Învață cum să faci un smoothie care nu te balonează
Balonarea și sindromul de colon iritabil sunt afecțiuni din ce în ce mai des întâlnite în rândul tinerilor. Studiile arată o incidență crescută în Europa de Vest astfel că, 20% dintre adolescenți și adulți, mai ales femei, se prezintă la gastroenterolog cu tulburări ale tranzitului intestinal.
Deoarece mă confrunt cu balonări dese și sindromul de colon iritabil nu-mi este deloc străin, încerc în fiecare zi să adaug sau să elimin produse din alimentație care îmi pică greu la stomac. Consider că un tranzit intestinal bun este direct proporțional cu educația nutrițională. Aceasta nu se studiază din păcate în România nici în liceu, nici în gimnaziu așa că, autoeducarea face diferența. Pentru a scăpa de balonare este esențial să-ți cunoști corpul, să știi ce funcționează și ce dă rateuri, ce alimente sunt pe placul lui și care sunt cele pe care le refuză. Dacă nu te-ai obișnuit până acum să faci asta, încearcă să te observi ca un savant detașat și, dacă nu-i prea greu pentru tine ține un jurnal timp de câteva săptămâni. În el notează-ți fiecare modificare vizibilă, ce produse ai mâncat, cum te-ai simțit după și câte mese ai luat pe zi.
Un lucru prea puțin comentat și pe care vreau să-l punctez este că ceea ce MIE îmi face bine, PE TINE s-ar putea să nu te ajute și invers. De exemplu: sunt persoane care nu suportă ghimbirul deși, este recomandat pentru reducerea inflamațiilor intestinale, ameliorând balonarea și constipația de care atâta lume se plânge. Și pentru că vorbim despre constipație, am observat că multe persoane încă se jenează să discute în public despre această afecțiune. Sfatul meu este să treci peste limitele greșit impuse de societate și să te adresezi unui medic specialist dacă observi că ai un scaun greu.
M-am învățat de ceva timp să încep ziua cu un pahar de apă călduță și puțină lămâie. Apa caldă și în general lichidele calde ajută la eliminarea toxinelor și la defecație. Acidul citric din lămâie va descompune alimentele din stomac și crede-mă, gustul nu-i rău deloc. De asemenea, având sindromul de colon iritabil din când în când dimineața beau o ceașcă de semințe de in pe care le-am lăsat seara în apă. Acestea ajută tranzitul intestinal și ușurează simptomele de constipație. Deopotrivă, folosesc făina din semințe de in, fie în smoothie-uri, fie în terciul de ovăz pregătit dimineața.
Ce poate cauza balonarea?
Balonarea nu este neapărat periculoasă, dar poate masca afecțiuni mai grave care, netratate la timp, îți pot aduce numai deservicii. De aceea, insist pe ideea de a te adresa unui gastroenterolog dacă manifești deseori simptome de balonare. Una peste alta, iată cauzele medicale dese care duc la gaze în exces în stomac sau intestin.
- aerofagia apare în timp ce mâncăm sau bem când înghițim în mod inconștient și repetat aer în timpul mesei. Dacă mănânci repede și pe fugă pentru că trebuie să te întorci la birou să termini raportul pentru ședință, dacă mesteci gumă, fumezi sau ai probleme cu dantura ori ești predispus/ă la anxietate să știi că aerofagia poate să apară des
- modificarea diafragmei – cavitatea abdominală are ca pereți diafragmul, mușchii abdominali și coloana vertebrală. Dacă apar modificări la acești pereți balonarea ar putea să reprezinte un simptom
- alimentație dezechilibrată, iar aici este mult de vorbit. Pe scurt, evită prăjelile, zahărul, dulciurile din comerț, mănâncă alimente cu conținut mare în fibre, elimină junk food-ul, sucurile din supermarket, sarea în exces sau mâncare picantă care contribuie și ele la balonare
Prin nutriție putem învăța să asociem corect alimentele, putem să ne înțelegem corpul și să-l ajutăm în procesul de „stres alimentar‟ la care îl supunem conștient și inconștient. Iată câteva idei de smoothie-uri pe care le folosesc pentru ameliorarea balonării și cel mai important, pentru un tranzit intestinal corect fără constipație sau flatulență:
1. Smoothie cu ananas și mentă proaspătă
Când am început să consum dimineața smoothie-uri am făcut și prima greșeală. Ca să plec cât mai repede de acasă la muncă am băut prea repede smoothie-ul, rezultatul fiind o și mai mare stare de disconfort cauzată de și mai multe gaze în exces. Așa nu!
