiliști sau creatori de modă pentru a te îmbrăca după tendințe.
Consider în schimb, că bunul gust este accesibil tuturor sub orice formă, material sau culoare. Tu ce părere ai?
Sursă foto: Pexels
***