Now Reading
Tapet vs. vopsea lavabilă de interior. Ce e bine de știut.

Tapet vs. vopsea lavabilă de interior. Ce e bine de știut.

Când vrei să amenajezi sau să reamenajezi o cameră, unul dintre primele lucruri la care te gândești sunt pereții. Mai precis, la ce culoare ai vrea să aibă pentru a fi în armonie cu restul spațiului. Apoi discuția se complică, pentru că îți dai seama că nu se rezumă totul la culoare, că și textura contează. Sau că un model ar fi de mai mare efect decât o singură culoare. Și tot așa. Întrebarea e… Ce ar fi mai bine să alegi, tapet sau vopsea lavabilă?

Chinezii sunt cei care au inventat tapetul. Mai exact, acesta este asociat dinastiei Qin (221-207 î.Hr.). La vremea aceea era făcut din hârtie de orez. Ulterior au început să fie folosite fibre textile, ceea ce a făcut ca tapetul să fie mai ușor de vopsit. Datorită Drumului Mătăsii, care a legat China de bazinul Mării Mediterane, acesta a ajuns în cele din urma și în Europa. La Christ’s College, în Cambridge, se află o bucată de tapet care datează din anul 1509.

Iar interesul pentru tapet nu a scăzut odată cu trecerea timpului. Drept dovadă, acum, când vrem să reamenajăm pereții unei camere, ne gândim dacă ar trebui să alegem vopsea lavabilă sau tapet. Piața ne pune la dispoziție o multitudine de variante, modele și texturi. Inclusiv marile nume din lumea modei și-au orientat atenția asupra acestei zone – Hermes, Versace, Roberto Cavalli, Louis Vuitton și Christian Lacroix.

Așadar, eu zic să aruncăm o privire asupra motivelor pentru care ai putea înclina spre varianta reamenajării pereților cu tapet. Bineînțeles că, pentru a avea o imagine de ansamblu, o să aducem în discuție și punctele slabe.

Avantajele tapetului:

  • Durata de viață

Dacă a fost aplicat în mod corespunzător, tapetul poate rezista și 15-20 de ani. Desigur, acest aspect depinde și de tipul de tapet folosit și de condițiile în care e întreținut. Dar, în orice caz, tapetul are o durată de viață mare.

  • Varietate

Sunt foarte multe modele din care poți alege! Indiferent de stilul în care vrei să fie camera (pornind de la minimalism și ajungând până la rococo, de exemplu), este imposibil să nu găsești ceva care să se potrivească cu ceea ce ai în minte. Ai la dispoziție o paletă surprinzător de variată de texturi, culori și materiale.

  • Ușor de întreținut

E la îndemână să găsești tapet lavabil. De exemplu, poți opta pentru tapetul de vinil – nu numai că este foarte ușor de curățat, dar este și rezistent la lumina soarelui (ceea ce înseamnă că nu va trebui schimbat prea curând din cauza decolorării).

  • Materiale ecologice

Dacă grija pentru mediul înconjurător este pentru tine un criteriu important de avut în vedere, atunci tapetul ar putea să ți se pară soluția ideală. Spun asta pentru că există pe piață și variante care au în compoziție fibre naturale. Ceea ce înseamnă că lasă pereții să respire. În concluzie, scad șansele să apară mucegai pe pereți. Și tapetul din hârtie este, din punctul acesta de vedere, o variantă bună de luat în calcul.

  • Modul de aplicare

Sunt 3 posibilități de a prinde tapetul de perete. Prima: adezivul se pune direct pe perete (cum e cazul tapetului vlies). A doua: adezivul se pune pe tapet. A treia: tapet autoadeziv. Deci uite încă un aspect la care să fii atent, astfel încât să achiziționezi tipul de tapet pe care crezi că-l poți monta cel mai ușor.

  • Acoperă rapid zonele cu mici defecte

Când vine vorba de var, este nevoie să pregătești zona înainte, și anume: să cureți și să repari pereții, să dai cu amorsă, să gletuiești și să acoperi părțile pe care nu vrei să le murdărești cu lavabilă, astfel încât să le protejezi. În cazul tapetului nu mai e nevoie de toți acești pași. Tot ce trebuie să faci este să lipești tapetul de perete și gata, ai terminat! Peretele arată perfect într-un timp scurt!