Încearcă să-ți iei timp dimineața nu doar să-l pregătești, dar și să-l consumi pe îndelete indiferent că la ora x trebuie să fii la birou sau copiii trebuie să fie îmbrăcați pentru grădiniță. Încă o greșeală pe care mulți o fac și se plâng apoi că s-au îngrășat din cauza smoothie-urilor consumate este că folosesc ca bază suc de portocale sau de mere. Acestea conțin zahăr și cum adaugi alte fructe la smoothie care la rândul lor conțin fructoză… rezultatul nu este prea satisfăcător…
Înlocuiește-le cu lapte de migdale sau de cocos pe care le poți face în casă. Uite aici cât de ușor poate fi. Dar revenind la ale noastre, iată de ce ai nevoie pentru a pregăti minunăția aceasta de smoothie:
- spanac din belșug care este un aliment extraordinar pentru sistemul digestiv (stomac, duoden, intestin subțire), pentru intestinul gros și colon ajutând la curățarea și regenerarea tractului intestinal. Și pentru că sunt la capitolul spanac să știi că o detoxifiere de o săptămână cu suc din spanac crud și proaspăt, consumat zilnic (jumătate de litru pe zi) îmbunătățește nesuferita constipație de care se plânge atât de multă lume
- apă plată/ lapte de migdale sau cocos
- jumătate de ananassss
- jumătate de lămâie care se combină perfect cu menta
- puțină mentă care este un stimulent natural
- o mână ușoară de semințe de in pentru un tranzit intestinal corect
De reținut este că ananasul este bogat în oligoelemente, vitamine, săruri minerale și conține un ferment digestiv puternic. Este un adevărat pansament gastric, dar dacă suferi de ulcer nu este recomandat! În schimb, este ideal pentru a combate tulburările digestive, constipația, celulita, obezitatea, menopauza și sprijină la detoxifierea sângelui. Ah, și combate temutul efect yo-yo.
2. Smoothie cu castravete
Pentru această rețetă nu ai nevoie decât de:
- un castravete care este un aliment bogat în apă. Aceasta ajută la eliminarea balonării și la hidratare
- o banană care este bogată în potasiu. Acesta la rândul lui ajută la reglarea nivelului de sodiu din organism, ceea ce previne retenția de apă. În schimb, sodiul în exces poate fi o cauză a balonării, de aceea pentru persoanele care suferă de constipație cronică, bananele nu ar trebui să fie incluse în alimentație. De aceea, repet, trebuie să fii atentă la propriul corp.
- puțin ghimbir, un dar al naturii benefic pentru afecțiunile digestive care atenuează aciditatea gastrică, stimulează secreția enzimelor digestive și reglează tranzitul intestinal. Este de asemenea benefic pentru combaterea răcelii fiind un puternic imunostimulator
- puțină mentă proaspătă
3. Smoothie cu sfeclă și morcovi
Această băutură este ideală dacă dorești să-ți detoxifiezi organismul. Eu nu o fac foarte des, maxim de trei-patru ori pe lună. Poate ți se pare ciudat să adaugi în smoothie sfeclă, mai ales dacă nu ești mare fan, dar crede-mă că beneficiile ei sunt extraordinare. Ai nevoie de:
- o sfeclă mică (eu o fierb în prealabil)
- un morcov
- un măr
- puțin ghimbir
- apă plată
Sfecla este senzațională și delicioasă. De altfel, eu mă dau în vânt după salata de sfeclă pe care o consum indiferent de anotimp. Dacă mai adaug și hrean din grădină, curcubeul de pe cerul gurii este asigurat. Sfecla este un bun detoxifiant pentru că este bogată în minerale și în vitamine B2, A, C, E, K, conține acid folic și antioxidanți. Este plină de fibre, normalizând digestia și reglând tranzitul intestinal. Asistă ficatul la procesul de detoxifiere și contribuie la reglarea colesterolului, cât și la funcționarea în parametri normali a vaselor de sânge.
4. Smoothie de mere și verbină
O altă greșeală pe care o poți face când pregătești un smoothie este că nu te bucuri de substanțele nutritive și vitaminele care stau ascunse în coaja fructelor. Să nu decojești niciodată merele sau perele, nici când le mănânci crude, nici sub formă de smoothie. De exemplu, coaja merelor conține jumătate din totalul de fibre și 30% dintre nutrienții acestui fruct. Nu arunca sănătatea la coș, învață să te bucuri de ea! Pentru această rețetă ai nevoie de:
- două mere bine spălate
- o ceașcă mică de ceai din verbină/ fenicul
- o mână de semințe de in sau o linguriță de făină din semințe de in
- apă plată
Nu am scris cantitățile exacte pentru că nu am ținut niciodată să fac măsurători precise când pregătesc un pahar cu verdeață, dar lichidul obținut poate să ajungă chiar și pentru două persoane. De altfel, eu nu obișnuiesc să adaug sirop de stevie sau miere în smoothie, deoarece fructoza acoperă necesarul de dulce de care am nevoie. Încerc pe cât posibil să nu transform un pahar de sănătate într-o bombă calorică.
Dacă ai probleme cu tranzitul intestinal poți încerca să folosești ca bază și sucul de Aloe Vera. Planta este cunoscută încă de pe vremea lui Alexandru Macedon. Aceasta tratează problemele intestinale datorită proprietăților antiinflamatorii de care dispune. Știm cu toții că avem nevoie și de bacterii bune în intestine care ne mențin frumoase și tinere, de aceea sucul din aloe este recomandat. Stabilește în organism un mediu alcalin, luptă împotriva refluxului gastric și tratează constipația. Dacă îți spun că elimină surplus de grăsime, te conving să-l încerci?
Simptomele de balonare și de alte afecțiuni stomacale sunt diagnosticate și tratate de un medic specialist. După diagnostic și analizele de la gastroenterolog poți apela la un nutriționist care să te învețe cum să asociezi corect alimentele. O poți face și singură, dar ai grijă de unde iei informația pe care este bine să o folosești cu discernământ. Apoi, cunoaște-te pe tine și descoperă-ți corpul pentru că un stomac sănătos face viața mai ușoară…și extrem de frumoasă.
Sursă foto: Pexels
***