  • Nu faci mizerie când îl pui!

Când dai cu var sau vopsea, în linii mari sunt 3 etape pe care le ai în vedere: să acoperi totul din jur (sau să le muți) astfel încât lucrurile să nu se murdărească, să dai cu vopsea și pe urmă să faci curățenie. În cazul tapetului nu e nevoie de așa ceva.

Dezavantajele tapetului:

  • Decolorarea

În funcție de tipul de tapet pe care îl alegi (de exemplu, tapetele din hârtie și cele textile), lumina solară influențează rezistența culorilor. Astfel că, după câțiva ani, zonele expuse la soare se vor decolora.

  • Nu poate fi aplicat dacă pereții are au altă textură decât cea netedă.

Pentru simplul motiv că nu ar avea aderență, nu s-ar putea prinde bine de perete.

  • Permeabilitate

De exemplu, tapetul de vinil (care vine cu multe avantaje: are cea mai mare durată de viață, se curăță foarte ușor, nu se decolorează, nu reține praf și se pune ușor pe perete) are un mare dezavantaj. Și anume: nu este permeabil. Ceea ce, în cazul clădirilor cu o izolare termică exterioară proastă sau în cazul în care apartamentul se află aproape de un subsol umed, poate duce la o mare problemă: sub tapet se creează un mediu ideal pentru mucegai.

  • Dacă e umiditate ridicată, există riscul ca marginile să se dezlipească odată cu trecerea timpului.

Și acum să punem sub lupă și cealaltă variantă – vopseaua lavabilă de interior. Cel mai probabil ești deja familiarizat cu ea, dar nu strică o trecere în revistă a principalelor aspecte pozitive și a celor negative, nu-i așa?

Avantajele vopselei lavabile:

  • Rezistență foarte bună la umezeală și la variații de temperatură.
  • Este avantajoasă ca preț.
  • Se curăță foarte ușor cu o lavetă umedă.
  • Vopseaua lavabilă antimucegai împiedică formarea sporilor de mucegai.
  • Vopsea lavabilă antibacteriană este perfectă pentru igienizarea casei.
  • Vopseaua cu ioni de argint e concepută pentru spațiile în care vrei să te asiguri că bacteriile rămân la distanță. Cum ar fi camera bebelușului.
  • Vopseaua cu teflon te ajuta să eviți zgârierea şi pătarea pereţilor.
  • Poți fi creativ.

Folosind anumite tehnici poți crea efecte spectaculoase. Cum ar fi pereții cu efect ombre. Sau te poți gândi la propriul model de decorare a pereților.

  • Este rezistentă la spălare.

De exemplu, în cazul celei superlavabile, ea poate fi curățată fără probleme până la 200 de ori. Vopseaua lavabilă este rezistentă la aproximativ 100 de spălări. Cea semilavabilă are o rezistență de aproximativ 50 de spălări.

See Also

Dezavantaje vopselei lavabile:

  • Necesită mai mult efort și mai mulți pași comparativ cu tapetul.

Pentru că, înainte de a trece propriu-zis la vopsirea lor, pereții trebuie să fie curățați, dați cu amorsă și poate chiar gletuiți.

  • Trebuie să aștepți să se usuce.

Timpul de uscare diferă în funcție de vopseaua pe care o folosești, dar pornește de la minim 4 ore și ajunge până la 24 de ore.

  • Pregătirea spațiului.

Adică timp alocat acoperirii zonelor pe care nu vrei să le murdărești de vopsea. Totodată, trebuie să te asiguri că, în timpul lucrului, spațiul este bine ventilat.

  • Mizerie.

După ce ai dat cu valabilă trebuie să cureți spațiul și uneltele folosite.

În concluzie…

După cum vezi, avantaje și dezavantaje sunt de ambele părți. Important e să-ți dai seama care aspecte contează mai mult pentru tine și în funcție de asta să iei o decizie. Iar dacă tot nu reușești să te hotărăști, ia în calcul și posibilitatea de a combina cele două variante.

Și dacă ești în căutare de idei de reamenajare, îți las aici un articol util: Idei simple pentru redecorarea locuinței.

Spor la treabă!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top